Isıtmalı Su Tankı Yapımı

the_tech

Üye
Merhaba, araştırdım ancak uygun bir sistem bulamadığım için kendim yapmak istiyorum. Konu biraz zihni sinir projesi olarak görülebilir, ancak çözüm yolları konusunda da beyin fırtınası yapılmış olur.

Müstakil evdeki 20 civarında tavuk, horoz ve kazlar bu sene ilk defa köy evine taşındı. Yaz döneminde her haftasonu köye gidildiği için yem ve su konusunda problem yok. Ancak kış döneminde her hafta yem ve su için köy gitmek (toplamda 160km civarı) ciddi bir maliyet tutacak gibi görünüyor. Şu anda 19lt. damacanalarla su ihtiyaçları karşılanıyor.

Tamamen briketten yapılmış, evden yaklaşık 25mt uzaklıkta, akıllı anahtar ile internetten aydınlatılabilen ve içerisinde kamerası olan kümes mevcut. Kış döneminde suyun donma riski olduğu için evin suyu ana sayaç öncesi kesiliyor. Isıtmalı bir su deposu ile ortalama 1-2 aylık dondurucu süreyi geçirmek gerekiyor.

Fikir şu şekilde,

120ltlik mavi plastik kelepçeli su varili kısa bir hortum ile 50-100cmlik metal çatı yağmur oluğuna bağlanacak. Çatı oluğu suluk niyetiyle kullanılacak. Oluktaki su azaldıkça kendiliğinden varilden dolacak. (Birleşik kaplar prensibi).
2 adet ptc ısıtıcı çatı oluğu altına montajlanacak, (temini kolay olduğu için saç düzleştirici maşa ısıtıcısı), 1 adet düşük watt değerinde çay kazanı rezistansı varilin içi alt tarafına montajlanacak.
iki adet ortalama 40-50°C silindir tip limit termostat hem çatı oluğuna hemde uygun şekilde varile bağlanacak. Olası aşırı ısınma kontrol altına alınmış olacak. 1 adet mini şamandıra varile, resiztans üzerinde uygun şekilde montajlanarak sistemin tamamen susuz çalışması önlenecek.
1 adet dijital termostat probu çatı oluğunda olmak üzere, min 10°C, maksimum 15°C ayarlanarak sistemin suyun donmaması için hem çatı oluğu ısıtıcısına, hemde varil rezistansına enerji kontrolünü yapacak. Ekstra olarak varildeki durgun suyun yosunlamaması ve oluktaki durgun suyun donmaya yaklaşmaması için uygun mini bir su motoru (araştırıyorum), çatı oluğundan suyu varile aktaracak. Bu aktarım termostata bağlı olarak ısınma süresince suyun devir daimi sağlanacak.
Şamandıra röle ile kontrol edilecek, rölenin no çıkışına bir adet led bağlanacak. Uzaktan suyun bittiği gözlemlenebilecek.
Duruma göre dijital termostat, kameranın rahat okunabileceği yere konarak suyun ısısı, sistemin çalışıp çalışmadığı uzaktan kontrol edilebilecek. Tabi bu arada kümese giden 0.75 kablo 3x2,5 ile değiştirilecek.
Sistem hakkında fikir ve tecrübelerinizi bekliyorum. Bu kadar uğraşa gerek var mı denebilir, ama köy tavuğu tadını bilenler hak verecektir.

Son düzenleme:
Isıtıcıların toplam watt değerini 24 saat ile çarparsan bayağı yüksek elektrik tüketimi çıkar.
Çaydanlıkda ısı yalıtımı var.
Su oluğunda ise ısı yalıtımı yok. Havayıda ısıtacaksın.

Yapay zekayla tartışma sonucunda 10-15 derece aralığını 4-7 dereceye düşürdük. Kaba hesapla saatte 15dk çalışma ile günlük toplamda 2kw civarında hedefledik, gerçek ortamda ne olur bilemiyoruz. Bence yeterli.

Sera yapma imkanın varsa tavuk kazlar için sera yap.
Isıtma yapmadan suyu donma sıcaklığı üzerinde tutabilirsin.
Erzurum Kars gibi yer değilse tabi

Kapalı alan ve toprakla temas varsa suyun donmaması gerekir. Ana depoyu iyice yalıtın. Sonuçta çatıdaki su donarsa yalaktaki de donabilir. Bulunan bölgede rakım nedir, kış aylarında soğuk hava hangi düzeylere kadar düşüyor?
Madem ortamda kamera var su donduğunda rezistansı uzaktan açacak bir tertibat yapılabilir. Tavuklar sürekli su içmeyecektirler. Dolaysıyla 3-4 kere kontrol edilip güç verilmesi yeterli olabilir.
Ana su deposunu 100 lt (tüketime/ihtiyaca göre) iyice yalıtın. Sadece çatıdan gelecek su borusu girişi açık kalsın. Toprağa gömülü olsa ya da teması olsa daha yalıtımlı olur. Gelen boru da yalıtılmalı. Veya çatının donması da düşünülerek iki ay yetecek bir depo hesaplanmalı. Suluk ise fazla su hacmi olmayan yalıtımlı şekilde olmalı ve su seviyesi düştükçe bir pompa ya da seviye farkından ana depodan takviye yapılmalı. Yine de suluk yalak kısmının donma riskine karşı 3-5 dereceye kadar içerideki suyu ısıtacak bir rezistans gerekir. Termik/ntc/ptc her ne ise rezistansın gövdesine temas etmeli ki su yoksa bile sürekli devrede olmasın. Su yoksa sık sık devreye girip çıkacağı dikkate alınmalı. Belki su yokken rezistansa gücü kesen seviye rölesi ilave edilebilir. Böylece suluktaki 3-5 derecelik sıcaklık yalaktaki donan suyu eritecektir.

