Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Hocam bilgiler için teşekkür ederim.Bugün değişik denemeler yaptım.Sizin paylaştığınız luxman vu metreyi de inceledikten sonra bazı değerlerde değişiklik yaparak ibrenin hızını ayarlamaya çalıştım bilmem oldu mu? Bana güzel geldi ama teoride doğru mu bilemem.

Öncelikle 1uF Kapasitörlere paralel 2,2uF kondansatör bağladım.Toplamda 3,2uF oldu.Slow modunu da açınca 2,2uF da F/S kondansatörü ekleniyor.

Sonra redresör çıkışlarını 52K direnç yaptım.Buffer giriş dirençleride 940ohm oldu.Çok değişik denemeler yaptım Sizin paylaştığınız luxman vu metreye en çok bu yaklaştı.Tabi oradaki ibreler çok seri. Orada 30dB ibre inip çıkarken farkedilmiyor bile bizimki ben indim şimdi de çıkıyorum yukarı diyor

PPM Fast modda iken yapılan kayıt:

PPM Slow modda iken yapılan kayıt:

Ayrıca Watt ayarınıda sizin resimde çizdiğiniz çentiğe çıkış empedansımız 4ohm hoparlörde 4V anfi çıkış gerilimine göre ayarladım.Hoparlörler test için kullandığım kötü hoparlörler olduğu için ses kötü çıkıyor tabi

Şimdi tamam..
İbre sapma hızları ve güç ölçümü ideal görünüyor.
Bir de normal hoparlörlerini bağlayıp bas sesleri yükselterek test edebilirsin.

Hocam sizin videonuzu izledim anfi güç ölçümü ile ilgili olan.Orada 100Hz sinyali hoparlörleri kapatarak kulaklıktan yapmıştınız.Ama Kulaklık 32Ohm diye düşününce nasıl yaptınız.Anlatabilir misiniz ?Yoksa 100Hz de durululacak gibi olmuyor.Bir de bu güç testleri yapılırken fabrikalarda hoparlörle mi yapılır yoksa başka bir yük bağlanabilir mi?

Benim videoda osilaskop var dikkat edersen. Aynı zamanda TRUE RMS ölçebilen ibreli bir db metre bulunuyor. Bu db metre ile sendeki analog avo metre prensipte aynıdır. Sadece benim aletim daha aşağı AC gerilimleri (mili voltlar) ölçebilir ve hassastır.
Ampli güç testinde son sesi açmamız gerektiği için etrafta durulmaz. Konu gomşu gapıya dayanır. Bu sebeple sesin duyulması için kulaklıktan dinledik.
Kulaklık 32 ohm olduğu için ampli çıkış voltajı yüksek olur. Çünkü dumping faktör çok yükselir. Yani bu ampliye 8 ohm hoparlör bağladığımızda çıkış gerilimi takribi 15-16V lara düşüyor. Bu da 8 ohm empedansta STK465 için verilmiş olan 30W değerine tekabül ediyor.
İyi kalite ve güçlü bir direnç bağlayarak ta test edebilirsin. En ideali budur.
Hoparlörlerin kaç ohm ise test için kullanacağın direnç te o kadar ohm olmalıdır.
BİLGİ NOTU:
Hoparlörlerin empedansları genellikle 4-8 ohm olarak standart olsa da bu empedans belli bir frekansa kadardır. Bazı kaliteli hoparlör üreticileri bunu şöyle ifade ederler.
8 ohm DC to 100 Hz
Yani bu hoparlörün empedansı 100Hz frekansta 8 ohm imiş. Ama 1KHz te 8 ohm diyemeyiz. Yoksa kötekleniriz.
Biliiriz ki frekans yükseldikçe empedansları da artar. Dolayısı ile 8 ohm bir hoparlör 100Hz te üzerinden 1A akım geçiriyorsa 1KHz te belki de 100mA akım geçirecektir.
HOP. üzerindeki voltaj aynı olduğuna göre 1KHz teki güç çok daha az ölçülecektir.
Bu sebeple güç ölçümlerinde bu faktör dikkate alınmalıdır.

İyi kalite ve güçlü bir direnç bağlayarak ta test edebilirsin. En ideali budur.
Hoparlörlerin kaç ohm ise test için kullanacağın direnç te o kadar ohm olmalıdır.
Hocam 50W 8,2 ohm ve 4 ohm Alüminyum direnç alayım rahatça bütün ayarlarımı yaparım.Bu resimdeki direnç uygun mudur?Benim esas kullandığım hoparlörler 8 ohm ona göre power ayarı yaparım. Umarım Dirençler soba gibi olmaz

Size bir ara açma-kapama butonu için anfide kullandığım pic devresini sormuştum.Bu işleri halledince bakarız demiştiniz.Bizim 2X15V 8W trafomuz var.Devrede 12V 1A röle kullansak trafo yeterli olur mu?Yoksa trafoyu mu değiştirmek gerekir?

