hmı terimi ve scada terimi arasındaki farklar nelerdir????

sina-n

Üye
Katılım
20 Haz 2008
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
38
arkadaşlar site içerisin Scada bölümünü de gezdim hmi de gezdim fakat ben bi fark göremiyorum yani scada hazırlanan ekarana, hmi'de bunun sistemi mi oluyor bana bunu bir kaç örnekle açıklayabilecek bilgili arkadaşların yardımıı bekliyorum....
şimiddiden çok saolun..
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
şeyy ukalalık etmek istemem ama ben bir kaç örnek istiyordum kafamda netleştirmem gereken şeyler var ben ing öğreniorum ama daha yeni ing öğreniyorum bu benim için çok fazla oldu ....:)
 
HMI saha işlemlerini izleyip kontrol ettiğin sistemler olup, SCADA adı altında kullanılır.
SCADA aynı zamanda hem HMI den hem de PLC,RTU gibi kontrol ünitelerinin uyumlu bir şekilde belirli haberleşme protokollerinin kullanılarak bir araya getirilmesinden oluşur.
 
HMI nın Türkçe anlamı insan makina arabirimidir. Makinalardaki operatör panel dediğimiz şeyler HMI dır.Basit düşünürsek,bilgisayarın klavye monitör ve mouse üçlüsü gibi bir şeydir.
Scada ise bir veya bir kaç sistemin ,bir merkezden kontrolünü sağlayan sistemdir(benim anladığım kadarıyla) Örneğin bir fabrikadaki,ısıtma kazanı, havalandırma fanları,klimalar gibi sistemden bir bilgisayardan ,başka bir değişle bir merkezden kontrol ediliyor.Bu ise özel donanım ve yazılıma sahip bir sistem tarafından sağlanıyor.Bu sisteme scada deniliyor.
Veya bir fabrika düşünün.Bu fabrikada birkaç ünitenin tek pcden yönetildiğini düşünün.Bir tankın seviyesini,ısıtılmasını, ayrı ayrı plclerle yönetmenize rağmen tek bir merkezden yapabiliyorsunuz.Ben bu tip bir uygulamayı tüpraş ta staj yaparken görmüştüm.Bir monitör var.Operatör o monitörde bir tanka dokunuyor.Tankın seviyesi ekrana geliyor.Bir vanaya dokunuyor.Vananın açıklık oranı gözüküyor.Sonra tuşlara basarak ,bananın açıklığını artırıp,tankın seviyesini yükseltiyor.İşte bu sistem scada,Dokunduğu ekran ve tuşlardan oluşan alet ise HMI oluyor.
 
Mustafa kardeşimin dedikleri nispeten doğru.
Yalnız vurgulanması gereken nokta HMI da herhangibir kontrolör yokken,
Scada nın bu kontrolörü ve HMI yı içermesidir.
 
arkadaşlar değerli bilgilerinizi ve zamanınızı bana ayırıp cvp verdiğiniz için çok teşekkur ederim konunun özeti şumu yani scada kapsar hmi yı kafamda oturdu gayet ii arkadaşlar saolun :D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,217
Mesajlar
924,325
Kullanıcılar
451,583
Son üye
TheBridge

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst