Hareketi Algılayıp Takip Eden Göz

aliyılmaz

Üye
Katılım
2 Tem 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar projemiz gereği hareketi algılayıp o yöne dönen bir web cam uygulaması yapacağız.Bu işin iki temel bileşeni olduğunu düşünüyoruz.
1-Kamerayla hareketli cismi algılama
2-motor kontrolü ile hareketi tespit edilen cisme doğru kameranın yönelmesi

bu konular hakkında pek bir bilgiye sahip değiliz, daha başlangıç aşamasındayız. daha doğrusu netten araştırma yapıyoruz ancak yazılım konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. hem 1 ve 2 konuları hakkında ayrıntılı fikir hem de bu iki konuyu birleştirme konusunda bir fikir almak istiyoruz.. bu konuda bilgi verirseniz çok minnettar oluruz.. şimdiden tşk ederiz..
 
cisim algılamayı sensörle yapaarsın sonra devre çalışır camerayı açar ve kamera çıkışı rf sinyal gönderir sende ona göre uzaktan kumanda ile motoru hareket ettirirsin
 
okul projesi için lazım bu yüzden hocamızın istediği bazı kriterlere uymamız lazım bu yüzden sensör kullanamıyoruz cismi algılama kısmını matlab veya c kullanarak yazdığımız bi program üstünden yapmalıyız hareketi algıladıktan sonrada kamerayı hareket ettirecek motoru bilgisayar aracılığı ile hareket yönünde yönlendirmeliyiz.
 
Merhaba,

Öncelikle Web Cam üzerinden görüntüyü alabilmeniz lazım, sonrası kolay.

Siyah beyaz olarak alın, veya aldıktan sonra siyah beyaza çevirin. Siyah beyaz yapmak için R,G v B nin ortalamasını almanız yeterli.

Görüntüyü 2 boyutlu matris olarak kullanın, hızı attırabilmek için mümkün olduğu kadar az çözünürlük ve renk değinliği kullanın. 1 byte renk derinliği bile yeterli olacaktır. Görüntü işleme algoritmalarının hızı çözünürlüğün karesi ve renk derinliği ile ters orantılıdır.

Diyelim ki 640x480 çözünürlükte 8 bit grayscale görüntü üzerinde çalışacaksınız, bu durumda 640x480 büyüklüğünde iki boyutlu bir byte dizisi (matris) olacaktır.

Üst üste iki görüntü alın. İki matrisi birbirinden çıkarın.

Eğer iki görüntü arasında hareket etmiş bir cisim yoksa, elde edeceğiniz fark matrisindeki değerler 0 a çok yakın olacaktır. Herhangi bir cisim yer değiştirdiğinde elde edeceğiniz fark matrisinde + ve - değerler oluşacaktır.

Bundan yararlanarak hareket eden cismi belirleyebilirsiniz, karşılaşabileceğiniz bir problem, cismin A dan B ye mi yoksa B den A ya mı gittiğini ayırt edebilmek. Projenin en zor taraflarından birisi bu, hareket eden cismin hareket yönünün algılamak. Bunun için 3. bir görüntüden yararlanabilirsiniz.

Cismin yerini belirledikten sonra bunu harekete çevirmenin en kolay yolu bence bulanık mantık kullanmak. Ben olsam aradaki fark matrisini 12 parçaya ayırıp (4x3) her birindeki varyansı hesaplardım. Çünkü varyans ne kadar yüksek ise o alt matrisin bulunduğu alandaki değişim o derecede fazladır. Tam net değerler hesaplaman zor olacağı için bulanık mantık seni daha iyi kurtarır. Kamerayı en fazla değişimin olduğu alt matrislere doğru yönlendirmeniz lazım.

Burada bir kısıt da, kamera hareket ederken görüntünün değişiyor olması, bu nedenle kamera hareket ederken çektiğin görüntüleri dikkate almaman gerekiyor.


 
discolarda varmış böyle sistemler.Bir lazer kafasına göre birini yakalıyormuş ve spotları o kişiye çeviriyormuş.Ve yine bir süre o kişiyi takip ediyormuş.İsterseniz bu tip sistemlerle ilgili sitelere bakıp teknolojisini öğrenebilirsiniz.
 
Benim bu tür seylerler fazla ilgilenmedim fakat burda kameradan gelen resmin
Pixellerini karsilastirip degisen Pixelin yerine göre hesap yapip kamerayi o yöne cevirmeniz gerekiyor, bu degisen pixel tam kameranin ortasina gelene kadar dinamik bir sekilde yönlendirmek gerekebilir, belirli bir toleranz(resmin büyüklügüne göre ) vermeyi unutmayin yoksa kamera hic durmadan yönlendirmeye kalkabilir. Visualbasic den biraz anliyorum ve VB. ile mümkün oldugunu biliyorum. Cogu kameralarin Motion dedection lari oluyor onlarida örnek program olarak kullanbilir yada kendi amaclariniz icin yönlendirebilirsiniz.

Almanyadan Selamlar
 
ali yılmaz kardeş benzer bir projeyle bende uğraşıyorum..

eğer bu mesajı okursan yardımcı olmanı beklerim kardeşim..
 
güzel proje bızım okulda da günes takıp eden güneş panelı profesı yapmışlardı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…