hidrojen su altı depolama

akiffff

Üye
Katılım
2 Ağu 2014
Mesajlar
13
Puanları
1
geliştirmeye çalıştığım bir projem var yardımcı olursanız sevinirim...

su dolu kabın dibine elektrolizden gelen gaz hortumu sabitleniyor
hortumdan çıkan gaz suyun içerisinde yukarı doğru kabarcıklar halinde yükseliyor

suyun içerisine gazı hapsetmek için su bardağının ağzı aşağıya çevrilmiş hali şeklinde altı açık bir kap yerleştirip gazı suyun içerisinde depoluyorum. gaz suyun içerisinde olduğundan biriken gaz derinliğe ve kabın hacmine göre belli bir basınca sahip oluyor, kabın üstünden basınçlı olarak gaz çıkışı alınabiliyor.

dipteki gaz çıkış hortumu ile gaz dolu kap arasında boşluk olduğundan biriken gazdan daha düşük basınçla depolanıyor. yani gazı basınçlamak için biriktirmek yetiyor. suyun kaldırma kuvveti ve sıvı basıncı saolsun.

1-gaz hho olarakmı yoksa saf hidrojen olarak mı depolanmalı? hho daki oksijen patlamaya yardımcı olurmu?

2-çiftlikte açıkta emniyetli bir yerde max kaç lt depolamamı önerirsiniz.

3-kaç bar basınçla depolamalıyım tehlike için.

4-İKLİMLENDİRMECİ arkadaşlara ayrı bir sorum daha var: gaz çıkışını yine dipten devir daim yaparak düşük basınçlı bir motorla bu sistem kompresör görevi görür mü?

5- hidrojen ile soğutma da kullanılan gaz saf hidrojen mi? basıncı ve kullanılan yaklaşık lt nedir?


şimdiden teşekkürler...
 
1-gaz hho olarakmı yoksa saf hidrojen olarak mı depolanmalı? hho daki oksijen patlamaya yardımcı olurmu?

1- gaz hho olarak saklamak çok risklidir. hho enerjilenirse patlama riski vardır. Bu nedenle saf depolanmalıdır.

2-çiftlikte açıkta emniyetli bir yerde max kaç lt depolamamı önerirsiniz.

2- bu ne kadar kullanım ihtiyacınız var buna bağlıdır diye bliyorum saklamak için ayrıca hidrojeni soğutmanız yada basınçlı izoleli kapta saklamanız gerekiyor.

3-kaç bar basınçla depolamalıyım tehlike için.

3- gazın kaynama ve yoğuşma sıcaklığını tam bilmiyorum ama basınç altında kaynama sıcaklığında saklanması gerekiyor diye düşünüyorum. basınç entalpi diyagramı varsa ordan bakmak lazım. tutulabilecek en uygun basınc ve sıcaklıkta tutulmalı. ( benzer sistem doğal gaz gibi )

4-İKLİMLENDİRMECİ arkadaşlara ayrı bir sorum daha var: gaz çıkışını yine dipten devir daim yaparak düşük basınçlı bir motorla bu sistem kompresör görevi görür mü?

4- sorunu tam anlayamadım. likiti alıp başka bir yerde soğutma amaçlımı kullanmak istiyorsun?

5- hidrojen ile soğutma da kullanılan gaz saf hidrojen mi? basıncı ve kullanılan yaklaşık lt nedir?

5- bildiğim kadarıyla saf hidrojendir. Termik santralde hidrojen üretim ve saflaştırma sisteminde saflaştırma kısmında biraz iş yapmıştım sorularla sistemi tanımak istemiştim. Bu tesiste üretilen saf hidrojen ile alternatörlerin yatakları soğutmada kullanıldığını biliyorum. basınç litre v.s. bunlar ne kadar alan yada hacim soğutulacak kapasiteye bağlı bir durumdur. atıyorum 1 lt hidrojenin alabileceği ısı bellidir. Buna göre kapasite hesaplanır.

