Jeneratör Fazı ile Toprak Arası Potansiyel Fark ?

Sn.Binbaşı, O zaman benim şöyle bir sorum olacak;

Bir enerji santralimiz var,Ve 3 faz elektrik üretiyoruz.Yıldız noktasını bir noktada birleştirip öylece bırakıyoruz.Yani topraklama yapmıyoruz.Faz çıkışlarından bir tanesinden enerjiyi alıp,motorda L1 e girip çıkışı (N) toprağa bağlıyoruz.Bu motor çalışır mı?Devamında başka sorularım olacaktır.Sayfayı takip edebilirseniz sevinirim...

Merhaba.Güzel bir sorudur sorduğunuz sorunuz.Hayır çalışmayacaktır,çünkü faz nötürü almak için topraktaki nötürü arayacak ve bulamayacaktır.Ama ayni topraklanmamış bir monofaze jeneratörün fazındaki gibi + ve - yüklerden dolayı bir miktar yük de toprağa akıp yine geçecektir.Ama bu yük motoru çalıştırmayacak kadar çok cüzi bir yük (Amper) değerinde kalacağından bir mekanik hareket motorda hiç sağlanamayacaktır.

Ama siz toprağa verilecek nötürü uzun hatlarla,kablolarla bu L1 motor sargısının çıkış ucuna direk bağlarsanız bir sorun olmaz,yani bu defa topraklanmış bir yerden nötürü almaz da direk by-pass yapmanızla (Doğrudan kabloyla verip,toprağı hiç de kullanmadan) motoru çalıştırmış olursunuz,fark yalnızca bu olacaktır.Yani sonuç olarak biz kablo kullanıp onun yerine toprağı bu iletimde devre dışında bırakıp yine motorları,toprak hatsız da ekstradan nötr hattını çok fazla olarak uzatarak,uzun yollardan getirerek de yine çalıştırmanız mümkündür.Kolay gelsin.

Bunu anlamadım.Biraz daha açabilir misiniz?Direk şebeke nötr kablosundan mı bahsediyorsunuz?

Bir başka bakış açısıyla bu yük akışına sebep olan yine elektronların devresini tamamlama isteğinden kaynaklı?(Dengede olan jenaratör içindeki elektronlardan 1 tanesi,motor içindeki iletkenden koparılıp harekete zorlanıyor, elektron motora kadar geliyor,sonra motordan geçip toprağa giriyor.Ama ilk andada yani ilk elektron jenaratör içindeki iletkenden kopup ilerlemeye başladığında topraktan da 1 elektron jenaratör içine havadan geçerek topraktan eksilmişti.Bu sonsuz sayıdaki elektronlar toprağı ve havayı iletken kablo gibi kullanıp devrelerini tamamlama eğilimindeler değil mi?)

Bunu anlamadım.Biraz daha açabilir misiniz?Direk şebeke nötr kablosundan mı bahsediyorsunuz?

Evet,tabiki şebeke nötr hattından direk bahsetmekteyim burada.(Ama topraklanmamış olan bir nötr hattından.)Toprakladığınızda,bu nötr hattı toprağın içinde gizlenir,yani toprakta nötr hattının bir ucu da santralden bize kadar gizli toprağın içinde gelir normalde.Ama nötr ucunu,toprağa santralde (Örneğin,Keban barajında) biz toprağa vermezsek nötürü nasıl alırız,havadan 3 kablo yerine 4 kablo taşıyarak,bir kablodan (Havai hattan) tasarruf yapmadan da taşırız.Sanırım bu noktayı kaçırdığınız için motorun bir ucunu sargı sonunda toprağa vermekle,toprağa verilmeyen nötür yüzünden devrenin tamamlanamayacağını sırf bu noktayı atladığınızdan dolayı belki olayın bütününü de tam anlamakta zorluk çekiyorsunuz.

