Öncelikle selamu aleyküm diyeyim sonrada proje ne aşamada onu sorayım J
Eğer projenizi hala yapmadıysanız bu
Elektrik panellerinin yapım aşamasını ve dikkat etmeniz gerek şeyleri yazayım .
Bu panellerin fabrikasyon üretiminde ilk olarak stringer denilen makineye hücreler girer ve hücrenin ön yüzünde görünen 3 adet kanala ( yada çizgi ne derseniz artık ) ve arka yüzündeki 3 adet kanala flux sıkar ve hemen ince lehim kaplı telleri bu kanallara ve arkasındaki kanallara lehimler . Ardından yıkanmış temperli camın üzerine eva denilen malzeme cam ölçüsünde olmak şartıyla serilir . Lehimlenen hücre dizesi bu camın üzerindeki evanın üzerine gereken ölçülerde dizilir . Ardından seri bağlantı için ribon denilen lehim kaplı kalın tellerle lehimlenir . . İşlem bitince elektroluminecence denilen makineye girer . Bu makinenin içinde özel bir kamera vardır . Panele elektrik verilir ve ve kamera panelin fotosunu çeker . Çekilen foto ekrana yansıtılır ve mikro çatlak yada çatlak var mıdır yok mudur bakılır . yoksa eğer hücrelerin üzerine bir adet daha eva serilir ve onunda üzerine backsheet denilen plastik örtü serilir ve
Panel laminatör denilen makineye girer ve paneli vakumlayıp ısıtır . Bu işlemde eva denilen malzeme eriyip şeffaf bir hal alır . Sonraki işlem gözlem kontrol ondan da sonrası 1000wattlık flaş verilerek panelin verimliliği ölçülür . Sonra çerçeve ve tekrar elektroluminesans ve ardından paket .
Şimdi bu hücreleri lehimlerken nelere dikkat edilmeli onları yazayım . Senin gibi böyle panel yapacak arkadaşlara lazım olur belki .
1- Havya ucunuz sivri uçlu değil yayvan uçlu olmalı .
2- Lehimleme sıcaklığınız kesinlikle 290 dereceyi geçmemeli yoksa mikro çatlak olabilir .
3- Ön yüzünü lehimlerken çok az lehim kullanmaya çalışın .
4- Kesinlikle eldiven kullanın . Parmak izleriniz hücreye çıkmışsa sıvı reçine temizleyiciyi hücreye püskürtüp mikrofiber bezle yada pamukla bastırmadan silin .
5- Hücrenin ön yüzüne ve arak yüzüne lehim yaparken mutlaka flux sürün ve lehimli telin iki tarafınada flux sürün .
6- Hücreye fazla flux sürmemeye dikkat edin yoksa mikro çatlak oluşabilir . ( bu mikroçatlaklar gözle kesinlikle görülmez ve hücrenin verimliliğini düşürür . O an düşürmese bile panel kullanıma geçtiğinde sıcak soğuk genleşmesinde bu çatla büyür ve o hücre kullanılamaz hale gelebilir )
7- Fazla flux sürülürse lehim yapıldıktan sonra yine sıvı reçine temizleyici ile mutlaka temizleyin .
8- Hücreleri birleştirirken aralıkları mümkün olduğunca kısa olsun . Bunun standardı şudur : sağdan soldan yukarıdan aşağıdan bütün aralıklar 2-3 mm genişliktir . Ne kadar kısa o kadar az direnç kaybı demektir .
Şimdilik aklıma gelenler bunlar . Şunuda yazayım eva bulamadıysan benim bildiğim kadarıyla eva malzemesinin muadili yok . Eğer yaşadığın şehirde bunun üretimini yapan fabrika varsa oradan bir parça isteyebilirsin yoksa eğer hücreleri normal yada temperli cama dizip arkasınada beyaz bir plastikle kapatıp kenarlarınada sudan etkilenmeyen bir silikon sıkabilirsin . Çerçeve için çok alternatif var . Aluminyum profillerden uygun olanı seçip istediğin ölçülerde kestirip evde kenarlarına silikon sürerek montajını yapabilirsin . Yada plastikte kullanabilirsin .
Kolay gelsin ..