Gadolinium ile Bitmeyen Pil Yapımı

Katılım
21 Ağu 2017
Mesajlar
146
Puanları
1
Yaş
45
Konum
Eskişehir
Sizlere çok ilginç bir metalden bahsetmek istiyorum. Gadolinium. Periyodik tablonun III-B grubunda bulunan nadir toprak metallerinden biridir. Gd sembolü ile gösterilir. Gümüş parlaklığında, ferromanyetik bir metaldir. Gadolinyum’un atom numarası 64, atom ağırlığı ise 157, 25’tir. Erime noktası 1312°C, kaynama noktası da yaklaşık olarak 3000°C’dir. Oda sıcaklığında özgül ağırlığı 7, 895 g/cm3tür.

Bu metalin çok daha ilginç bir özelliğinden bahsedeceğim. Metal manyetik alan etkisinde kaldığında ısınmaktadır. Metalin bu özelliğinden faydalanılırak modern soğutma sistemleri üretilmektedir. Bu duruma “magneto calorific effect” deniyormuş. Sanırım başka metallerde de aynı etki gözleniyor ancak gadolinium bu konuda bir numara. Bu etkiyi anlatan Türkçe kaynak bulamadım aranızda bilen varsa lütfen paylaşsın.

Bu etkiyi gözlemleyebileceğiniz iki video paylaşıyorum.






Sanırım mıknatıslar ve hava soğurken bu madde ısınmaktadır. Daha doğrusu bu madde manyetik alan etkisinde ısıyı kendi üzerine çekmektedir. Bu etkiyi kullanılabilir bir enerjiye dönüştürebiliriz. Videolarda yaklaşık 1 santigrad derecelik bir fark gözlemliyorlar. Bu ısı farkını (potansiyelini) elektrik enerjisine dönüştürmek için peltier elemanından faydalanabilir miyiz? Peltier genellikle işlemcilerin soğutulması için kullanılan bir üründür. Bu elemana gerilim uygulandığında bir tarafı ısınırken diğer bir tarafı soğumaktadır ancak bizim ilgilendiğimiz kısım bu değildir. Bunun tersi yapıldığında bir tarafı ısıtılırken diğer bir tarafı soğutulduğunda (soğutma opsiyoneldir) bağlı kablolar arasında gerilim oluşmaktadır. Daha doğru bir ifadeyle iki yüzeyi arasında sıcaklık farkı oluştuğunda elektrik üretmektedir. Bir amcamız bu elemanla bir deney yapmış ve 6 adet motoru çalıştırmış.



Bu deneyi genellikle mum ile yaparlar ve başarısız olurlar. Bunu yapanlar peltierin elektrik üretmede verimsiz olduğunu söylerler. Mum ile yapınca ısı yüzeye eşit olarak dağılmadığı için verimsiz olmaktadır. Sıcak ve soğuk su kullanıldığında daha verimli oluyor. Burada sıcak suyun 95, soğuk suyun 5 derece olduğunu düşünürsek 90 derecelik bir farkla ortalama 9W lık elektrik 15 dk kullanılabiliyor. Videodaki peltier 4cm x 4cm genişliğinde ve 3mm kalınlığındadır.

Şimdi şöyle bir şey yapalım. Gadoliniumdan yapılmış 4 cm lik bir küpün 5 yüzeyine 5 adet peltier elemanını termal macun sürerek yapıştırdıktan sonra yine 4cm lik küp blok neodium mıknatıslardan bu yüzeylere aynı şekilde yapıştıralım ve peltierleri seri şekilde bağlayalım. 5 yüzeyini kullandık çünkü 1 yüzeyini de havadan ısı transferi için boş bırakıyoruz.

Sizce ne kadarlık bir elektrik üretimi olur. 90 derecelik bir fark olsaydı 45 W üretebilirdik ancak 1 derecelik fark ile sanırım enerji grafiği doğrusal olmadığından 45 / 90 (500 mW) dan daha az bir üretim gerçekleştirebiliriz. Ne kadar olur bilmiyorum ancak 100 mW tan fazla olacağını tahmin ediyorum.

Neodium mıknatısların özelliklerini milyonlarca yıl koruyabileceğini biliyoruz bu nedenle yaptığımız bu pil de oldukça uzun ömürlü olacaktır.

