Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
rakani arkadasıma katılıyorum benim başıma geldi kompanzeyi devredısı bırakmamışlar ve jeneratörün uc gerilimini yükseltiyordu hal böyle oluncada jen. yüksek voltaj arızasına geçip stop ediyordu hepinize saygılar.
 
rg312cs-alarm-kodlari-listesi.jpg


Rölenin verdiği Alarmlar:


RST (trifaze) kademelerdüzgün seçilmemiş uyarısı
1. 2. 3. fazdaki (monofaze) kademeler düzgün seçilmemiş uyarısı
Kademeler hatalı uyarısı (1…12 kademeler)
Aşırı ve eksik kompanzasyon.
Aşırı gerilim.
Gerilim akım yok uyarısı.
Harmonik uyarısı.(THDV)
Faz sırası hata uyarısı.
Trifaze kademeler hatalı seçilmiş uyarısı.
End. ve kap. bölgelerde ayrı ayarlanılabilen enerji oranının aşılması.


Cihazla ilgili önemli bir bilgi: Cihaz devreye alınıp otomatik tanıma modu seçildiğinde akım ve gerilim bağlantılarını kontrol eder bağlantı hatası olsa bile doğru ölçüm yapar.jeneratör çalışma için cosfi2 ayarı mevcuttur.

********************************************************
Jeneratör devredeyken kompanzasyon yapmanın gereksiz olduğunu çünkü endüktifgüç talep artışını jeneratör (ikaz) uyartım akımını arttırarak zaten karşıladığını biliyoruz.Sistemi kompanzasyon var diye tasarlarsak iletken kesitinden v.s faydamız olur diye düşünülüyorsa herhangi bir nedenle kompanzasyon sistemi devre dışı kalırsa ne olur bu riske değermi? Ayrıca bir çok jeneratör markası jeneratör devredeyken kompanzasyon sisteminin mutlaka devre dışı olması gerektiğini kondansatör gruplarının devreye girip çıkışındaki gerilim değişimlerinin uyartım devresini olumsuz etkilediğini belirtmekte(örneğin EMO seminerinde TEKSAN Jeneratör firması).
Pekala bu kadar olumsuzluk varken ENTES gibi büyük bir firma rölesine bu özelliği niye koymuştur?
Benim fikrim; Aşırı kompanzasyona mahal vermemek için cosfi2 ayarını daha düşük bir değere set edip endüktif yükü azaltarak jeneratörden çekilen görünür gücü bir miktar azaltmak ve bunun yerine jeneratörden biraz daha fazla aktif güç çekebilmek.
Örneğin karmet firması bu konuda bir araştırma yapmış.Standart kontaktörlü kompanzasyon sisteminin jeneratör çalışmada yarattığı olumsuzluklara değinmiş.Bununla ilgili bilgileri aşağıda veriyorum;

Netice olarak daha önce de belirttiğim gibi cosfi2 ayarını daha küçük seçerek bahsi geçen olumsuzluklardan jeneratörün daha az etkilenmesi sağlanabilir. Trsitörlü kompanzasyon sisteminde ise bu sorunlar yaşanmamakta cosfi2 değeri 0,99 değerine sorunsuz getirilebilinmekte kompanzasyon öncesi çekilen görünür güç 116,2kVA iken
kompanzasyon sonrası 84,3kVA'ya düşmektedir. Bunu bahsetmiş olduğum firma sisteme analizör bağlayarak denemiş bende bu değerli bilgileri üyelerimizle paylaşmak istedim.
 
40kVA AKSA 3faz dizel-jenerator otomatik transfer pano elektrik şeması arıyorum.
 
erdem hocam yüzde yüz haklı cünkü isin teorisini ögrenmis baştan ezber yok adamda...
 
Jeneratör uzun süre çalışacaksa ve yük sabit ise kompanzasyon yapabilirisin, ama jeneratör ilk çalıma anında kompanzasyonun devrede olmaması lazım.
 
Herkese selamlar. Şimdi sayın teknikadam 41 in de dediği gibi madem jeneratörün çalışma anında kompanzasyon zararlı neden kullanılabilecek ikinci bir cos seçeneğini sunuyor bize entes.Soruma cevap veriyorum şundan dolayı jenaratörlerin ideal çalışma cos değerleri şebeke gibi 1.00 değildir,0.80 dir.Eğer entesin rg3 12 cs modelini kullanıyorsanız cos2 yi 0.80 yaparak kompanzasyondan faydalanabilirsiniz.
 
arkadaşlar
jeneratörler free enerji kaynakları olduğundan sistemede bağlı olmadıuklarından ve jeneratörler istenene göre çalıştığı için yani reaktif gerekiyorsa reaktif kapasi,tif gerekli ise kapasitif güç ürettiğinden ve sayaçla kontrol altında olmadığından kompanzasyon gereksizdir.
saygılarımla
 
jeneratöre kompanzasyon diye birşey duymadım ama yapan varsa nedenini acıklayabilir sanırım.
 
jeneratür devreye girdiğinde reaktif güç kontrol rölesinin jeneratür giriş uçlarnı kontrol tetiklediği için kompanzasyon devre dışı kalır bunun nedeni reaktif güç kontrolrölesi ilk takıldığında hedef 2 cos fi ye göre jeneratür devreye girdiğinde kompanzasyon devre dışı kalır sayın rekani beye katılıyorum alternatürler i,eş zamanlı olarak yani paralel olarak çlışırlar bu nedenle kompanzasyon devreye girip çıkarken jeneratürü gerilim düzeyini etkler
 
sayın arkadaşlarim, sizlere belirtmek istediğim bir husus var buradai ethemgüner arkadaşımın bahsettiği aktif güç yükseltme ile ilgili olarak plaka değerlerinde dikkat edilirse cos fi = 0,8 yazar, bu da 1000 KVA güçlü bir jeneratörü nominal olarak 800 Kwat güç verecegini anlariz, eğer herhangi bir cos fi değerinde sorunsuz olarak uzun süreli çalışabilecek olsaydi o zaman cos fi değerini o plakaya hiç yazmamalari gerekirdi, demek ki 800 KWATT üzerinde değerlerde verimli çalışmıyor bu makineler.diye düsünüyorum siz ne dersiniz?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,052
Mesajlar
932,561
Kullanıcılar
453,031
Son üye
tamircideğilim23

Yeni konular

Geri
Üst