Öncelikle internet ortamında büyük harflerle yazmanın bağırmak anlamına geldiğini hatırlatmak isterim!
Bahsedilen eve göre ihtiyaç bilinemez. Mesela benim evimin ihtiyacı ortalama aylık 150kWh'dır. Bu evin büyüklüğü ile pek ilgili değil enerji kullanım alet, edevat ve cihazlarıyla ilgilidir. Yani forumda daha önce sorulduğu gibi ben kışın da bu sistemle ısınayım dediğinizde yapacağınız masraf 50 senelik yakıt parasından fazla olacaktır!
Siz de öncelikle günlük enerji ihtiyacını çıkartmalısınız. Yani üretim sadece gündüzleri olduğu için benim örneğimdeki gibi günlük 5kWh tüketimde ağırlıklı olan, çamaşır, bulaşık yıkama, fırın, ütü gibi ihtiyaçların günün her saatinde değil güneşlenme veriminin olduğu saatlere denk getirmek gerekiyor. Aksi halde yine yukarıdaki örnekle karşılaşma durumunda kalırız. Halbuki güneş enerjisine iki türlü ihtiyaç duyarız. Ya şebeke olmayan bir yerdeyiz ya da şebekeyi kullanmayıp yenilenebilir enerji olarak daha ucuza enerji kullanmak isteyelim. Bu o kadar da ucuz değildir!
Yukarıdaki yoğun ihtiyaçları bahsettiğim gibi dengeleyerek 5kWh/günlük enerji için iki katını üretme kapasiteli panele ihtiyaç vardır. Yani 8-10kWh
Panel sistemi. Bugün 385Wh üretimi olan bir panel ortalama günlük 5 saatte 1500Wh gibi güç üretir. Bu panelden 6 tane almanız gerekir. Uygun solar şarj cihazı ve en önemlisi güneşlenme harici süredeki kullanımınıza bağlı olarak akü/akü grubu seçiminiz olacaktır. Aküler de ihtiyacın iki katı olmalı ki aküler derin deşarj durumuna gelmesin ve ömürleri kısa sürede bitmesin. Özellikle kurşun tabanlı aküler ne kadar az kullanılırlarsa o kadar uzun ömürleri ve perfomansları olacaktır. Yine 5kWh üzerinden gidersek her bir 12V 200Ah akü (12x200=2400Wh) güç ve 4 adet 12 volt 200Ah akü gerekecektir. Tabi bütün cihazların AC220 volt olacağı düşünülürse buna uygun bir inverter gerekir. Bu da aynı anda kullanılabilecek cihazlara göre 3KW veya 5KW tam sinüs inverter seçilebilir. Kabaca böyle bir hesap yapılabilir.