Piyasada 4cm lik küp şeklinde gadolinium bulamadım ancak 10mm lik olarak aliexpress.com da var. 64 adet satın alınıp yapılabilir.

https://www.aliexpress.com/item/Gd-...lgo_pvid=745d3918-d967-4ea1-a4f2-9e97f082c5dc

Neodium mıknatıs olarak ise şunlardan 10 adet satın alınabilir.

https://www.aliexpress.com/item/1PC...lgo_pvid=78d7eeea-8462-43c5-95f7-d9c3a50be11d

Sanırım bu videodaki peltier ile aynı.

https://www.aliexpress.com/item/TEC...lgo_pvid=307e4a83-587f-4e00-b51a-bd2ec3ed4e01

Maliyeti düşürmek açısından piyasada 10mm lik peltier ve neodium mıknatıs da bulunmaktadır. Gadolinium bloklardan bir tanesi ile de bu yapılabilir. Yaptığınız bu pil bir duvar saatini rahatlıkla çalıştırabilecektir.

Ne diyorsunuz böyle bir pil yapmaya değer mi? Ayrıca bu free energy ye örnek olarak gösterilebilir mi?
 
p-Blok-Toplu-Saf-99-99-Ara-t-rma-i-in-Nadir-Toprak.jpg


p-Blok-Toplu-Saf-99-99-Ara-t-rma-i-in-Nadir-Toprak.jpg


resimleri daha iyi koruyorlar cam tüp içinde va ağzı böyle kapalı ise kesinlikle dokunmamak gerek fark edersen eleman eldiven takmış...
 
Merhaba @by lent ,
Bahsedilen element nadir bir elementtir. Tıpta kullanılmaktadır. MR çekimlerinde kontrast maddesi olarak kullanılır. Kontrastlı çekim denilen ve size verilen sıvının içinde düşük oranlarda bu madde vardir. Ancak belli oranın üzerinde toksik bir maddedir. Temas edilmesi ve solunması tavsiye edilmez. Radyoaktiflik durumu için bir bilgilendirme yoktur. Ürünü aldığınızda güvenlik klavuzundaki uyarılar "yüksek toksik maddeler" için uygulanan güvenlikle aynı. (direk temas yok, solumayın, ortamı havalandırın vs.)
Ancak bahsedildiği gibi ucuz bir malzeme değildir. yukarıdaki resimdeki gibi cam tüpler içinde satışı yapılmaktadır. 2011 yılında 10 gramının yurtdışı satış fiyatı 200 Euro civarındaydı. Türkiye'ye getirdiğimizde vergiler ve diğer masraflarla 350 Euro civarına denk geliyordu. Şu anda aynı firmadan fiyatına baktım 240 Euro yurtdışı satış fiyatıdır. Basit işler için çok maliyetlidir.
İyi çalışmalar..
 
Ben de konu sahibinin neden önce kendisi yapıp sonra aşama aşama paylaşmadığını merak ediyorum.
 
Tekrar merhaba @by lent ve @confickerbelasi ,
Arkadaş ortaya bir fikir sunmuş. Son cümlesinde "böyle bir pil yapılabilirmi ?" diye belirtmiş. Bence yapılsa dahi maliyetinden dolayı rantabl değildir. Toksik etkenleri engelleseniz dahi işin maliyetini ne yapacaksınız. Sadece arkadaşın verdiği değerler üzerinden yorumlarsak , yaklaşık 40.000-50.000 TL arasında bir maliyet çıkıyor. Biir pil için değermi?
İyi çalışmalar..
 
Maden hakkında bilgi sahibi değilim, @deltas nette aratınca bir kaç link gözüme çarptı sadece detaylı okumadım. Bu bol sıfırlı rakamı nasıl elde ettiğinizi de belirtir misiniz ve kaç voltluk pille karşılaştırdınız acaba.
 
@by lent ,
Hesaplamayı ben yapmadım. Konuyu açan arkadaş 10 mm'lik 64 adet gadolinium elementi kullanacağından bahsetmiş. Şu andaki 10 mm'lik küp yaklaşık 10 gr civarında kabul ederseniz. 64x240 Euro = 15360 Euro eder. En iyi ihtimal yarısını alsanız dahi kullanacağınız gadolinium'un fiyatı 8000 Euro eder. TL olarak yaklaşık 38.000TL'dir.
 
64 adet ... haklısınız gözden kaçmış :). Arkadaşın verdiği linktekiler daha ucuz 54-117 TL arası görünüyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Mesajlar
929,003
Kullanıcılar
452,386
Son üye
emir679

Yeni konular

Geri
Üst