Güneş enerjisi proje hesaplamaları

Katılım
18 Nis 2020
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
29
150 M2 LİK BİR EVİNİZ VAR, GÜNEŞ PİLİ İLE ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAMAK İSTİYORSUNUZ. EVİ NORMAL ELEKTRİK GİDERLERİ OLAN BİR EV OLARAK DÜŞÜNÜNÜZ.

HANGİ ELEMANLAR GEREKİYOR,

BOYUTLANDIRMA YAPARAK,

EKONOMİK ANALİZİNİ GERÇEKLEŞTİRİNİZ.


Öğrenciyim bu da ödevimiz. daha önce hiç böyle bir hesap da yapmadım. yardımcı olabilir misiniz?
 
Önce sözü geçen evin günlük enerji ihtiyacını bulmanız gerekiyor. Burada aydınlatma tv , mutfak , v.s. kalem kalem hesaplayıp günlük ortalama güç harcamasını bulmalısınız. Sonra bu güçten anlık gücü hesaplayıp ona göre solar sistemi hesaplamalısınız.

İşe günlük ihtiyacınızı hesaplamadan başlayabilirsiniz.

Sonra hesaplamaya buradan arkadaşlarla beraber devam ederiz. Herkesin katacağı yorumla ortaya bir sonuç çıkarırız.
 
Öncelikle internet ortamında büyük harflerle yazmanın bağırmak anlamına geldiğini hatırlatmak isterim!

Bahsedilen eve göre ihtiyaç bilinemez. Mesela benim evimin ihtiyacı ortalama aylık 150kWh'dır. Bu evin büyüklüğü ile pek ilgili değil enerji kullanım alet, edevat ve cihazlarıyla ilgilidir. Yani forumda daha önce sorulduğu gibi ben kışın da bu sistemle ısınayım dediğinizde yapacağınız masraf 50 senelik yakıt parasından fazla olacaktır!

Siz de öncelikle günlük enerji ihtiyacını çıkartmalısınız. Yani üretim sadece gündüzleri olduğu için benim örneğimdeki gibi günlük 5kWh tüketimde ağırlıklı olan, çamaşır, bulaşık yıkama, fırın, ütü gibi ihtiyaçların günün her saatinde değil güneşlenme veriminin olduğu saatlere denk getirmek gerekiyor. Aksi halde yine yukarıdaki örnekle karşılaşma durumunda kalırız. Halbuki güneş enerjisine iki türlü ihtiyaç duyarız. Ya şebeke olmayan bir yerdeyiz ya da şebekeyi kullanmayıp yenilenebilir enerji olarak daha ucuza enerji kullanmak isteyelim. Bu o kadar da ucuz değildir!

Yukarıdaki yoğun ihtiyaçları bahsettiğim gibi dengeleyerek 5kWh/günlük enerji için iki katını üretme kapasiteli panele ihtiyaç vardır. Yani 8-10kWh Panel sistemi. Bugün 385Wh üretimi olan bir panel ortalama günlük 5 saatte 1500Wh gibi güç üretir. Bu panelden 6 tane almanız gerekir. Uygun solar şarj cihazı ve en önemlisi güneşlenme harici süredeki kullanımınıza bağlı olarak akü/akü grubu seçiminiz olacaktır. Aküler de ihtiyacın iki katı olmalı ki aküler derin deşarj durumuna gelmesin ve ömürleri kısa sürede bitmesin. Özellikle kurşun tabanlı aküler ne kadar az kullanılırlarsa o kadar uzun ömürleri ve perfomansları olacaktır. Yine 5kWh üzerinden gidersek her bir 12V 200Ah akü (12x200=2400Wh) güç ve 4 adet 12 volt 200Ah akü gerekecektir. Tabi bütün cihazların AC220 volt olacağı düşünülürse buna uygun bir inverter gerekir. Bu da aynı anda kullanılabilecek cihazlara göre 3KW veya 5KW tam sinüs inverter seçilebilir. Kabaca böyle bir hesap yapılabilir.
 
Vakit ayırdığınız için, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
İsterseniz,biz yapalım,siz tv seyredin
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Yanlış anlamayın hazır cevaplar beklemiyorum. Araştırma yapıyorum tabiki ama bazı yazılardan okuduklarımı tam anlayamıyorum. Benden daha iyi bilen sizlerin yorumlarının daha açıklayıcı olabileceğini düşündüğüm için ek bir kaynak olsun diye sordum.
Değerli yorumlarınız ve vaktiniz için çok teşekkür ederim.Büyük yazı içinde kusura bakmayın ödev sorusuyla benim sorum birbirinden ayrı görünsün diye düşünerek yazmıştım. m2 nin verilmesi panel kurulacak alanla ilgili sanırım araştırırken ortalama 1kw güç için ortalama 7m2 alana ihtiyaç olduğu gibi bir cümle okumuştum ne kadar kritik bir birim henüz bilmiyorum ama bizi ugrastirmak için vermişte olabilir Sağolsun hocamızın vardır öyle huyları.
Değerli vaktiniz , tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bu yazıları incelemiştim biraz daha kafamı karıştırmıştı. Sizlerin yorumları sayesinde daha net anlayabileceğim. Bunları anlaman gerek derseniz haklısınız fakat daha önce bu kadar ayrıntısına girmediğimiz bir konuydu malum krizden dolayı işyeri eğitimimizi yapamadığımız için verilmiş bir ödev olduğu için bir ders notu yoktu. İnternetten bulmaya uğraşıyorum. Tekrardan yardımınız için teşekkürler.

Vaktiniz için teşekkür ederim internete daha akıcı bir şekilde ulaşabildiğim zaman inceleyeceğim.
 
Son düzenleme:
Dediğim gibi metre kare nasıl etki ediyor emin değilim. Metre kare olayı olsa olsa merkezi ısıtmalı dairelerde ısı ölçer hesabında kullanılıyor. Elektrik tüketimine etki eden kullanılacak cihazlar ve aydınlatmadır. Mesela çok büyük bir otopark veya avm alanı düşünülürse ve belli bir ışık seviyesinde ışıklandırma standardı olsa o zaman metre kare başına diye hesap edilebilir. Aksi halde, hocaya bu evde neler kullanılacak diye sorabilirsiniz. Her şey kullanılabilir diyecekse, o zaman siz ister istemez bir ön şart kabulünüz olmalı. Yani tüm cihazlar ya da çok akım çeken cihazlar aynı anda çalışmamalı şeklinde. Yani normalde yukarıda saydığım cihazların tümünü şebeke elektriği ile bile aynı anda çalıştıramazsınız, Sigorta atar!
 
Anladım çok teşekkür ederim. Sizin yorumlarınız sayesinde yarım yamalak bildiğim şeyleri doğru yerlerine koyabiliyorum.
 
Tam da bunca konuyu çalışıp, araştırıp uygulamaya geçme sırasına denk gelince, derlediklerimi ve bildiklerimi kabaca paylaşmış oldum.
Ayrıntıya girince coğrafyaya, iklime göre bile Panel tercihi önem arzeder. Hangi cins panel, hangi invertör, hangi solar şarj cihazı (pwm/mppt)? Ya da hangi tür Güneş Enerji Sistemi (GES)? Off-Grid, On-Grid, Hibrid gibi...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…