Jel akülerin Cihazlı testi, solar sistemim de ki jel akülerin sağlamlığı nedir ?

pc-destek

Üye
Katılım
3 Eyl 2021
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
31
Arkadaşlar merhaba, solar sistemimde kullandığım 4 adet 100Ah jel aküm var. Bunların en sağlam testlerinin cihazlarla yapıldığını duymuştum. Bir kaç uzman arkadaşın söylediği duoyi dy2015B modeli bir cihaz vardı. Daha net emin olmak için bu cihazdan siparişini geçtim ve elime geçti. CCA testi yaptığı zaman size cihaz akünün % lik ömrünü bile veriyor. Sorum şu her akünün CCA değeri farklımıdır ? Mesela orbus 100a jel akü ile yuasa 100a jel akünün CCA değeri farklımıdır ? Yoksa genelde ortalama bir rakam mı giriyoruz cihaza ölçüm yaparken. Bu cihazı detaylı nasıl kullanabilirim biraz araştırma yaptımda pek bir bilgiye ulaşamadım. Deneyimi olan arkadaşların cevapları için şimdiden teşekkürler. Cihazın resmini bıraktım.
 
Cihazı bilmiyorum. Nasıl bir test yaptığını da, hangi tür aküler için olduğunu da. Starter araba aküleri için CCA (Cold Cranking Amps-Soğuk Başlatma Akımı, krank dişlisini ve motoru döndürebilmek, ilk hareketi verebilmek için gerekli anlık yüksek akım) önemlidir ve bu iş için olabilir. Solar akülerde CCA diye bir şey söz konusu değildir, kapasiteleri önemlidir. Pratikte akü kapasiteleri de en basitinden tam dolu halden belli bir yüzde gerilime düşme arasındaki çekilen akımın ölçülmesi-hesaplanması ile bulunabilir. Belli bir yüzde boşalma durumu da akünün doluluğunun hangi gerilim-volt'a ne kadar olduğunu gösteren üretici tablolarında verilmiştir, oradan bakılacak. Daha kesin ve hassas ölçümler Coulomb Meter denen cihazlarla yapılabilir. Yoksa 10 saniye, 2 dakika cihaza bağlayıp okunan değerler, solar sistem için işe yarar değerleri vermeyecektir. Şöyle kabaca bir bilgi verir tabi, aküye belli bir akımla yüklenince hızlı bir şekilde gerilimi düşüyorsa ve yükü kaldırınca da gerilim istenilen seviyeye gelmiyorsa ömrü düşüktür diyebiliriz.

Bir şey daha ilave edeyim, solar şarj cihazları günlük üretilen gücü de, tüketilen gücü de amper olarak verirler (eğer tüketileni şarj cihazı çıkışından alıyorsanız). Bendeki her gün sıfırlamaya ihtiyaç duyuyor. Yani her gününü üretilen ve tüketilen akımını topluyor. Bu da akü(ler) hakkında kabaca bir bilgi verir.
 
Son düzenleme:

cca değeri akü üzerinde yazar. cca değerini akü üzerinden okuyup cihaza girmeniz gerekiyor. cca değerleri jel akülerde daha düşük olur diye biliyorum.
 
@rsimsek in belirttiği üzere VRLA ̶v̶e̶ ̶J̶e̶l̶ akülerde CCA değeri yazmaz. Bu tür akülerin bilgi sayfalarında (üreticisine göre değişmekle birlikte) genellikle 5s süreli maksimum deşarj akım değerleri yazar. Aküden aküye de bu değer değişir. @kesmez ustam sizin paylaştığınız görseldeki akü sulu motosiklet aküsü o yüzden üzerinde CCA değeri yazıyor.

https://www.acdc.com.tr/tr/pdf/LFP12100-12v-100Ah-Firstpower-Aku.pdf
https://www.acdc.com.tr/tr/pdf/GPL-121000-12V-100Ah-CSB-Aku.pdf
https://www.acdc.com.tr/tr/pdf/bp100-12.pdf
 
Son düzenleme:
cca değeri girilmeden ölçüm yapılmaz.

jel akünün üzerinde cca değeri yazmıyorsa üreticisinden sorun.
Cihaz anlık olarak bu akımı aküden çekecek bu esnada gerilim düşümünü hesaplayıp akü iç direncini bulacak. kapasite ve akü türüne göre ölçülen bu direnç değerine göre akünün durumu tespit edilecek.
Eğer serviste veya oto elektrikcide akü testi yaptırıyorsanız ölçüm yapan kişinin cca değerini doğru girdiğinden emin olun. çünkü daha yüksek cca değeri girdiğinizde cihaz size akünün ölü olduğunu söyleyecektir. Boş yere akü değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
jel akülerin anlık yüksek akım verme kapasiteleri (cca) sulu akülere göre azdır. anlık aşırı akım gerektiren uygulamalarda mesela araba marş motoru beslemesi gibi , sulu aküler kullanılır.
 
hocam ben o resmini attığım cihazdan satın aldım, elimde de biraz jel aküler var. 100 a daha ağırlıklı. bunların cca değerlerini kaç girmem gerektiğini nasıl bileceğim dediğiniz gibi cca değeri yüksek girdiğimzde cihaza akünün ölü olduğunu söylüyor. o yüzden tam cca değerlerini girip testi öyle yapıp elimdeki akülerin sağlam yada ölü olduğunu anlamak istiyorum beni bu konuda net aydınlatabilirseniz sevinirim
 
marka modeli nedir. eğer bulamadınızsa cca 450 amper girin.
 
Eğer test edilen akü bir araba aküsü (starter akü) ise tabi ki CCA değerini veremiyorsa değiştirilmesi gerekir. Diğer aküler için cca değeri yerine maksimum deşarj değerini sağlayıp sağlamadığı test edilebilir.
 
marka modeli nedir. eğer bulamadınızsa cca 450 amper girin.
hocam aküleri soruyorsan karışık, orbus, lexron, yuasa vs gibi markalar var. test cihazını soruyorsanız Duoyi DY2015B modeli.
bu testin adı ne olarak geçiyor acaba cihazda.
 
Testin bir adı var mı bilmiyorum. Oto elektrikçiler genelde aküyü yaklaşık 100A çeken bir rezistansli cihazı bağlayıp 20-15 saniyede akü voltajının düşüşüne bakarak sağlamlamlığı hakkında kanaat getirirler. Benzer bir şeyi çekilen artırarak bir tertibatla yapmak mümkündür. Mesela lityum pil ve akülerde bu değer kapasitenin katı olarak belirtilir. Yani 100Ah bir akü için 0.5C (C kapasite) ise, bu 50Ah anlık akım çekilebilir anlamındadır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…