Tamam. Bağlantı doğru.
Ancak PPM line için kullandığın soketleri göremedim.. Bu soketleri de lale yapmalısın.. Çünkü genel standarttır. Güç ölçümü için köşelileri veya yuvarlak olanları kullanabilirsin.
Lale jacklar şaseye temas ediyorsa sistem sıfır noktası için kabloya gerek yok.
Şimdilik PIC olayını mıncıklamayalım. Önce cihazımızı çalıştırıp test edelim. Giriş çıkış seçici için 6 uçlu yani çift kontak basmalı switchlerden kullanabilirsin.
Hatta ilk etapta seçiciyi bile kullanmasak olur. Çünkü PPM line seviyesinde normal çalışacak mı test etmeliyiz.
OK.
Şimdilik arka panele gerek yok. Lalelerin şaselerini doğrudan sistem sıfır noktasına bağla. Canlı uçları da redresör girişlerine bağla.
Bu durumda direk amplindeki line seviyesini ölçersin. LM3915 ile aynı seviyeye görmelisin. Yanlız ibre ataleti hesabını sonra yaparız.
Tam kalibrasyon için PC den ton sinyali vermek lazım.
Switchleri karta monte edebilirsen iyi olur. Kablo lehimlemesinde zarar görebilir.
İbreleri doğrudan soketlere bağlayabilirsin. Artı ve eksi doğru olsun yeter.
Çok fazla kablo karmaşası olmuş.
Bence şimdilik sadece line ölçümü yap. Lale jakların canlı uçlarını direk PPM in e bağla yeter.
Line seviye normal çalışırsa power da normal çalışır.
Hocam Merhaba bağlantılar karışık da olsa sistem kazasız belasız çalıştı.Herhangi bir sorun olmadı.
Güç modunu deneyemedim.LM 1875 hoparlör çıkışı şasesi redresör girişinde şaseye bağlandığında redresör devresi ile bir bağlantısı olmuyor.Bunda bir yanlışlık yok değil mi?
Ancak hassas doğru bir ölçüm için başka nasıl ayarlar yapmamız gerekecek?
Devrenin çalışması ile video da ekleyeceğim
Tamamdır.
Şimdi yapmamız gereken şey PPM DIN normu.
F/S kondansatörlerinden devreye giren 2.2uF ı sök. Yerine nispeten kaliteli bir 22uF elektrolitik bağla.
Bu kondansatör bi polar olursa iyi olur. Bi polar bulamazsan normal kutuplu da olur. Kondansatörün eksi ucu şase olacak.
İbrenin gayet yavaş ve aheste sapması lazım.
Kalibrasyon için PC den ton sinyali vermen lazım. Diğer forumda ton üretici programı vermiştim hatırlarsan.
PC den 1KHz ton vereceksin. LM3915 li PPM in referans seviyesi ayarlı ise ton sinyalini referans gösterecek şekilde ayarlayacaksın.
Sonra ibreleri de aynı referans seviyesine (0db) ayarlayacaksın.
Yani senin LM3915 li devren ayarlanmış ise aynı ayarı ibrelere de yapacaksın. Her iki PPM de aynı seviyeyi gösterecek.
NOT:
Güç ölçümünü dert etme. Şase sorun olmaz. Hepsi ortak.
F/S 2.2uf kondansatörüne bağlı 2,2uF yerine 22uf 35v olarak elimde olan elektrolitik kondansatör resimdeki.Kalitesi hakkında bilgim yok.Siz ne dersiniz olur mu bu marka?Her iki F/S kondansatörünün de eksisi şaseye bağlanacak değil mi?Yanlış anlamadıysam.
Bi polar olarak 47uf var.İhyiyacımız olursa diye söylemek istedim.
Bir de bu trimpotlar çok hassas zamanla ayarları bozulmaz mı?İstediğimiz ayarı elde edince oje ile sabitlesem mi?
Kondansatör değerleri test içindir. İster 22 yi istersen 47 yi bağlayabilirsin.
47uF ı bağladığında ibre aşırı yavaş olursa 22 yi takarsın. 22uF ta da ibre yavaş olursa 10uF takacağız.
Bu testler sonucunda bir değer belirlersek o kondansatörü mümkün mertebe kaliteli seçeceğiz.
Normal koşullarda elektrolitik kondansatörler belli ömürleri olan ve toleransı yüksek kondansatörlerdir. Bu sebeple bu gibi hassas devrelerde iyi kalite polyester kondansatör kullanılır. Ancak bu denli yüksek değerde polyester temin etmek zordur. Üstelik çok büyük olurlar.
Kıyaslama için sadece tek kanala kondansatörü bağlayabilirsin. Diğer kanaldaki iki tane kondansatör olduğu gibi kalsın.
Trimpot değerini hesaplarımın yanlış olmasından dolayı doğru belirleyemedik. Yeni hesaplarımıza göre orada 1K ya da 2K ideal olur ve fazla hassas olmaz. Elinde varsa değiştirebilirsin. Yoksa kabaca devam edebilir iş bitiminde temin ederek değiştirebilirsin.
Hop. trimpotunda sorun olmaz. 100K kullanılır.
Hocam ben 22uf elektrolitikleri taktım.Ancak eksileri şaseye bağlanacak dediniz.Ben öyle bağladım.İbreleri bağlamadan çıkışı ölçtüm Bir kanal AC de diğeri DC de çalışıyor.Yani eksi besleme olan tarafta elektrolitik kondansatörün artısı şase olmayacak mı?Ben resimdeki gibi bağladım.