Elektrikle yüklü cisimlerin toprakla buluşmasında bir yükün toprağa akmasındaki gibi,motorun nötr ucunun da toprağa olan bu bağlantısında bir yük toprağa da geçer.Ama düşünün toprak-faz arası bu durumda sadece 0 volt ac. dir.(Oysa topraklansaydı,toprak-faz arası 220 volt,faz-nötr arası yine 220 volt ac. olurdu, bunu çok iyi de biliyorsunuz) Bu yüzden de çok düşük bir yük toprağa geçebilecektir,nedeni de toprakla faz arasının sadece 0 volt düzeyinde,büyük akım geçişine engel olan I=V/R ohm. yasası yüzünden de,herhangi bir fark (Potansiyel) de bulunmamasındandır.Kolay gelsin.

Sn. Binbaşı aslında atladığım bir nokta yok ve bütününü de anladım.Şu anda soracağım soru için acaba "bilmediğim birşey varmı?" yı sorgulamaktı amacım.Toprak cinsine göre değişmekle birlikte Km'de 0,005 ohm direnç göstermektedir.Evet,kabanda üretilen enerji topraklanmakta ama biz çıkan 3 fazdan dolayı enerji dönüşünü toprak üzerinden değil,fazlar arası 120 derece elektriksel açı olmasından ötürü RST fazlarının 2 sinden enerjiyi çeker,1 inden göndeririz.Daha açık ifade ile R ve S fazı enerji gönderirken T fazı notr kablosu gibi görev alır ve bu sn 50 kez olur.her bir faz için 50/3 kez olur.3 fazı birleştirisek 3*120=360 yani bir tam tur eder -ki,jenaratörün bir tam turunu ifade eder.3 fazın birleştirildiği noktada gerilim 0 V Tur.Bu bilgiler benim bilgimdir,ve yanlış varsa lütfen düzeltiniz.Şimdi benim bu bildiklerim üzerinden,Enerji üretimi ve dağıtımında kullanılan Topraklamada amaç fazlar arası dengesizliği giderme amaçlıdır.%100 düzeltmez ama yinede kayda değer bir düzeltme yapar oluşan dengesizlikte.Toprak,fazlardaki dengesizliği nasıl düzeltiyor?Tekrar ilginiz için teşekkürler...

Konuyu çok farklı yerlere getirmişsiniz,bu nedenle bravo demeliyim ben size.Böyle bir şey yoktur,benim şimdiye kadar bildiğim kadarıyla.Yani toprağın fazlar arasındaki bu dengesizliği gidermesi olayı şeklinde bir fonksiyonu da olamaz,ama siz yeni bir Elektrik teorisi de ayrıca üretmişseniz o da ayrı bir konudur.

Alternatör bir tam (360 tam derece) döndüğünde fazlar arasında 120 derece faz farkı oluşur.(6 faz olsaydı 60 derece fark olurdu,12 faz olsaydı 30 derece fark olurdu) ama bu farklı açıların toplamı 50/ 3 şeklinde de değildir hiçbir şekilde,her faz için ayrı ayrı bağımsız 50 hz. her fazdan bağımsız olarak çıkar,bu 3 sargının birbirinden bağımsız faz uçlarından (Ama nötr noktası tabiki ortaktır),yani faz farklarının toplamı 360 dereceye de bu şekilde tamamlanmaz,bu 3 fazı ayrı ayrı toplarsak biz.R,S,T fazlarının üçünden de enerji eşit olarak gönderilir,biri nötr gibi de davranamaz,böyle bir rolü olamaz,böyle bir şey de yoktur.Nötr olmadığında üçgen bağlantıda asenkron motora 3 faz eşit şekilde girer,verilen güç aşağıda yazdığımız güç formülüne göre açığa çıkar bu motor sargılarında.Yıldız bağlantıda nötr noktası da vardır artık ve bunun için nötr de gerekir,toprak hattının ömajı (direnci) sıfır ve toprağa da nötür verilmişse (Nötür topraklanmışsa eğer),toprak da bu nötürün tam yerine geçecek şekilde yine bağlanarak 4. kablonun da yine yerini alacaktır bu durumda.

