HDD Motoru sürmek

caferaga

Üye
Katılım
16 Kas 2009
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
44
elimde iki adet biri 3 girişli diğeri 4 girişli olmak üzere iki adet hdd den sökülmüş motor mevcut lakin bunları sürecek bir devre bulamadım nette baya bi araştırdım pic ile yapılmış devreler var ben pic kullanmadan sürmek istiyorum bu şekilde birkaç devre denedim olmadı bu konuda yardımcı olabilecek arkadas varmıdır?

birde şemadaki devre için fikir alabilirmiyim A-B-C diye adlandırılmış olan LM339 un önündeki Hall Effect Sensors nedir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Şemadaki hall sensörleri bazı fırçasız dc motorların içerisinde bulunur, bu sensörler sayesinde rotor konumu geribildirimi alınır. Şemanızda da çıkış pulse'ları bu hall sensörlerden gelen sinyallere göre oluşuyor.
Eğer elinizdeki hdd motorunda bu sensör çıkışları yoksa-ki olmadığını düşünüyorum- verdiğiniz şemayı doğrudan kullanmanız pek mümkün görünmüyor.

Bu durumda önce motorun yıldız mı (4 kablo)yoksa üçgen mi (3 kablo) olduğunu saptayın, sürücüyü buna göre tasarlamalısınız, 120 derece faz farklı sinyalleri üretme işini de mikrodenetleyici ile veya farklı entegrelerle yapabilirsiniz, birsürü yolu var.
 
elimde 2 adet motor var motor üzerinde birinde 4 diğerinde 3 çıkış veya giriş bulunmakta bu durumda şöyle bir devre yaptım net üzerinde bulduğum o da sonuç vermedi yada ben yanlış yaptım devredeki J1 e 1k pot kullandım
 

Ekli dosyalar

  • hdd motor driver.jpg
    119.7 KB · Görüntüleme: 51
Devre uygun görünüyor, önce 555 çıkışını , sonra 4017 çıkışlarını kontrol edin. Buralarda olması gereken f ve f/3ü görüyorsanız motor bağlı değilken inverter köprü çıkışlarını test edin, bir yerde bir hata olmalı.
 
BC transistörler çok fazla ısındığı için yanacak sevyeye geldi gibi bende BD kullandım sonuç yine hüsran
 
birde devredeki çıkışları motoro sırasıyla bağladım devrede yukardan aşşağıya doğru motorda soldan sağa doğru
 
tls 2255, l6256 gibi entegreler bulursanız olur.
 
bulmak problem değil de çalıştıracak devre önemli tasarım konusunda zayıfım
 
datasheet lerde örnek devreler oluyor. bunlar işe yarayabilir.
 
merak ettiğim bişi var yukardaki motor resimlerine bakarsak biri 3 diğeri 4 giriş veya çıkış bulunmakta mesela 3 çıkışlı olan 3 faz ise nötr neresi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…