Hayır panellerden istediğiniz watt değerlerini alıyorsunuz.Ama o zaman hiçbir zaman panellerden istediğimiz wattı alamayız demek bu. mecbur sarj regülatörüne bağlıyoruz. o zaman Panel hesaplarını benim yazdığım programdaki gibi güncelleyip sunmak daha iyi olur diye düşünüyorum.
o zaman panelleri neden buna göre üretip satmıyorlar?1. Aldığınız güç değerleri normal. Şarj regülatörü pwm değil de mppt olsaydı voltaj değeri 35-36v hatta 40ı bile zorlardı. Bu da 40x9= 360w civarı enerji sağlardı size. Ama pwm şarj kontrol cihazı bunu yapamaz ve voltaj Max 28-29v akımda panelin verebileceği limitte kalır.
2. Kullandığınız aküler jel ise %80 verimle kullanabilirsiniz. Ama sulu, marin gibi akülerse %50 deşarjdan sonra yorulmaya ve yıpranmaya başlayacaktır.
(Not: 165w güneş panelimden pwm şarj kontrol ünitesiyle en verimli zamanda 107.6w enerji alabiliyorum. Çünkü akü voltajım 14.5vdan yukarı çıkmaya izin vermiyor. Mppt şarj ünitesi olsaydı bu değer tahminimce 135w civarında olurdu.)
Bakın şimdi olay aslında şöyle:o zaman panelleri neden buna göre üretip satmıyorlar?
paneller illaki aküye bağlanıyor çünkü.
ufak 10w bir paneli ölçtüm bugün. 20v un üzerinde volt verirken,
direkt aküye bağladım 12.3 v a düştü voltajı.
Panel hesabı akü voltajı x panel amperi olarak ölçülmeli zannımca. ne dersiniz?
Haklısınız ama söyle bir durum var.Hayır panellerden istediğiniz watt değerlerini alıyorsunuz.
Şarj esnasında akü iç direnci oluştuğu için gösterge size 28 volt verir.
Yani aküler tam dolu demek oluyor.
28 Volt değerini gördüğünüzde şarj cihazı şarjı keser.
28 volt değerenin altını gördüğünüzde aküler boşalmaya başlamış demek oluyor.
Aynen kardeşim.Sizin kayıp olarak gördüğünüz şey sistemin kendi korumasıdır.
Akülerin zarar görmemesi için akü şarj cihazı elektriği keser.
Yani akülerin zarar görmemesi için yapılmıştır.
Yüzde elli zarardayım demek doğru değil.
Ben sistem kurulumunda 1 kw lık güç tüketimi için 2 kw lık sistem öneririm.
çünkü akülerin de korunması gerekiyor.
Yani siz sistemi doğru kuruyorsunuz ancak inverterin yüzde elliye gelince elektriği keseceğini hesap etmediniz anlamına geliyor bu.
Eğer ki 1 kw lık bir güç istiyorsanız 2 kw lık bir sistem kurmalısınız ki o zaman güneş enerji panelleri istediğiniz değerleri size versin.
Güneş enerji panallerindeki mantık bu şekilde dir.
Ben bunları daha önce yazdım sanıyorum.Aynen kardeşim.
tam olarak demek istediğim bu.
benim gibi bu işleri hobi olarak yapanlara bu şekilde bilgi verilirse daha iyi olur demek istedim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?