Jarzlı matkabımı elektrikliye çevirmem için kullanacağım watt matkabınkinden yüksekmi olması gerek

burak321.

Üye
ASSUR PLUS Germany Profesional New Seri 24 Parça Darbesiz

güzel insan, ilk önce her ne kadar matkap ta yazsalar o bir şarjlı vidalama, ikincisi kavram sorunu. watt değil amper olacak. kavram karmaşası sorun etmeyelim. 12 volt adaptör/güç kaynağı/ trafo ile çalıştıracaksanız ki ben öyle anladım; tetik soft start özelliğine sahip olsa bile 20 amperlik bir besleme ilk kalkışta tıkanır. işyeri veya ardiye, ev gibi ortamda kullanacağınızı düşünürsek AC kabloyu uzun tutun. DC tarafı mümkün olduğu kadar kısa ve kalın olsun. seyyar kullanmak istiyorum, ara kablo sıkıntı çıkarmaz derseniz 12 volt 7 amperlik küçük akü ile de kullanabilirsiniz.

Şarjlı her cihazı batarya ile değil sürekli Elektrik kaynağından besleyebilmek için besleme kaynağının verebileceği akım değeri bataryanın verebileceği anlık akımla aynı olmalı . Bunu yapmanın da astarı yüzünü geçer çoğu zaman . Bir hevesle alınıp bataryası cortlayan cihazları bataryasıza çevirmeye çalışmak da bu ülkenin hikayesi oldu malesef. Cep telefonu hariç hiçbir cihazı bataryalı sevmem .

12 volt 30 amper led adaptörünü bataryasının içine 2 metre 2x2.5 ttr (esnek-çoklu) kablo ile bağladım sorunsuz kullanıyorum. Ayar yerinden sonuna kadar açtım 15 volta çıkardım. Adaptör çakma 30 amper olmasın dikkat maalesef piyasada var.

Sevgili ustam; örneğin 12 volt, 60 A' lik "Mutlu" markalı kurşun-asit starter aküsündeki 12 V, 60 A, 540 A (EN) etiket değeri; araç (kurşunlu aküsünden marş motoruna anlık olarak 540 A'e kadar anlık akımların alınabilir olması demektir, 3. rakam olarak yazılan 540 A (EN) değeri.

Şarjlı matkabı orijinal Ni-Cd veya Li-ion bataryası yerine elektrikte trafo ile düşürülmüş 12 volt DC ile kullanırken; DC fırçalı motorların milleri çok zorlandığında bu motorların normal çektikleri akımın (amperin) 3-4 katı kadar fazla olan amperi o anda talep edebileceklerini düşünmemiz gerekir.

Bu durum göz önüne alınıp yüksek amper veren 12 volt DC kaynaklarla da (Harici, seyyar bataryalar ve besleme trafolarıyla) tıpkı orijinal şarjlı matkap bataryası kullanıldığı gibi kullanılabilirler. Matkaba yüksek amperi taşıyan kabloların kesitlerini de bu ampere çok uygun seçilmelidir.

* Mutlu markasını bir örnek verirken özellikle de bu markayı örnek verdim, çünkü markası popüler olmayan sıradan araç akülerinde 12 V, 60 A, 540 A (EN) değerindeki 540 rakamını çok daha düşük (sayısal) değerlerde de görürsünüz.

Not: Bu karşılaştırmalarla asıl verebilmek istediğim mesaj; akü, şarjlı pil yerine trafoyla voltajı düşürülen AC kaynaklarla bu şarjlı matkaplar kullanıldığında, trafoyla voltajı düşürülen AC kaynakların anlık yüksek amper vermelerinin doğrudan kısa devre akımları dışında pek olmaması, Ni-Cd, li-iyon, kurşun-asit, vb. bataryalarının ise anlık olarak çok yüksek amperleri, etiketlerinde yazan volt/amper değerinden çok farklı olarak matkap motoru mili dönmede çok zorlandığında kolaylıkla verebilmeleridir. Bu konuda seçim (batarya yerine besleme trafosu seçimi) yaparken en fazla buna dikkat edilmelidir.

Not 2: Ayrıca sorulan bu soru trafoyla çalışırken "watt değeri ne olmalıdır" şeklinde değil, matkap ucu dönerken çok zorlandığında "batarya yerine trafo kullanıldığında bunun verebileceği amper değeri ne olmalıdır" şeklinde olmalıydı. Çünkü bataryalar zorlandığında etiketlerinden daha fazlasını verebilirken şebekeyle voltajı düşürülen trafolar bunu veremezler, o nedenle de trafo gücünü bataryanın azami verebileceği amper değerini gözeterek seçebilmek durumundayız. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
ASSUR PLUS Germany Profesional New Seri 24 Parça Darbesiz
Evet yüksek olması gerekiyor.
Dalgalı akımda bobinleri saf direnç olarak düşünmek hatalı ama ben seri bağlı direnç olarak düşünüyorum. Aynı güçte olursa voltaj yarıya düşüp güç kaybı olur.
Trafonun motor gücünden en az 10 kat daha güçlü olması gerekiyor. Bu her devre için geçerli.

5 kasımda üye olmuş sorusunu sormuş bir daha uğramamış biz de burada başçavuşun eşeğimi oluyoruz. Bir de yeni üyeler sorumuza cevap verilmiyor diye yakınıyorlar.:mad:

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355

Yeni konular

Geri