Güneş paneli yapımı ( Hobi olarak hücreler birleştirilip panel yapımı )

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
14,149
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Herkese merhabalar..

Bir kaç ay önce bir arkadaşımın yurt dışından temin ettiği solar hücreleri kendisinden aldım. Türkiye'de aramama rağmen uygun fiyatlı tab ve bus teli bulamadım. Fiyatlar o kadar uçuk ki anlatamam. Bende yurt dışından tab ve bus tellerini sipariş ettim. Bu gün elime ulaştılar.

Bu topikte edindiğim deneyimleri resimlerle paylaşacağım. Umarım güzel bir örnek teşkil eder ve yapmak isteyenlere yol gösterir. Bu arada sizlerinde yorumlarıyla yeni projem şekillenecektir. Değerli yorumlarınızı lütfen esirgemeyiniz.

Öncelikle elimdeki malzemeler ;

1- 156 x 156 mm boyutunda 4 watt solar hücre 40 adet. ( 36 adet kullanarak idealde 144 watt ancak 100 - 120 watt güç alabilmeyi hesaplıyorum )
2- Bus teli 5 mt
3- Tab teli 31 mt
4- Fluks kalemi
5- Junction box
6- Smps sabit akım sabit gerilim kontrollü devre 6 amper ( gücü düşük şimdilik testlerde kullanacağım paneli yaparken daha güçlü bir smps solar charger devresi yapacağım onunda hazırlıkları var )
7- Diyot ( ters bağlantı koruma diyotları )
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bir kaç resimle konuyu renklendirelim. Hücreler teller fluks kalemi diyotlar v.s.

Bu arada hücreleri tab ve bus telleri ile birleştirip hazırlayacağım ancak sizlerden hücreleri doğal şartlardan nasıl korurum diye yorum almak istedim. Su ve nemden korumak için ne yapabilirim? Bu konuda çok düşündüm en iyisinin ısıcam uygulaması gibi çift camın arasına koyup izole etmek fikrinde karar kıldım. Ancak artıları yanında dezavantajlarıda var.

Sizce nasıl izole edebilirim ?

 
Çalışmalarınızı merakla bekliyor olacağız.
 
Uygun ölçüde çerçeve ve şeffaf pleksi (çok kalın olmayan şeffaflık oranı yüksek) ile pano yapar silikonla takviye ederdim Serkan. Sn. Şef gibi bende merakla heyecanla takip ediyor olacağım. Isıcam kırılabilir pano ölçüsünü artırır. Panellerin etiketi voltaj değerleri nedir.
 
Panellerin etiket voltajı 0.54 - 0.63 arasında.

Şeffaf pleksi güneş altında ararama çatlama durumlarını gözlemlediğim için tercih etmiyorum.

Ben bu paneli çok kolay yapabilirim. Amacım uzun ömürlü olması. benim tek sıkıntım UV dayanımı olan malzeme aramamdır. UV dayanımı olmayan malzeme kullanmam bir süre sonra yıllarca güneş altında kalan / kalacak olan bu panelin ömrünün azalması yada bitmesini istemememdir.

Güneş ışığı altında sararmayacak , çatlamayacak , kırılmayacak , malzeme özelliği bozulmayacak gibi özelliklere sahip olmalı.

Orjinal uygulamalara baktığımda panel üretiminde EVA denilen malzeme kullanılıyor. Ön kısımda temperli ve içeriğinde demir olmayan ışık geçirgenliği yüksek cam kullanılıyor. Evanın hem temini zor hemde pahalı bir ürün. Uygulaması da vakumlu bir ortamda ve ısı uygulanarak yapılıyor. Bu ortamı evde oluşturmak zor olduğu için mümkün değil yapamam.

Bu nedenle şu anki fikrim sandöviç misali yapacağım paneli iki cam arasına koyup kenarlarını sızdırmazlık sağlayacağım. Ve çevresine alüminyum çerçeve yapacağım. Kullanacağım üst camı ışık geçirgenliği yüksek cam kullanacağım.

Şimdilik düşüncelerim bunlar daha iyi bir fikre erişene kadar bu teşekkürler.
 
Paneli yapabildinizmi hocam bu arada cam olarak hangisini kullandınız
 
İşlerden dolayı daha yapamadım. Cam arastırdım fiyat bakıyorum. Cam olarak demir çermeyen ışık geçirimi en yüksek olan cam kullanacağım. baya bi projeyi şekillendirdim. Yakın zamanda başlayacağım burada da paylaşacağım.
 
Serkan helal olsun valla bu çalışmaları paylaşarak çok iyi yapıyorsun emeğine sağlık
 
Sayın serkan_48 komik gelebilir belki ama beyaz renkli,yani saydam olan sera naylonları var seracılıkta kullanılan.Güneş ışınları altında yanmayan bence onlardan bi deneyin ilk etapta,eğer verim alamazsanız ozaman daha profesyonelce çözümler ararız.Mesela hazır satılan güneş enerji sistemleri var evlerin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olanlar,o işi yapanlar mesela nasıl bi çözüm düşünmüş onuda araştırabilirsiniz,bu işi yapanlardan da bilgi alabilirsiniz bence.Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…