Sayın Binbaşım,
Öncelikle yanıtınıza teşekkür ederim.Sözünü ettiğim Yamaha receiver oldukça gelişmiş araçlardan biridir.Ancak çok titiz biri olduğumdan kendi yaptığım bir işten dolayı bile nem kapan birisiyim.
YAMAHA AV Receiver fabrikasyon olarak 8 ohm'a setlenmiştir.7 kanaldada kullanmış olduğum hoparlörlerin tamamı zaten 8 ohm olduğundan herhangi bir omaj değişikliğine gerek görmemiştim.Bu arada kullanmakta olduğum hoparlörleri yazayım. Neden detaylı olarak yazdığımıda akabinde açıklayacağım.
L-R Main kanallarda = Pioneer HPM 100 (Bir çift)
L-R Surround kanallarda = Definitive BPVX bipolar tower(Bir çift)
L-R Surround back kanallarda= Definitive BPVX bipolar tower(Bir çift)
2 x Subwoofer kanallarda = Definitive TL 1500 active(Bir çift)
Bu hoparlörler hakkında bir bilginiz varmıdır, yokmudur bilmiyorum ama,MAİN olarak kullandığım HPM 100 ler Pioneerin efsane hoparlörleridir ve 30 cm lik bas hoperlörleriyle bass reflex olarak çalışıp ses üretmektedirler.Bunlar yetmiyormuş gibi Definitive'in aktif 2 adet 38 cm'lik hoparlörlü subwooferları ise adeta deprem etkisi yarattığından,bunca bass sesleri arasında tiz sesleri daha iyi duyabilmek için,hoparlör fazlalığından bir kenarda boşta durmakta olan 8 ohm'luk 3 yollu(70 w.) Sony hoparlörleride kullanmak ve aynı zamandada değerlendirmek aklıma geldi.Bu Sony'lerden sadece birini Sağ maindeki Pioneer hoparlöre paralel bağlayıp bir deneyeyim dedim.Pioneer hoparlörler çok ağır olduğundan,açıkçası üşendiğimdende ikisini değilde sadece bir tanesi olan sağ kanaldakini bir iki metre beri çekip,bağlantı kablosunuda iptal etmeden hemen Sony hoperlörü ona paralel bağladım.Sonra Yamaha receiver'i "ON" pozisyonuna aldım ve çıkan sesi dinledim . Tatmin olmayınca hemen receiver'i "OFF" durumuna aldım.İşte bütün bu on-off durumu arasında geçen çok kısa süre 15 bilemediniz 20 saniye olmuştur.
İşte bu noktadan sonra bende rahatsızlık başladı.Çünkü receiver 8 ohm'dayken,ben tuttum kısa bir süreliğinede olsa o sağ kanal hoparlör çıkış terminaline 2 hoparlörü paralel bağlayıp,4 ohm olarak bir kere sürmüş bulundum.Şimdi ise bu sağ kanal hoperlör çıkış katında acaba bir performans düşüklüğü olmuşmudur,acaba bir randıman düşüklüğü olmuşmudur diye,dahada açıkçası psikolojik olarak "acaba acaba" demekten kendimi suçlayıp durmaktayımdır.
Sonrada "yahu bu gelişmiş bir aparat.En son sistem protection circuit'i var.En kötü ihtimalle kısa devre olduğunda nasıl kendini kapatıp korumaya geçiyorsa,bu omaj farklılığındada ters birşey olsa yine kendini kapatırdı" diye kendimi teselli etmeye çalışıyorum.
Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın ama işte hikayem budur.Detaylı olarak anlattığım bu durumdan sonra görüşlerinizi alabilirmiyim?
NOT: Dikkat ediniz, sizin dediğiniz gibi cihazın arka panelinde ve manuel operation kataloğunda 4 ile 8 ohm arasında kullanılır demesine rağmen,ayrıca (caution!) olarak belittiği gibide hangi ohm hopearlör bağlanacaksa aynı değer ohmun seçilip ayarlanıp ondan sonra cihazın kullanılması uyarısı özellikle yapılmaktadır.Benim bildiğim bu UYARI ister stereo anfilerde olsun,ister dolby digital anfilerde olsun hepsinin arka panelinde ve kullanım kılavuzunda üzerine basa basa uyarı niteliğinde yazılır.. Ben henüz görmedim ve bilmiyorum ama ,Anfiye bağlanan hoperlörün omajını tanıyıp ona göre omaj ayarı yapan bir anfi varmıdır acaba?Örneğin mesela benim bir anlık yaptığım gibi, sağ kanala 4 ohm luk bir hoparlör taktınız ve cihaz 4 ohmu tanıdıda ve sağ kanalı 4 ohmamı ayarladı,aynı zamandada sol kanala 8 ohm luk bir hoparlör taktınız ve cihaz bu kere 8 ohmu tanıyıp sol kanal çıkışınıda 8 ohma mı ayarlayacak?