Haftasonu Projesi 2

Merhabalar
Yanlış anlaşılma olduğu kanaatindeyim. Biz de sizler gibi hobi amaçlı bir cnc makinası yapmayi düşünüyoruz. Sorularimiz bu hedef dogrultusundaydi.
Ilginiz için teşekkürler

Merhabalar
Yanlış anlaşılma olduğu kanaatindeyim. Biz de sizler gibi hobi amaçlı bir cnc makinası yapmayi düşünüyoruz. Sorularimiz bu hedef dogrultusundaydi.
Ilginiz için teşekkürler

evet sanrıım, tam olarak algılayamadım dediğinizi, pazartesi'nin vermiş olduğu sendroma dayanarak tekrar cevaplıyayım. ben makinanın işleme alanını, 500x500x150 olarak planlasamda, amatörlüğümden, 510x420x80 olarak oldu buda garip tabi.. neyse, mdf kesimleri için 500 tl civarı bir ücret ödedim, geri kalan bütün Elektronik ve mekanik aksesuarlar, vida yapıştırıcı vs, 2000 tl desek, 2500 tl'ye civari bir rakama makinayı yaptım..

eksi yönlerini söylemem gerekirse,

MDF şase olduğu için esnemesi var ama, bed moving cnc olduğu için birazda olsa bunun önüne geçmiş bulunmakta.. 18mm mdfyi kağıt gibi kesiyor 2-3 pasoda.

yarıklı rulman olayı tam bir felaket. sadece dik kuvvetleri çok güzel absorbe ediyor diğer türlü dışarıya doğru gelen kuvvetlerde başarısız. ama fiyatıda ona keza başarılı. arada kalmıştım maliyetten kıstım uzun vadede zarar ettim. @KAZIMUGUR hocamızı dinlememenin cezası.

enkoderli step motor almanızı kesinlikle öneririm. adım kaçırma sıkıntısı sizi kesinlikle üzebilir.

yağlama konusunda dikkat etmeniz, MDF'ye bulaştırmamanız gerekmektedir.

Artı yönleri ucuz olması, hafif olması ve istediğiniz yere evdeki aletlerle kolayca işlem yapabilmeniz.

önemli dipnotlar:

yapacağınız cnc'de vidaları klavuz gibi kullanıp referans almayın. herzaman arabanında, rayında referans alacağı bir yüzey olması gerekiyor. hatta spindlenin bağlanacağı yüzey için bile bir fatura açarak bu yuvaya oturtmanız gerekmektedir. parallelik ve montaj kolaylığı açısından. ayrıca, bütün kuvvetleri absorbe edebilmesi için. @koçlu hocam bu konuda beni çok aydınlattı.

akabinde, aluminyum düşünüyorsanı 6000 serisi değilde 7000 serisi kullanın işleme maliyeti azalır ve esneme katsayısını azaltırsınız.

kesinlikle araba ve ray kullanın. BK ve BF'ye gerek yok. badem rulman yataklama işinizi çok rahat görür. bu iki takım hakikatten pahalı.

vidalı milleri işi bilene yaptırın. benimki gibi işi bilmeyen birine yaptırırsanız, vıyk vıyk vıyk diye ses çıkarır, bir süre sonra vidalı milin karardığını görürsünüz. cünkü vidalı somuna her hareketinde, yamukluğundan dolayı zarar veriyorum.

MDF şase yapacaksınız kesinlikle ya kaplayın, yada epoxi bazlı bir boyayla boyayın. nereden baksanız, %40 oranında mukavvemet oranı artacaktır. (ben daha yapıcam, boya vs herşey hazır ama başlayamadım)

şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Açıklayıcı ve özverili anlatiminiz için teşekkürler.
Kolaylıklar dilerim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…