Diğer op-ampların kullanım koşulu çıkış akımı veya empedansıdır.
LF353 ün çıkış akımı 3 mA ibre akımımız 1mA tam sınırda diyebiliriz.
Çıkış akımı yüksek olmalı ki ibreyi rahat sürebilsin.
Ya da sürebildiği yük direnci mümkün mertebe düşük olacak.
L/N input state devresinin oradaki amacı farklıdır. Biz aynı devreyi burada BUFFER olarak kullanacağız.
Yanlız bazı şeyler değişiyor.
Tüm2.2uF lar kaldırılacak.Çıkıştaki 1K direnç kısa devre edilecek ve oraya bir trimpot bağlanacak. Yani redresör devresindeki line trimpotumuz bu devrenin çıkışında olacak.
Girişte kullanılan 4 tane pF lar kullanılmayacak. 2.2K direnç kısa devre edilecek ve sadece bir tane 51 k direnç kullanılacak.
Yanlız bazı şeyler değişiyor.
Tüm2.2uF lar kaldırılacak.Çıkıştaki 1K direnç kısa devre edilecek ve oraya bir trimpot bağlanacak. Yani redresör devresindeki line trimpotumuz bu devrenin çıkışında olacak.
Girişte kullanılan 4 tane pF lar kullanılmayacak. 2.2K direnç kısa devre edilecek ve sadece bir tane 51 k direnç kullanılacak.
Benim için güzel bir süpriz oldu.Teşekkür ederim hocam elinize sağlık.
Burada kullanacağımız 33pF yerine L/N state input devresinde kullandığımız 47pF kondansatörden kullanabilecek miyiz?Yoksa 33pF alayım mı?
Redresör devresi çıkışındaki 100K çok turlu trimpotları sökeceğiz o zaman.
Ben 2K çok turlu trimpot alırım elimde yok.
Ok.
Yanlız trimpot girişlerine yani entegrenin 1 ve 7 nolu bacaklarının yollarına birer tane kare pad koy.
Bu padler TP yani test point olacak.
1V referans gerilimi buradan ölçülecek.
Hocam 2 şekilde TP padi yerleştirdim.Birinde padi yolların üzerine koydum ,diğerini jumper kablolu olarak koydum.Aslında jumper kablolu olanı entegre bacağı lehimleme sırasında veya 1V verirken etkilenmesin diye düşündüm..Bilmiyorum gereksiz mi oldu?Gerçi 1V verirken entegreyi çıkarma imkanımızda var tabi ama siz hangisi iyi derseniz onu basalım.
2K çok turlu trimpot alırken 1K çok turlu da alayım mı?İhtiyacımız olur mu?
Jumper'a gerek yok.
Oraya voltaj vermiyeceğiz. Entegrenin girişine 1V verip çıkışından yani oradaki pinlerden ölçeceğiz.
Ayarlı dirençte 1K daha iyi olur. 2K kurtarır. 2K dan fazla alırsan başka devrelerde de kullanabilirsin. Örneğin LM317 li devre.
Genel yük direncimiz 1K olduğuna göre...
İbre direnci 600 küsür ohm olduğuna göre. 1K ile ortalarda optimal ayar yapılır. Yani oradaki direncimiz takribi 400 ohm gibi olacaktır.
400 ohm ile ibre direnci tam 1K olunca 0db seviyesi ibrenin sonu olacaktır. 10db over skala için takribi 3V ise 6db için de yaklaşık 1.5V civarı olur.
Tabii ki bu tür amatör skalalaraın ölçeklendirilmesi güvenilir değildir.
Güvenilir ölçeklendirilmeye sahip ibreler son derece pahalıdır.
Bu arada bizim konularımız google aramada ilk sıralarda
PPM redresör devresi olarak arayan olursa çaktırmadan bizim konulara gelebilirler
İlave teknik bilgiler.
Kaynak https://sound-au.com/project55.htm
Önemli noktaları Türkçeye çevirip resimledim.
İbre ataleti konusunda iyi açıklamalar yapılmış.
Sitede bazı konular çok iyi anlatılmış.
Daha önce bahsetmiş olduğum kondansatör kalitesi mevzusu bilimsel olarak açıklanmış. https://sound-au.com/appnotes/an014.htm