Not sizde biliyorsunuzdurki hidrojen tehlikeli bir üründür. Üretimi - depolanması - iletim - kullanımı safhalarında özel önlemler ile çalışılmalıdır. Bu anlamda bu safhaların birinde veya birkaçında çalışıyorsanız lütfen önlemlerinizi iyi alınız. Hayat çok değerlidir.

kolay gelsin.
 
Konu anlaşılmadığından düzeltiyorum...

Amaç : Hidrojeni depolamaya alternatif güvenli bir sistem oluşturmak ve Sıkıştırılan Gazın Basıncı düşürüldüğünde soğutma sistemi yapılabilirliği.


Avantajlarımız:


Suyun içerisinde gazın basınç kazanması

Çok düşük sıkıştırma basıncı,

Hidrojenin suda çözünmemesi,

Hidrojen gazının su içerisinde soğutulmasının kolaylığı,

Olası patlama durumunda metal tüplere göre çevreye metal parçaları yerine su dağılması,



Açıklama:


İçi hava dolu yani boş bir kovayı ağzı aşağı gelecek şekilde suyun içine batırmaya çalıştığınızı düşünün. Kova içerisindeki hava basınca maruz kalacaktır ve üzerinden delik açtığınızda hava basınçlı olarak dışarı çıkacaktır.


Kova olarak resimdeki ters V şeklinini düşünün. (Ağırlıkla yada başka şekilde sabit)


Elektrolizden gelen gaz düşük basınca sahip. Kova ile gaz giriş hortumu arasında boşluk var. Bu sayede gaz kovanın içerisine kabarcıklar halinde düşük basınçla doluyor.



Dezavantajlar : ?



Sorular :


1-Gaz hho olarakmı yoksa saf hidrojen olarak mı depolanmalı? hho daki oksijen patlamaya yardımcı olurmu?


2-Çiftlikte açıkta emniyetli bir yerde max kaç lt depolamamı önerirsiniz.


3-Kaç bar basınçla depolamalıyım tehlike için.


4-İKLİMLENDİRMECİ arkadaşlara ayrı bir sorum daha var: gaz çıkışını yine dipten devir daim yaparak düşük basınçlı bir motorla bu sistem kompresör görevi görür mü? (Resim 2 Kompressör)


5- Hidrojen ile soğutma da kullanılan gaz saf hidrojen mi? basıncı ve kullanılan yaklaşık lt nedir?


6- Şekle göre gaz çıkış basıncını hesaplayabilecek arkadaş var mı? Şekilde ölçü yok ama siz tahmini değerler kullanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • hidrojen depolama.JPG
    29 KB · Görüntüleme: 23
  • kompressor.JPG
    36.4 KB · Görüntüleme: 19
Dostum bilgim kadarıyla cevap vericem belki diğer ustalarımız sorularınıza farklı yorumlar getirebilir.

Ayrıştırdığınız gazı mutlaka ayrı kaplarda saklamalısınız.

Depolama basıncı normal tanklarda 200-250 bar dır. bu basınç özel kaplarda 600 - 700 barlara çıkmaktadır. Depolama gaz fazında yapılmaktadır. Depolama basıncındaki önemli nokta tanktır. Tankın emniyet değerleri ne ise o basınca yaklaşmamalısınız.

2 nolu resimde gördüğüm sistem benim anladığım kadarı ile bir sirkülasyon oluşturup burda basınç farkı ile sıcaklık farkı oluşturup gazı soğutarak tankın basıncını düşürmeyimi amaçladınız? Çiziminizden bunu anlıyorum. Eğer bunu amaçladıysanız bu çizimde bazı eksik ve hatalar var. 1 pompa yerine kompresör kullanılmalı 2 fan coil yada radyatör kompresörün basma hattına takılmalı ayrıca bu kendinden soğutmalı sistem gazı likitleştirmek için kullanılıyor yada basıncını düşürmek için. Hidrojenin gaz yada likit fazındaki formu su ile karışıyormu karışmıyormu bilmiyorum. Kapalı bir kap olsa ve bu süstemi kursak tankın basıncını düşürmüş oluruz. Bununla ilgili bir şema çizmemi istersen aklımdaki düzeneği resmedebilirim.

tahmini kim verebilir bilemiyorum ancak kapalı kab kanununa göre böyle bir sistemde derinlik arttıkça basınç artacağını tahmin ediyorum artı bu basınç su derinliğine görede değişebilir. gazı yukarı ittirdikçe basınç artacaktır.
 
