ISI VE SICAKLIK FARKI



Tamamen katılıyorum.

Maddenin plazma hali hakkında bilgim yok aldığım eğitimde bu konuyu görmedim.
 
Ben de PLAZMA HALİ ile ilgili bilgi edinemedim.
Sadece bu kadar.
Bu konu dahilinde, bilgili arkadaşlar yazarsa bizlere iyi bir kaynak olacaktır.
 
Efenim çok bilmemekle-ahkam kesemeyeceğimden biraz bahsedeyim (kısa tutacağım), maddenin 4. hali plasma hakkında.

Elektriksel yükleri doğru şartlarda (sıcaklık, basınç, YG vb.) taşımaya müsait her gaz plasma diye adlandırabliriz. Alevin iletken oluşunun deneyini hatırlayınız. Klimalardaki iyonizer devreleri oksijeni de plasma haline getirir. Keza plasma kesicileri ve plasma tv leri zaten hepimiz biliriz kanaatimce .

http://maddenin-plazma-hali.nedir.org/
İlgili videoyu bulamadım basit lamba düzeneği düşünün, anahtar yerinde 2 çıplak tel var ve mumun alevi elektriği iletiyor bunu bizden çok önce denemişler, sanırım sırf meraktan bilemem artık .

Benzer deney:
https://mad-science.wonderhowto.com/news/make-insulating-glass-conductive-with-blowtorch-0134760/
 
Son düzenleme:
Ustalara bilimsel konusuyor maşallah sevindim. Usta dediğin okur arastirir. Bende nacizane okumayı seviyorum. Bu konu da ilgimi çekti. Cogu insanlar sıcak ve soğuğu biliyor sadece kolayı bu çünkü. Ama bizim detayları bilmemiz mantik yurutmemiz gerek diye düşünüyorum. Disarda biri bize bişey sordu mu bakmak olmaz adamın suratına
 


O zaman yeni kelimeye geçelim mi?
 
Alevde mum üzerinde el tuttuğumuzda cildimizi yakan ısı mıdır sıcaklık mıdır o halde?
 
Alevde mum üzerinde el tuttuğumuzda cildimizi yakan ısı mıdır sıcaklık mıdır o halde?
Sıcaklık faktörüdür.
Sıcaklık faktörü arttıkça ısı alışverişi daha hızlı olur ve yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığıa enerji akışı olmaktadır.
Mum alevinin 15'C olduğunu hayal edersek, elimizle dokunduğumuzda elimizdeki ısı enerjisi mum alevine geçecektir.
 
Derece rakam örnek için sanırım çünkü daha yüksek oluyor sıcaklığı siz de bilirsiniz mum alveiyle lehim yapan sökenler var . ee tabi elimiz yanmazdı mumun daha çabuk bitmesi gerekirdi .
 
Derece, ölçülebilen bir değer için örnek olarak verilmiştir haliyle.
Maddedeki sıcaklığı derece ile ölçeriz. Aslında derece dememiz de pek bilimsel değildir.
Derece santigrad veya derece fahrenayt dememiz daha bilimsel olacaktır.
Ancak HALK DEYİMİ ile kısaca DERECE denilmesinde sakınca da yoktur sanırım.
BİLİMSEL BİR AÇIKLAMA :
Sıcaklık (derecesi) bir ölçümdür. Bu ölçümler teorik olarak o maddenin moleküllerinin ne denli yüksek hızda hareket ettiğini belirtir. Maddenin taşıdığı ısı enerjisi ise konumuz içerisindeki tartışma mevzusudur.
Daha önce anlatmış olduğum üzere...
Bir maddenin sıcaklığı düşük ya da yüksek olabilir. Düşük sıcaklıktaki bir madde yüksek seviyede ISI enerjisi barındırabilir.
Bir örnek:
1 litre suyu ısıtmak için 1 kilo kalori kullandığımızda suyun sıcaklığını 1'C artırabiliyorsak, Aynı hacimdeki bir metal bloğu (Ağırlıkta değil) aynı seviyede ısıtabilmek için daha fazla veya daha az ısı enerjisi vermemiz gerekebilmektedir.
Buradaki KÜTLE kavramı temel bir referans teşkil edebilir.
ÖZETLERSEK:
ISI: Enerji türüdür. Bir yerden başka bir yere transfer edilebilir. Pompalanabilir. Farklı enerji türleri ile elde edilebilir veya farklı enerjilere dönüştürülebilir. Örneğin kimyasal tepkimeyi hızlandırıp yavaşlatabilir. Belki elektriğe veya potansiyel enerjilere dönüştürülebilir.
SICAKLIK: ISI'nın ölçümüdür.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…