galvanik izalasyon ! sizce faydası olurmu

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,189
Puanları
156
Yaş
47
GALVANİK İZOLASYON

Kesintisiz güç kaynakları nda olması gereken önemli parçalardan biridir. Çünkü izole trafosu olmayan bir kesintisiz güç kaynağı ( UPS ) 'nda herhangi bir sebeple İnverter katında kullanılan IGBT'lerde bir kısadevre meydana geldiğinde, kesintisiz güç kaynağı ( UPS ) �ın beslediği kritik yükler yüksek DC gerilim ile karşı karşıya kalır ve onarılması güç arızalar oluşabilir.

Galvanik izolasyon trafosunun bir başka yararı da Kesintisiz güç kaynağı ( UPS ) nin Şebeke tarafında oluşan faz, nötr, hatlarındaki gerilim pikleri, elektriksel gürültü vs. gibi problemleri çıkışa yansıtmamasıdır. Örneğin bir yıldırım düşmesi sonucu oluşan ve hat boyunca ilerleyen elektriksel parazitler izolasyon trafosundan geçemeyeceği için yüke zarar veremeyecektir. Bu nedenle Kesintisiz Güç Kaynağı ( UPS ) �ın çıkışında galvanik izolasyon trafosu kullanılması beslediği sistemler açısından daha güvenilir olacaktır.

Bu tip risklerin ortadan kaldırılması için UPS lerde mutlaka galvanik izolasyon için, izole trafo kullanılmadır. Günümüzde izole trafosu olmayan Kesintisiz güç kaynakları çok ucuz olduğundan tercih edilirken, bir başka büyük bir riske girilmektedir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bu özellik akım koruyuculu prizlerde var mı? hiç birinde ( satan sitelerde belirtilmemiş... yada ) belirtilmemiş...
 
bu özellik akım koruyuculu prizlerde var mı? hiç birinde ( satan sitelerde belirtilmemiş... yada ) belirtilmemiş...

Merhaba,sn nevrotikstar.Hayır,akım koruyuculu olan bu prizlerde,izolasyon trafosu özelliği ile şebekeden tam bir yalıtım özelliği hiçbir şekilde de bulunmuyor.Sn.yavuz31'in bahsettiği galvanik izolasyon trafosu özelliği girişin ve çıkışın hiçbir elektriki bağının olmadığı tam tecritli bir sistem şeklindedir.Bu prizler şebekede belirli zamanlarda oluşan istenmeyen pik voltajlarda,yıldırımın elektrik hatlarına düşmesiyle şebekede oluşabilecek istenmeyen yüksek gerilim değerlerinde,yıldırımın çanak antenlerine veya çok yakınlarına düşmesiyle oluşabilecek olan risklerde=zaten bunun için ayrı ve özel olan bir çıkış hattı da üzerlerinde yer alıyor biliyorsunuz,vb.) hassas ve bundan müteessir olabilecek olan tüm elektronik cihazlarda,bu çok sakıncalı ve tehlikeli olabilecek pik gerilimleri kendi içinde yok ederek,dışarıya çıkışa vermeden tam olarak da filtreleyerek,tüm ev cihazlarından önce tam bir bir koruma da sağlıyor.Tek kullanım amaçları da yalnızca bu şekildedir.Ama yukarıdaki açıklanan şekliyle,yani bir ups inverterindeki IGBT'lerin bir şekilde kendi içinden bozularak çıkışa da a.c. yerine yüksek d.c. akımların verilip cihazlara ulaşmasını,bir galvaik izolasyon trafosunda olduğu gibi tam olarak da sağlayamıyor ne yazık ki.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,983
Mesajlar
922,281
Kullanıcılar
451,183
Son üye
ridvanaltn1

Yeni konular

Geri
Üst