Selamun Aleyküm
Su içi kap için gazın su ile temas ettiği nokta ile sıvının toplam yüksekliği arasındaki fark basnca sebep olan yükseklik olarak;
P (basınç) = h * d * g (metre * kg/m^3 * N/kg = Pascal (Pa) )...; d = 1000 kg/m^3 g=10 N/kg alınırsa herbir 10 metre aşşağı yukarı 1 bara denk gelir.
Bu sistem soğutma sistemi olarak düşünülürse, soğutma yükü için gereken özellikler ile sistem basıncı düşünülmelidir. Dayanım için tüplerdeki gibi gereken basınç önlemleri (et kalınlığı vb ) uygulanması gerektiğinden etrafa dağılması için su ile birlikte yine metal vb kısımlar olacaktır. Tabi iki kap arası su vb belirli bir önlem arttırıcılık yapmış olabilir.
H, H ve O 'in iç içe olması patlamak için bir kıvılcım vb etki bekliyor olması olur. Soğutmada bu karışımın birlikte kullanılmasının düşünülmesi patlama riski bir tarafa belirli basınçta yoğuşma-buharlaşma özelliklerinin uyuşumunu gerektirir. Yani sistem içine konulan alelade ve uyumsuz bir gaz soğutma faydası olmadan sistemde dolaştığından ve gereksiz yere sıkıştırılıp genleştirildiğinden aynı zamanda diğer gazın (bulunma) yoğunluğunu ısı tranasfer özeliklerini azalttığından verimsizliğe sebep olmuş olur. P-h diyagramları verilmeli ve bahsettiğimiz gibi soğutma sistemi için özellikler belirlenerek kararlar için zemin oluşturulmalıdır. ((Bu arada mevzu; Almanya da yanılmıyorsam bütan gazı ile yapılan soğutma çevrimli buzdolaplarının yıllar önce patlama riskine karşı, "hepimiz cebimizde çakmak taşıyoruz" gibi sözler de kullanılarak tanıtılmasının sohbetini hatırlattı.. Buradaki bir fark patlamaya sebep olan Oksijenin de sistemde hazır bulunması... Sistemin genel geçer özellikleri değil bölgesel oluşabilen sorunlar (sıcaklık artışı, ısıl yükün artması vb... de düşünülmelidir.)
Ayrıca gaz her ne kadar tank dolusu su içinde de olsa, ısı transferi için iç kısım kabın dış yüzeyi (ve gazın su ile temas eden yüzeyi) kadar bir alan var. Bu kısmın bir kondenser gibi kullanılması düşünülüyorsa, pistonlu tip kapalı bir kaptaki su ile karıştırılan ve basınç oluşumu için piston üstünden bir ağırlık ile bastırılan bir sistem belki daha uygun olur.
Yanlış yönlenmelerin, açıklanmasını bekleyen hataların tespiti için gereken detaylar belirleyicidir.Esasen işin tam tarifi verilirse, amaç, sonuç, istenilen çalışma yöntemi vb yazışmalar daha odaklı olur.
Başarılar dileriz...