Bölge Kayseri, eskiden daha eksi derecelere düşerken bu senelerde daha soğuk olmuyor. Ancak ev içindeki tedbir amaçlı 5ltlik suların donduğu görüldü. Ayrıca sera yapamayız, ortalama 12-15m2 civarında üstü kapalı briket kümes mevcut. Açık telli cam kışın uygun şekilde kapatılacak. Yer toprak. Aslında çatıdan bir su gelişi olmayacak. Anlatım kaynaklı yanlış anlaşılmış olabilir. 120ltlik varil ana su kaynağı olarak kümes içinde bulunacak. Hemen altında çatı oluğundan yapılmış aslına suluk bulunacak. Çatı oluğu kullanmaktaki düşünce ptc ısıtıcıyı direkt altına kendine montajlayarak hızlı bir şekilde suyun ısıtılması. Yani mesela 1 mt uzunluğunda herhangi bir deliği olmayan yarım ay çatı oluğunu suluk/yalak olarak kullanmak. Su azaldıkça kendiliğinden varilden dolacak şekilde bağlantı kurmak. Uzaktan kamera ile izleyip donma durumunda rezistans çalıştırma yapabilirim. Ama bu bahsettiğim şekilde çok da müdaheleye gerek kalmadan kendi kendiliğine suyu donmadan tutabilir gibi geliyor. Zaten iç kümes ortamı 4derecenin altına düşerse aynı zamanda suyunda derecesi düştüğünde 3 derecelik bir ısı artışı sağlayıp donmasını önlemek. Termostatı suluk içine düşünmemin sebebi ise, sulukta ortalama 5lt su olduğunu varsayarsak, ana varilde 100lt civarında su olacak. 0 derecede az olan suyun , çok olan suya göre donmaya daha yakın/yatkın olacağından. Aynı süre boyunca ana varilde de rezistans çalışacağından, suluktaki 3 derece yükseldiğinde termostat kapanana kadar varildekide belki 1 derece belki daha az bir miktar ısıtılmış olacak. Maksat donmasın. Şu anda bana göre teorikte mantıklı. Çizmeye çalıştım bu şekilde gibi.

güzel insan, belki alakasız olacak ama yıllarca su ısıtılan sistemlerde çalıştım. biz sadece her gün günlük olarak ısıtıyorduk. 1,5 tonluk tanklarımız için seramik ısıtıcı kullanırdık 32 derece sabit ısı için. 50 litrelik küçük tanklarımızı ise akvaryum rezitansları ile ısıtırdık. aklıma geldi, bağla, ısıyı ayarla ve unut. ve su ilk önce üstten donar. bir köpük halkası (starafor gibi) rezitansı sabit değil de yukarı aşağı su seviyesine göre ayarlanır yapabilirsiniz. sonuçta suyu kaynatmayacağız donmasın yeter. aşağıya örnek link bıraktım, satın alma tavsiyesi değildir. incelemeniz için.
https://www.hepsiburada.com/balik-isiticilari-c-60000460

Isıtma tasarrufu için suluktaki suyun yarım bir lt gibi az miktar olması, enerji sarfiyatını azaltır ve ısınma süresini kısaltır. Bir süre soğumaya bırakılacak suyun ısıtılması gereksiz. Yalağın da alt kısmı yalıtımlı metal olmayan bir yapıda olmalı. Ana deponun iyice yalıtımı ve toprak teması ısıtmasını gereksiz hale getirebilir.

Su deposu gunes görmemeli. Güneş ışığı, fotosentez olayından dolayı yosun yaptırır. Siyah renk ile boyamanız önlem olabilir..
Su yalagınıda, pvc su olugu düşünün. Isıtıcıdaki olası bir elektrik kaçagında, tavuklara zıyan olmasın..
Kumese cekeceğiniz elektrık hattı için, KAÇAK AKIM RÖLESI baglatmanız faydalı olur..
https://www.bodrum.bel.tr/haber.php?id=9407/SOKAK_HAYVANLARI_ICIN_OTOMATIK_SULUK

Tavsiyeniz çok güzel ve mantıklı, akvaryum ısıtıcıyıda düşündüm ama su fazla olunca uzun süreli çalışması gerekir diye vazgeçtim. Yoksa varile 3-5 otomatik dolan suluk bağlayacaktım. İçindeki avuç içi kadar su donarsa dan konu buraya geldi. İşin kurulum maliyetine de bakınca neredeyse 4te1 fiyatına yüksek güçlü çaydanlık rezistansları mevcut. Hem kurulum maliyetini hem de devamlılığını tartıyorum şu anda.

Şu anki güncel fiyatlandırmalar.
2.el 2 adet PTC 30TL
Dijital Termostat 175TL
Rezistans 150TL
Mini Şamandıra 150TL

Adaptör elden, röle kutu vb. devreler dosttan. Varil, suluk, 3x2,5 kablo ayrıca temin edilecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…