Isı kaybı hesabı nasıl yapılır?

Mehmetf

Bölüm Yöneticisi
Yönetici
Bölüm Yöneticisi
Katılım
17 Ara 2006
Mesajlar
558
Puanları
6
Yaş
40
Selammun aleykum,

Kızgın Yağ hattında veya Buhar hattındaki ısı kaybını Kw/h olarak hesaplamam gerekiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Saygılarımla.
 
Aleyküm Selam ve RahmetUllah
Kızgın yağ hattında özgül ısı değişmediği kabulüyle (constant specific heats);
Q = m * c * T,(m kütle, c özgül ısı birim kütleyi 1ısıtma enerjisi)
Buhar hattında buharlaşma söz konusu ise;
Q = m * Lv (Lv buharlaşma ısısı, brim kütlenin aynı sıcaklıkta buharlaşması için gereken ısı)
Fazlar biliniyorsa kabaca sıcaklık ölçümü ile formüller kullanılır ancak sistem iç basıncı ne ise, formül katsayıları ona göre olmalıdır. Basınç değerine göre buharlaşma yüksek sıcaklıkta olabilir.
Bunlardan başka ısı transferi hesabı vardır ama enerjitik hesapta giren enerji hesabı için ölçüm ile sonuç bulunur.
Yağ hattında ısının ölçülmek istendiği kısmın giriş çıkış sıcaklıkları, o basınç değerinde bulunan c değeri ile birim zamanda akmış olan kütle ile hesaplanır. (c için giriş-çıkış sıcaklık değerinin ortalaması alınabilir)
Buhar hattı için de aynısı geçerli olup faz değişimi olup olmadığı incelenir, varsa sistem basıncı ile buharlaşma sıcaklığı ele alınıp; sıvının ilk sıcaklığından buharlşma sıcaklığına ısınması ilk formülle, buharlaşma ısısı 2. formülle, buharlaşmadan sonraki ısınma kızgın buhar ısısı da yine ilk formülle incelenebilir. Tüm madde özellikleri hassas bilinebilse, entalpik bakış işi bitirirdi.
Diğer taraftan sistemin tam olarak tarif edilmesi anaşılmayı kolaylaştırdığı gibi izleyenlere de bilgi sunmuş olurdu.
Başarılar...
 
Burda verdiğiniz formüllerle, İzolasyonu olmayan hatların enerji kaybı hesabını yapabilirmiyiz?
Örnek.: Hat sıcaklığı 200 C, Termal kamera ile boru yüzey ölçümü 160 C Dış hava 12 C bunu nasıl hesaplarız?
 
Mesajımızdaki formüller, akışkanın giriş ve çıkış özelliklerine göre(sıcaklık vb) ne kadar ısı bıraktığını ifade eder. Bu temel bir yaklaşımdır ve kurulu bir sistem yerine göre bu biçimde analiz edilebilir.

Ancak ısı transfer yüzeylerinin (boru vb) bir kısmı ısıtılmak istenilen yerde değilse ve ısıtılmak istenilen yerin ısı girişi aranıyorsa, içerideki ısı transfer yüzeyi dışarıdakilerle (dışta kalan borularla) kabaca oranlanarak fikir edinilebilir.

Diğer taraftan ısı transferi hesabı vardır. Ancak ısı transfer hesapları teorik olduğundan zaten yukarıdaki gibi direk tesbit yöntemleri ile kontrol edilir.

Isı transferi katsayısı h, serbest konveksiyona göre hesaplanmalıdır, mesela 20 W/(m^2*K) -_-K kelvindir ama da yazılabilir çünkü T incelenmektedir.-_-

Isı Transferi = Q = h * F * T , F yüzey alanı-A da yazılabilir-
Isı Transfer yüzey sıcaklığı 160, dış hava 12 , T = 148, (150)
Q = 20 * 150 = 3000 W/m^2 yüzey alanı ile çarpılırsa,
-Yarım parmak boru,1/2", dış çap 21mm sayılsa,1 metrede,
F = * 0.021 * 1 = 0.066 m^2
Q = 3000 * 0.066 =200 Watt, kabaca yarım parmak 1 metre boru, (yalnız hesaplar tam (teorik) değildir.) 5 metrede 1 kW demek olur, hesaplarımız kontrol edilmelidir.

Isı transfer edilen ve incelenen bölgede yağın giriş ve çıkış sıcaklıkları ölçülüp önceki mesajımızdaki mantıkla ısı transferi hesaplanırsa bu mesajda yer alan h konvektif ısı transferi katsayısı bulunabiilir. Yani ölçülen (yağ giriş-çıkış) değerlerle bulunan Q,
Q = h * F * T ,formülüne yazılır ve tek bilinmeyen h bulunur. Sonra bu deneyle elde edilmiş h arzu edildiği yerde daha güvenli kullanılır. (h dışındaki değişkenler değiştiği hallerde (yağ giriş, boru çap...) de h bulunan değer olarak sabit alınır.)

h ı boru geometrisi, duruş biçimi, vb birçok etkileyen vardır.

İzleyenlerin de bilgi seviyesinin artması için sistemin (kauçuk ısıtma kalıbı vb) tanıtılması faydalı olur.

Başarılar...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…