gulkayamelih
Üye
- Katılım
- 13 Nis 2023
- Mesajlar
- 40
- Puanları
- 1
Arkadaşlar iyi günler. Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemi devre dışı kalmalı mı ? Birlikte çalışmalarının herhangi bir zararı var mı jeneratör üzerinde?
https://www.elektrikport.com/makale...-neden-kompanzasyon-istenmez/18759#ad-image-0Arkadaşlar iyi günler. Jeneratör çalışırken kompanzasyon sistemi devre dışı kalmalı mı ? Birlikte çalışmalarının herhangi bir zararı var mı jeneratör üzerinde?
Kim nereye ne basıyormuş anlamadım ben abi ?bazı durumlarda sisteme tedaş kilowar basmanızı isteyebilir
Servet hoca bugünde senin kafa güzel herhalde . Arkadaşın lokal bir jeneratörü var . Ne basacaksa anca kendine basar .şimdi dizel bir santral kurdun diyelim tedaşla anlaşma imzalıyorsun . enerji denetleme kurulu var piyasaı var bunun bunlar saat 4 te piyasayı açıyorlar sende laptop başındasın . diyorsinki ben elektriği şu kadardan satarım .. oda sana diyorki atıyorum seninki çöpten elektrik üretiyor olabilirsin katı yakıttan üretiyor olabilirsin gazdan olabilir her neyse under ground diyor tamam senden elektriği aldım şu satte çevrime gir bana bu kadar üret hatta bas enerjiyi... buraya kadar sıkınıt yok .
şimdi sen çalıştın atıyorum 4 tane 1000 kva jeneratörün var dizel olsun bu 4000 kva elektrik basıyorsun yani siteme 4000 kva cinsinden enerji veriyorsun fakat sistemde bir sürü endüktif yük var hatlarda kayıplar var gerilim düşmeleri var bunu desteklemek lazım .. teiaşta diyorki arakadaş sözleşmede belirli bir yüzdeyi geçmemk kaydıyla gerilimi desteklemn gerek . ozaman sen ayarlarından belirli bir şekilde gerilimi yükseltiyorsun . buda reaktif güç demek aslında ..
ha sen enterkonektenin gerilimini elbette yükseltemiyorsun ama sistemin gerektirdiği reaktif yükü karşılamaya başlayınca otomatikman voltaj dengeye giriyor .. şimdi bu yük paylaşımı ile alakalı bir durum
şöyle örnekleyeyim bizizm bir elektrik üretim santralimiz var nerede ankarada . birinin var konyada biride istanbulda . şimdi hepimizin hatlarını birleştirdik buna enterkonnekte dedik . burdan dağıldı alıcılara müşterilerimize . fabrikalara evlere .. müşterilerimizin hiç birinde kompanzasyon yok varsayalım . birde hatlarımızda kaybolan enerji var . birde trafoların harcadığı reaktif güç var birde kablolardan kaynaklı reaktif var . bunların hepisini kim karşılayacak . tabiki biz. ama hiç birimiz reaktif güç üretmek istemiyoz . e nasıl olacak kavga çıkıyor . tedaş abi diyorki arkadaşlar böle olmaz bu iş . bunun şukadarını sen üretecen şu kadarını sen şu kadarını sen ..
aslında kompanzasyonda cezanın mantığı da o tedaş abi diyorki müşteriye ..
bak canım kardeşim sen aktif yükü üretemezsin tamam ona yapacak bişi yok ama reaktif yük üretebilirsin
sen benim sistemimden aşırı reaktif yük kullanarak benim sistemimi strese sokuyorsun benim canımı yakıyorsun bak kompanzasyon yap kendi reaktifini üret canımı yakma . yoksa ben senin canını fena yakarım ..
işin köylüce anlatımı bu tam olarak böyle değil buna yakın bişi de tabi bir sürü arada teknik mesele enerjinin kaliteliği , stabilizasyonu ,darbelere dayanıklılığı , hatların verimliliği gibi bir sürü yan faktörde var ..
mallesef hatlarımız çok verimli değil. kayıp kaçak mevzuda burdan geliyor şimdi biz üretiyoz tedaşa satıyoz eee saat yazıyor 1000 kw tedaş almış müşteriye satmış son kullanıcıda 900 kw e nerede bu .
bu hatlarda kayboldu e bunun parasını kim verecek .
şimdi zincir şu şekilde . Teüaş . üreticiden alıyor senden . kime sayıyor teiaş a o kime satıyor tedaşa
o kime satıyor atuyorum enerjisaya oda muşteriye ...
ben bilmem ben 1000 kva sattım parasını isterim diyor o teiaşta iletirken kayboluyor birazı teiaş ben neden verim bunun parasını diyor . tedaş ta baane arkadaş enerjiyi kaybetmeseydiniz yolda diyor
enerjisada gözü açık bir sizmisiniz diyor . e bu parauyı bana kim verecek arkadaş .. diyorlarki müşteri versin nasılsa o banen diyemiyor öyle yada böyle verecek.
köylüce anlatımı bu .
ya nerede kafa güzel olacak parasızlıktan cennete gidecez . günah işlemeye paramız yok . sorsalar bu ezik neden geldi deyecekler .Servet hoca bugünde senin kafa güzel herhalde . Arkadaşın lokal bir jeneratörü var . Ne basacaksa anca kendine basar .
hah sami abi çok ince noktaya temas etti . zaten şebekeye bağlanınca kompanzasyonu müşteriler yapıyor .Şu anda,175 - 1000 kva arası 20 adet jeneratör,
( Özel trafolu ) şebekeye göre ayar-
lanmış Cos q = 1 ayarlı olarak 2000
yılındanberi sorunsuzca ça lış mak-
ta dırr.Jeneratör firmasının onayıda
bulunmaktadır.Ancak,jeneratörler,
genelde,kısa süreli ! çalıştıklarından
3 kuruş kar edelim diye illede kom-
panzasyon yapalım diye ( güç yö -
nünden çok sıkıntı çıkmıyacaksa )
kompanzasyon yapılması zorunlu-
luğu yoktur.Kaldıki,yeni tip komp.
rölelerinde,jen çalışma için ikincibir
Cosq değer girişi vardır.Bu değer gi-
rişi,0,8 olarak ayarlanıp,kafayı fazla
takmadan,kompanzasyon devreye
alınarak çalışılabilir.