Yeni işletmeye geçmiş olan bir hidroelektrik santralında şöyle bir problem var. Generatör nominal çıkış gerilimi 6.3 kV. Santralın bağlandığı trafo merkezi bara gerilimi önceden 34.5 kV idi. Buna göre trafo (6.3 / 34.5+-2x%2.5, 11 MVA) sparişi verilmiş. Daha sonra trafo merkezinde TEİAŞ tarafından yeni proje yapılarak bara gerilimi 31.5 Volta indirilmiş. Alınan trafonun en düşük kademesinin dönüştürme oranı 6.3/32.775 kV. Bağlanılan trafo merkezinin gerilimini yakalamak için mecburen ikaz akımı düşürülmek zorunda kalınmış. İşletme sırasında zaman zaman bu geril 30.5 kV'a kadar immiş.
Sorum şu: Bu durum (yani ikaz akımının azaltılması ile düşük çıkış gerilimi elde etme) üretim kaybına neden olur mu?
arkadaşım üniteni düşük ikazlı çalıştırarak stator sargıları çıkış gerilimini nominal gerilim değeri olan 6.3 kV un altına çekiyorsun atıyorum 6 kV hesapla bulursun trafo dönüşüm oranından senin ünitenin gücü ise sabit ünite üzerine yükü ayar kanatlarıya alır (ayar kanatlarının açıklık % si ile) yani üretimin çıkış geriliminden bağımsız ayar kanadı açıklığıyla alakalı fakat bu durumda asıl sıkıntın üniteni nominal yükünde yüklediğin zaman stator sargılarından geçen akım değerinin yükselmesi (Çünkü gerilimi düşürdün öyleyse akım artıp nıminal yükü karşılanaya çalışacak) sonucu stator sargılarında aşırı ısınma ilerleyen zamanlarda izalasyon sorunlarına neden olacaktır.(Çünkü sargılar bu akıma göre dizayn edildi)
Tabi aynı sorun trafoda da yaşanacak değil mi? Yani primer tarafından (6.3kV) daha fazla akım geçecek ve dolayısıyle ısınma daha fazla olacak. Doğru mudur?
Sorun DSİ'nin su kotunu yükseltmemesinden kaynaklanan düşük üretim değerleri (sette beton enjeksiyon uygulaması yapılacakmış). Haliyle nominal düşünün %75'inde çalışıyor santral ve verim eğrisine göre ayar kanatları %100 değil. Nominal düşüye geldiğinde generatör tasarım gücünü verir mi diye endişelenmiştim. Yazdıklarınızdan sonra konu biraz aydınlandı. Teşekkür ederim.
Öncelikle baba80 arkadaşımın sölediklerine aynen katılıyorum.
Ama ne yapılabileceği konusuna gelirsek bu 6,3 kV/34,5 kV trafonun üstünde yine kademe değiştiricinin orada sanırım bir kapak oluyor ve buradan 31,5 kV çıkışı ayarlanabiliyormuş. ama tabiki bu trafo ilk sipariş verilirken istenmesi gereken opsiyonle birşeymiş. Hiç görmedim ama çok duydum. Bi incele bakalım varmı böle bi şansın.
ze tr arkadaşım bizim ünitelerimiz nominal gücünde (50 MW) yaklaşık olarak 35 m3/sn su atar fakat bu durum göl kotunun o anki seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. su alma ağzı yapısının üzerindeki su bloğu seviyesi düştükçe bu 35 m3 değeri bir miktar artar yani ünite nominal güç için daha fazla yakıta (suya) ihtiyaç duyar.senin trafo problemin ise ancak trafonun değişimi yolu ile sağlanabilir olduğunu düşünüyorum. sanırım bu arada ikaz akımını izleyen düşük ikaz rölesini de santralinizde ya iptal ettiniz yada set değerini değiştirdiniz bu durumda ikaz tristörlerine de dikkat edelim derim onlarda baş ağrıtır. ilk ikaz kontaktörü dc bataryalar vs kontrol altında tutulursa iyi olur.