gaz alarm cihazına röle nasıl bağlayabilirim?

plamen

Üye
Katılım
19 Ağu 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
elimde karbonmonoksit gaz alarm cihazım var. 9volt pil ile çalışıyor. cihaz alarm konumuna geçtiğinde kırmızı ledi ve buzzeri çalıyor. ben bu cihazı bir röle ile evimde doğalgaz hattında bulunan gaz selenoidine kumanda ettirip gazı kesmek isitiyorum. kırmızı led 1,5 v çıkış veriyor (alarm durumunda) keza buzeri de öyle. aklıma optokuplör devresi ile yapmak geliyor ancak 5voltu nasıl elde edebilirim (led voltajı 1,5 volt). 1,5 voltu 5 volta yükseltmeyi nasıl yapabilirim?
 
Eğer LED yanıyor ise Transistör ve onunla da röle sürebilirsin... BC 238 bu iş için kullanılabilir...Tabii röleyi 9V ve onuda transistörün colektör ucuna bağlayacaksın, yani 9V bir röle kullanman gerekir..
 
Son düzenleme:
Arkadaşım sana op-amp devresi öneririm nasıl çalıştığını tam anlarsan her voltajı röle ile sürebilirsin genelde 12 v röleler daha ucuz ve kolay bulunur.Sen yine de gaz kesicilerin hem sesli hem de röle devreleri hazır olanları var maliyet için okey ama üretkensen sana yapmanı öneririm önemli olan hayatsa hazır devre kullan çünkü onlarda her türlü durum kontrol altına alınmıştır
 
Arkadaşım hazır devre satılıyor .220 ile çalışıyor.Tork marka tavsiye ederim.alarm+selenoid piyasada 75tl civarında. fişe tak ucunu selenoide bağla tamm...
 
1 adet SSR röle ile bu işi cok ucuza çözebilirsin. Led cıkışını kullan, ledin bir ucunda seri direnç baglı. dirençten önce baglarsan SSRyi rahatca sürebilirsin. SSR röle 3-32 V arası çalışabilir.
Ayrıca devre yapmana gerek yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,799
Kullanıcılar
450,914
Son üye
tugbag

Yeni konular

Geri
Üst