Inverter'i anlayabilmek için (örneğin şehir cereyanını 12 v DC ye çeviren pil şarj adaptörünüzün tersine,) 12 V doğru akımı 220 V şehir cereyanına çeviren bir adaptör gibi tahayyül etmek anlamanın en basit yolu olacaktır. .
Ancak burada vurgulamamız gerek en önemli husus şudur.
İnverter kendisi elektrik üretmez, Akülerdeki 12 volt doğru akımı kullanarak 220 volt AC ye çevirir ve kullandığı kadar enerjiyi aküden çeker.
İnverter kullanmanın bir faydası da, 220 tarafında çekilen hatların daha ince kablolardan döşenebilmesidir. Dolayısı ile inverter aküye yakın bağlanırsa 12 V tarafındaki kalın kabloların boyu kısa tutulabilecek, buna karşın 220 tarafındaki cihazlara gidecek hatlar daha ince kablolardan kolayca döşenebilecektir
Aman dikkat! . 12V DC akım insanlar için tehlikeli olmasa da, inverter tarafından üretilen 220 Volt AC de şehir cereyanı gibi ölümcüldür.
Invertör'in 12 voltu 220 ye çevirirken yaptıklarını ve sonuçlarını daha iyi anlayabilmek için basit hale getirilmiş birkaç kuralı bilmemiz fayda var.
Ve bunu aşağıdaki soruyu cevaplayarak daha anlaşılır hale getirebiliriz.
Örn. 120 Wattlık bir cihazın kullanımı akümüzden saatte kaç amper çeker. 220 volt tarafındaki kablomuzdan kaç, 12 v tarafından ise kaç amper geçer.
Burada inverterin akülerimize bağlı olduğu kablolar tarafını 12 Volt, inverterden cihazlarımıza giden 220 volt tarafını da 220 tarafı diye tanımlıyoruz.
Kural 1 Herhangi bir cihazın Watt gücü= Voltajı x üstünden akan amper'dir. Dolayısı ile,
Kural 2 üstünden akan amper = Cihazın Wattı / voltajı'dır.
Bunları uygularsak 220 Volt tarafından =120 Watt/220 Volt=yak. 0. 5 Amp,
12 Volt tarafından da=120 Watt/12 Volt=yak 10 Amp geçecektir.
Akülerimizden çekilen enerji için, 220 tarafındaki değil 12 Volt tarafındaki amperi göz önüne almalıyız.
Diğer bir deyişle 120 Wattlık bir cihaz akülerimizde saate yak. 10 amper çekecektir.
Görüldüğü üzere 220 voltta 0. 5 amper çeken bir cihaz 12 Voltta onun 20 katı olan 10 amper çekmektedir. Bundan da inverterün 12 V tarafında neden çok kalın kabloların kullanılması gerektiği açıkça görülmektedir.
Peki inverterler gerçekten şehirde kullandığımız 220 Volt AC ye tam benzeyen cereyan üretebilirler mi? Evet üretebilirler de, ancak bu her zaman gerekli değildir. Bir çok ev cihazı için "Şehir cereyanı benzeri 220 Volt" bir besleme yeterlidir. Gerçek şehir cereyanı saniyede 50 defa yön değiştiren, yani 50 Hz de 220 Volt değerindeki bir gerilimdir. Gerilimin şiddeti bir sinüs dalga formu olarak değişmektedir. İşte inverterler de bu sinüs formuna benzeyen formlarda üretim yapmaya çalışırlar.
Bazı inverterler bu sinüs eğrisini genellikle tekli kare dalga formatı şeklinde benzetmeye çalışır. Modifiye-sinüs inverterler sinüs eğrisini, kare dalgacıkların sayısını arttırarak merdiven basamağı formunda taklit ederken, true-sinüs inverterler sinüs formunu tam olarak taklit ederler.
Ev aletlerinin hemen hemen hepsi modifiye-sinüs dalgalı inverterlerle çalışabilmektedir.