Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Ground pad ile sıkıca vidala.
İn lere (51K lara) redresörden gelen (TP) uçları irtibatlanacak. Önceki 100K ayar trimpotu iptal.
Outlardan birer tane tel ile ibrelerin artı ucuna. İbrelerin eksi uçları doğrudan sistem sıfır noktasına.
redresördeki 220uF lar 1uF olacak şimdilik.

Hocam bağlantıları yaptım.
1uF ları taktım
Rederesör devresinin TP noktasından Buffer dervresine girdim.
Buffer devresinin çıkışlarını ibrelere girdim.İbrelerin eksilerini sistem sıfır noktasına götürdüm.

Buffer devresi +/-15V ve şase besleme devresinden bağlalı.Redresör girişlerinin şasesi ground padden bağlı.

Buraya kadar tamam ise Buffer devresi 2K trimpotları nasıl ayarlayacağız?

Ben LF353 den biraz şüpheliyim.İbreler zarar görmemesi için ibreleri bağlamadan çalıştırıp Buffer çıkışını ölçsek diyorum.

Ekli dosyalar

• P_20210315_215722.jpg
    264.1 KB · Görüntüleme: 4
Trimpotları ölç ortalama 500 ohm olacak şekilde ayarla sakınca olmaz.
PC den 1KHz tonton ver.
Buffer devresindeki TP den digital ölçü aleti ile ölç. Tam 1V olması lazım.
1V değilse PC nin ses ayarı ile oynayarak tam 1V yap.
Sonra ibreleri 0db gösterecek şekilde ayarla.
BİTTİ

Trimpotları 500 ohm ayarladım.1V olarak da ayarladım.Ancak İbreleri 0dB olarak ayarlamak istediğimde İbreler önce +4dB civarındaydı trimpot ile ayarladım fakat 0dB e inemedim.Trimpotun ayarı bitti.Sonra trimpotları ölçtüm.957-970 ohm gösteriyordu.
Ama ibreler çok güzel oldu.Yavaş ve dengeli hareket ediyor.

2K trimpot mu gerekecek?

Bu da videosu:

Ekli dosyalar

• P_20210315_224017.jpg
    229.9 KB · Görüntüleme: 1
  • P_20210315_225907.jpg
    208.8 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
İlginç bir durum var. 1000 ohm dirençte 1V olursa 1mA geçmesi lazımdı.
İbre de 1mA olduğuna göre ayar yapabilmen lazımdı.
Bu sorunu çözmek için kafam yerinde değil ama 2K trimpot alıp ayarlayabilirsin.
Bu arada redresör devresinde slov ise 1uF varsa diğerine 2.2uF takmalısın. Fast durumunda yani tek 1uF var ise diğerini devreye sokmalısın.
Yani ibrelerin sapması ecik daha yavaş olmalıdır.

Tamam denerim hocam teşekkür ederim.

Vazgeçmek yok @by lent .İşin şakası bir yana, @Mr_YAMYAM hocamla çok keyifli güzel bir çalışma oluyor bence. Bilimsel çalışmalar olarak değerlendirdiğimizde ibreler konusundaki teorik bilgiler öğrenirken işin inceliklerini öğreniyoruz ,hem de güzel tecrübeler elde ediyorum.İbrelerin keyfi bir başka.Güzel olacak.

Dediğinizi siteye baktım, Sitenin başka ürünlerindeki fiyatlarına da baktığımda (belli markalar üzerinden) diğer online mağazalara göre fiyatları yüksek.Kaliteli olanın fiyatı da yüksek olabiliyor ancak sanki LM3915 için bana öyle gelmedi.Tabi denemeden de bilinmez.

Mr_YAMYAM Hocam 2K trimpot dün bulamadığım için alamamıştım.Sipariş verdim.Yola çıkmış.

Ben 1uF lar ile slow modunu devreye sokarak 2,2uF lar ile birlikte çalıştırdım pek bir yavaşlama olmadı.Kapasitör değeri yükseldikçe ibre sapmasının yavaşlaması gerekir diye fast modundaki 1uF ları 2,2uF ile değiştirdim. Slow moduna geçince 2,2uf da ekleniyor .2 Videoyu da ekliyorum.Bir değerlendirme yaparsanız sevinirim.

Bu da slow mode:

Buffer devresi giriş dirençlerini 51K dan 150K ya çıkart.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…