Selamun Aleyküm
Su içi kap için gazın su ile temas ettiği nokta ile sıvının toplam yüksekliği arasındaki fark basnca sebep olan yükseklik olarak;
P (basınç) = h * d * g (metre * kg/m^3 * N/kg = Pascal (Pa) )...; d = 1000 kg/m^3 g=10 N/kg alınırsa herbir 10 metre aşşağı yukarı 1 bara denk gelir.
Bu sistem soğutma sistemi olarak düşünülürse, soğutma yükü için gereken özellikler ile sistem basıncı düşünülmelidir. Dayanım için tüplerdeki gibi gereken basınç önlemleri (et kalınlığı vb ) uygulanması gerektiğinden etrafa dağılması için su ile birlikte yine metal vb kısımlar olacaktır. Tabi iki kap arası su vb belirli bir önlem arttırıcılık yapmış olabilir.
H, H ve O 'in iç içe olması patlamak için bir kıvılcım vb etki bekliyor olması olur. Soğutmada bu karışımın birlikte kullanılmasının düşünülmesi patlama riski bir tarafa belirli basınçta yoğuşma-buharlaşma özelliklerinin uyuşumunu gerektirir. Yani sistem içine konulan alelade ve uyumsuz bir gaz soğutma faydası olmadan sistemde dolaştığından ve gereksiz yere sıkıştırılıp genleştirildiğinden aynı zamanda diğer gazın (bulunma) yoğunluğunu ısı tranasfer özeliklerini azalttığından verimsizliğe sebep olmuş olur. P-h diyagramları verilmeli ve bahsettiğimiz gibi soğutma sistemi için özellikler belirlenerek kararlar için zemin oluşturulmalıdır. ((Bu arada mevzu; Almanya da yanılmıyorsam bütan gazı ile yapılan soğutma çevrimli buzdolaplarının yıllar önce patlama riskine karşı, "hepimiz cebimizde çakmak taşıyoruz" gibi sözler de kullanılarak tanıtılmasının sohbetini hatırlattı.. Buradaki bir fark patlamaya sebep olan Oksijenin de sistemde hazır bulunması... Sistemin genel geçer özellikleri değil bölgesel oluşabilen sorunlar (sıcaklık artışı, ısıl yükün artması vb... de düşünülmelidir.)
Ayrıca gaz her ne kadar tank dolusu su içinde de olsa, ısı transferi için iç kısım kabın dış yüzeyi (ve gazın su ile temas eden yüzeyi) kadar bir alan var. Bu kısmın bir kondenser gibi kullanılması düşünülüyorsa, pistonlu tip kapalı bir kaptaki su ile karıştırılan ve basınç oluşumu için piston üstünden bir ağırlık ile bastırılan bir sistem belki daha uygun olur.
Yanlış yönlenmelerin, açıklanmasını bekleyen hataların tespiti için gereken detaylar belirleyicidir.Esasen işin tam tarifi verilirse, amaç, sonuç, istenilen çalışma yöntemi vb yazışmalar daha odaklı olur.
Başarılar dileriz...
 
Son düzenleme:
Bu arada anotta Oksijenin (- yüklü, anyon), katotta Hidrojenin (+ yüklü, katyon) biriktiğini, anot ve katotun ayrı kısımlar olması ile gazların ayrı kısımlarda karışmadan toplanabildiğini hatırlatalım..
http://encyclopedia.airliquide.com/Encyclopedia.asp?GasID=36#GeneralData gibi adreslerden ve ya kaynaklardan Hidrojen, Oksijen termodinamik doyma eğrilerine(tek-çift atom durumuna da dikkat ederek), Joule-Thomson katsayılarına ulaşıp buradan paylaşmak faydalı olur.
:liquefaction, cyrogenic, cascade
Başarılar dileriz...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…