3 fazlı güç formülünde; P=1.73*V*I.Cos fi formülüne göre,3 fazın bileşke toplam gücü bu şekilde hesaplanıp elde edilir,3 fazın ayrı ayrı matemetiksel bir güç toplamının,motor sargılarında,makinelerdeki 3 fazın eşit olarak güç toplamı şeklinde de değildir bu çıkan güç formülü,fazlar arasındaki açı farkından dolayı trigonometrik bir hesapladır bu çıkan sonuç,yani matematikle gelen sonuçtur tam olarak anlayacağınız şekliyle.

Peki fazlar arası dengesizlik nasıl oluşur? 2 şartla, 1-fazlardan birinde aşırı bir yüklenme olacak, 2-Bu 3 fazın nötr ucu olan bağlantı noktasında nötr barası gevşemiş olması şartı oluşmalıdır ki bu şartlarda her fazdan farklı geçen faz akımları,tam ortada tam birbirlerini nötür hale getiremez ve nötr-toprak arasında küçük de olsa bir voltaj farkı görülür,bu durumda da yere basarken ayaklarımız,biz nötüre dokunursak da çarpılabiliriz değil mi?Buraya kadar da mutabık mıyız biz? Evet

Demek ki fazlar arasındaki bu dengesizlik nasıl gideriliyor,yine tekrarlayalım,fazların birleşim yeri olan nötr barası tam mekanik bir temasla (Basınçla) sıkılıp bu noktaların arasında,iki iletkenin hafif temasıyla oluşacak suni bir direnç yapılmayarak sağlanır.Bu durumda fazlar arasında dengesiz bir yüklenme bile olsa,nötürün toprağa göre hiçbir potansiyeli (voltaj farkı) kalmaz,yani toprak-nötr=0 olur.Yani fazlar arasındaki dengesiz yüklenmeyle nötr noktasında toprağa göre hiçbir fark olmaması da böyle sağlanır ancak,toprağa nötr ucunu verip,toprakta uzun bir yolculuk ederken,sonra tekrar topraktan bir şekilde de alıp kullanırken hiç değildir.Kolay gelsin.

ama siz yeni bir elektrik teorisi de ayrıca üretmişseniz o da ayrı bir konudur.
Yeni bir elektrik teorisi üretme gibi bir niyetim yoktu.Üniversitede verilen eğitimin sorgulamasını yapıyorum şu an.

ama bu farklı açıların toplamı 50/ 3 şeklinde de değildir hiçbir şekilde,her faz için ayrı ayrı bağımsız 50 hz. her fazdan bağımsız olarak çıkar

B
unu yanlış yazdım.Kafamda başka şeyler düşünürken dalgınlığıma geldi.Motor devir hesabını ifade etme niyetindeydim.

R,S,T fazlarının üçünden de enerji eşit olarak gönderilir,biri nötr gibi de davranamaz,böyle bir rolü olamaz,böyle bir şey de yoktur.

Yanlız bu söylediğinize katılmıyorum.Enerji 2 fazdan gelirken 1 fazdan döner ve bu dönüş 120 derecelik faz farkından kaynaklanır.Enerji gönderen 2 fazla dönüşü sağlanan 1 faz Genaratörün açısına göre sürekli değişir.

Geri kalan bilgilere katılıyorum.Teşekkürler bu arada üşenmeden cevapladığınız için...

Merhaba.Bana göre şimdiye kadar öğrendiğiniz tüm elektrik bilgileriniz de biraz eksiktir,sistemli olarak hepsini yeniden gözden geçirmelisiniz,50/3 hz.'i ben ne kitaplarda gördüm,ne de hiçbir elektrikçiden de işittim,bunu bilmeyerek yazdığınızı da ben pek sanmıyorum,bilmediğiniz için yazmışsınız sanıyorum ben yine de.Elektrik konusunda biraz daha konuları gözden geçirmeye,eğitime,öğrenmeye ihtiyacınız da vardır,en basitten karmaşığa doğru adım adım kaynaklardan ilerleyip giderek eksiklerinizi tamamlayın.Burada forumda tüm bunları bizim ağzımızdan dinleyerek de tamamlayamazsınız,ancak takıldığınız bazı noktaları burada tamamlarsınız.