Ekli dosyalar

• 50W 8,2R.jpg
    182.7 KB · Görüntüleme: 4
  • pic_button.jpg
    93.9 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Resimdeki direnç gayet iyi.
En az ikişer adet almanı öneririm. Çünkü iki kanalı da aynı anda test etmen gerekebilir.
30W max güç için o dirençler yeterlidir. Ama iyi kalite soğutucu kullanmanda fayda var.
Eski P4 işlemci soğutucusundan bulabilirsen iki adet temin et.
Her bir soğutucuya 8 ohmdan iki tane ve 4 ohmdan 2 tane vidala.
Böylece elinde iki adet DUMMY LOAD olacaktır.

PIC için aynı trafoyu kullanmanı önermiyorum. Çünkü 5V a kadar düşeceksin. Çok fazla güç kaybın olacaktır.
Bir de röleyi düşünürsen işler iyice karışır.
En iyisi fazla gıbızlatmadan 4-5W ve 2X7.5V çıkış verebilen bir trafo almandır.
Bu arada switchlerin montaj durumunu düşündün mü. Eğer switchleri panele monte edebiliyorsan ne ala ama edemiyorsan bu PIC devresinden 4 tane yaparak cihazın tüm fonksiyonlarını butonlarla halledebilirsin.
4 adet röle için de haliyle daha güçlü trafo kullanmalısın.

Tamam hocam teşekkür ederim.Güzel bir çalışma olsun istiyorum. Tek PIC ile 4 röleli bir devre yapmıştım.Onu buraya uydurabilirim.Bence tek bir trafo alsak daha iyi olmaz mı?
Ama esas sorunumuz kutu.Sizin önerdiğiniz kutuya sığar mıyız eğer yeni trafo da alırsak.Yeni devrelerin ölçülerini de hesaplamam lazım.
Hocam altınkaya istediğimiz ölçüde CNC kesim yapıyor mu bilginiz var mı?İbrelerin yerlerini de lazer kesimle açtırmak lazım.

Tek bir trafo alırsan 20W civarı olmalıdır...
Ya da 10W civarı alırsan 4 adet gerilim lazım.
2X15V redresörler için. 2X7.5V veya tek 7.5V PIC ve röleler için.
Benim önerdiğim kutunun derinliği değişebiliyor. Yani arkaya doğru derin olanından alabiliriz. Tabii ecik bahalı.

MM-228-25​

https://www.altinkaya.com.tr/Yeni_Urunler/MM-228.html
Başka bir öneri daha.
https://www.altinkaya.com.tr/Yeni_Urunler/RM-202.html
Bu kutu standart ampli ebatlarındandır. Derinliği 20cm yüksekliği 88cm dir.
Ancak plastiktir. İçerisinde alüminyum levha ile ground plane yapılabilecek yerler vardır.
Uygun ebatta alüminyum plaka temin edebiliyorsan işini rahat görecektir.

Bu kutuyu alırsan PIC kullanmadan switchlerle rahatlıkla yapabilirsin.
Fiyatı da daha ucuz.
Firma CNC işi yapıyor. Ama tek bir ürün için pahalıya geliyor.
Kalıp parası artı kesilen yerin uzunluğu cm hesabı ile ücret alınıyor.

Sağ olun hocam yoruyorum sizi ama güzel fikirler veriyorsunuz. Bu ABS kutu da olabilir. Alüminyum kestirebilirim.Bu kutunun avantajı var. Ampli genişliğinde olması güzel ama 4 switch ve ibreler olacağı için ön Panel çok boş kalabilir.Dolsun diye başka şey de yapılmazki .Ben bunun panel ölçülerini çizip nasıl duruyor bir bakayım.

PIC ile yapacak olursak şöyle bir 2x15v 35W trafo buldum. Bu da fazla mı olur?Bir de bu trafolar büyüdükçe vınlama yapar mı?
https://www.hatfon.com/urun/trafo-35w-2x15v

CNC ile özel kutu yaptırmak dediğiniz gibi pahalıya gelir gereksiz olur.

İç alüminyumu L şeklinde kestirebilirsen switchler için kolaylık olur.
Ama buton kullanacaksan L ye gerek olmayabilir. Amplinde nasıl yapmıştın hatırlamıyorum.
Eğer ABS kutuyu alacak olursan switchler rahat sığacaktır. Böylece PIC ile uğraşmadan ve trafo masrafı etmeden vaziyeti kurtarabilirsin.
En solda 4 köşe power switchi.
Sonra yuvarlak başlıklı amplindeki switchlerden 3 tane yanyana veya üst üste.
Ancak tam yerleşim için arkada bulunan montaj aparatları var. İbreler buraya rastlarsa sıkıntı olur.

Şöyle bir alet tüm sıkıntıları bitirir.
https://tr.aliexpress.com/i/4000353272977.html

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…