Monitör çalışıyorken birden siyah ekrana düştü, kapatıp tekrar açınca 1 sn görüntü geliyor, sonra tekrar siyah ekrana düşüyor.
Redditde bir baktım, aşağıdaki devrede sorun olduğunu ve değiştirlmesi gerektiğini söylüyorlar.
“X2” İşaretli Devre Elemanında Arıza Şüphesi
Sorularım şunlar,
1) Bu X2 yi ben Türkiye'de bulamadım, buna karşılık bu devre sigorta gibi bir şeymiş, bu doğru mu?
2) Eğer doğru ise düz kontak yaparsam olur mu?
3) Bu devreyi kolay bulabileceğim hangi komponent ile değiştirebilirim?
4) Elimde aşağıdaki komponent var, bu aynı işi görür mü? (25V DC 603 Kılıf SMD Varistör) (Aşağıdaki resim)
Kartın ön yüzü bu şekilde
Arkası bu şekilde
Redditde değiştirilmesi gereken X2 komponenti 25V DC 603 Kılıf SMD Varistör)
Çok teşekkür ederim sağ olasın, evet iki farklı bilgisayarda denedim ve bu zaten çok sık rastlanan bir durummuş bu marka özelinde. Değiştirmem gereken komponenti bile belirtmişler.
@Muhsin Kamer ustam, hızlıca aradım, smd diye hiç bakmadım. zaten içeride kalacak, yön sorunu da yok. görsel estetikten başka hiç bir sıkıntı çıkartmaz.
Sorularım şunlar,
1) Bu X2 yi ben Türkiye'de bulamadım, buna karşılık bu devre sigorta gibi bir şeymiş, bu doğru mu?
2) Eğer doğru ise düz kontak yaparsam olur mu?
3) Bu devreyi kolay bulabileceğim hangi komponent ile değiştirebilirim?
4) Elimde aşağıdaki komponent var, bu aynı işi görür mü? (25V DC 603 Kılıf SMD Varistör) (Aşağıdaki resim)
1- X2 nin ne olduğunu bulmak lazım.
Ezbere malzeme takılmaz.
X2 nin arızalı olduğunu nerden anladınız?
Sigorta diye tahmin ediyorsanız DC bağlantı girişinde ise sigorta dir.
Wattli direnç te olabilir.
2- riske girecekseniz olur.
İleride bir arıza varsa bu elemanı pas geçerseniz arızayı büyütürsünüz.
Şöyle ki ..
Monitör açıldığında ileride kısa devre veya arızalı malzeme varsa koruma elemanları devreye girer .
Buralarda kısa devre yaptırmak veya pas geçmek arızayı büyütmek ten başka Bir işe yaramaz
3- arızalı malzemenin yenisi ile
4- varistör gerilim dalgalanmalarına karşı direnci değişen elemandır.
X2 varistör ise dip kılıf ile değiştirin.
Bence acele etmeyin.
X2 nin ne olduğunu iyice anlamadan devreye müdahale etmeyin.
Monitör çöp olmasın.
@Muhsin Kamer ustam, hızlıca aradım, smd diye hiç bakmadım. zaten içeride kalacak, yön sorunu da yok. görsel estetikten başka hiç bir sıkıntı çıkartmaz.
Orası tamam da @paskomya üstat;
X2 Malzeme ne?(Varistör değildir diye tahmin ediyorum).
Onun bulunması lazım.
Sonrası hangi malzeme ise dip kılıfta takılabilir.