Sil yani baştan yaparak,3 fazlı generatörleri,3 fazlı akımları,fazlar ve aralarında oluşan bu açı farklarını,faz-faz,faz-nötr,nötr-toprak elektrik voltajı,3 fazlı sistemlerdeki güç durumunu,enerji dağıtımındaki ince noktaları,hassasiyetleri de çok iyi öğrenmeniz mutlaka da lazımdır.Tüm öğrendikleriniz sizde yanlış çağrışımları yaptırıyor,farklı düşüncekleri ortaya çıkarıyor,göründüğü şekliyle ortaya çıkan tablo da budur,bu durumu ister kabul edersiniz,ister etmezsiniz,bu sizin bileceğiniz bir şeydir.Özel mesaj kısımında ayrıca sizin ısrarla üzerinde durduğunuz bu tartışma konularından birini yine de açıklamaya çalıştım.Bunu da dikkatlice okursanız,kesin bir sonuca daha kolay ulaşır,daha sağlam kanıtlara dayanan bir bilgiye de yaklaşmış olursunuz.

Biz sizin iyiliğinizi düşünerek tüm bu nasihatları burada yapmaktayız.Dost olmasak belki de "Aman ne iyi de öğrenmişsiniz" de der,bu şekilde de kestirip başımızdan savmış da olurduk,ama böyle de demiyoruz ve böyle de davranmıyoruz.Çünkü her şey sizin iyiliğiniz ve gelecekteki başarılarınız,menfaatleriniz içindir.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Son düzenleme:

Ekli dosyayı görüntüle 12869

Şekille ifade edeyim demek istediğimi;
3 Faz bağlanmış olan bir motorda t=0 anında görüldüğü gibi T ve S fazları (+, -) V değerinde iken R fazı V=0 değerinde.Diğer ifade ile,t=0 anında T ve R fazından akım çekilirken,S fazında ise gelen akım devreyi tamamlaması için kaynağa dönüyor(Neden S fazı;S fazı negatifte olduğu için R=0V değerinde olsada ,0>- den.Bu yüzden R fazı pozitif olacaktır ve akım yönü R den S ye doğru olacaktır(elektron yönü değil,akım yönü)).t=5 için bu dönüş yapılan faz T olabilir,S olabilir,R olabilir.Bu sn. 50 kez değişiyor.

Şu ana kadar sürekli yukardan bakarak birşeyler söylediniz.Birşey demedim.Sürekli ders verir bir konuşma tarzınız var ve ben bundan rahatsız oluyorum.Yanlışlarım varsa yanlışlarımı kabul eder ve düzeltirim.Yukarıda yazdıklarımda sanırım bunun en somut göstergesidir.
Bilgimi her zaman sorgularım ve bunun için gerekirse yardım isterim sıkılmadan ve utanmadan.Şu ana kadar verdiğiniz her cevap için size teşekkür ettim, Ama; bana NASİHAT EDİYORUM,DERS VERİYORUM tavrında olan insanlardan bu yaşıma kadar hiç yardım istemedim,bu yaşımdan sonrada istemem.Şurada yazılan iki satır kelimeyle zeka/bilgi okuma davranışınız doğru değildir.Konu hakkında bilgi sahibi olduğunuz varsayımıyla size bir soru yönelttim.Verdiğiniz cevaplarla eksiklerimi giderdim.Detaylar yakaladım.Bu yaşam boyu öğrenme yaklaşımıdır.Ve lütfen size bu şekilde yaklaşan insanlara NASİHAT VERMEYİN.Bilginizi verin.Onlar gerekli derside saygıyıda o bilgiden çıkarırlar.Şu ana kadar verdiğiniz tüm Teknik bilgiler için TEŞEKKÜRLER...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…