Köşk Tipi Trafo Merkezinde Yönetmeliğe İstinaden Yangın Söndürme Sistemi Uygulanması

famey13

Üye
Katılım
22 Kas 2012
Mesajlar
16
Puanları
1
Herkese kolay gelsin arkadaşlar,

Size bir sorum olacaktı: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Madde 65'de Yağlı trafolarla alakalı Yağlı Tip Transformatör kullanılması halinde "Uygun tipte otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır" denilmiş.

Biz yapacağımız bir işletmede köşk tipi 630kVA Hermetik trafo kullanacağız İtfaiye birimi bize bu maddeye istinaden köşkün içine gazlı söndürme yapılmasını istiyor. Yaptığım araştırmada köşk tipi trafolarda gazlı söndürme uygulanmış örnek bulamadım. Ayrıca gazlı söndürme sistemi içinde, hazır gelecek olan trafo köşkünde alanda yok ve yeni bir alan oluşturmamız gerekecek. Tedaş da hiçbir köşkte gazlı söndürme yapmamakta.

Bu maddeye istinaden bizden gazlı söndürme istenilmesi doğrumudur? Bu şekilde bir zorunluluk varmıdır? Konu ile alakalı yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba,
tam da aradığım konuydu o yüzden yeni başlık açmak istemedim. Kuracağımız dağıtım binasında odanın birisinde de hermetik tipte trafomuz olacak. Arkadaşlarımızdan birisi trafonun bulunduğu odaya ve jeneratörün bulunduğu odaya gazlı söndürme sistemi kurmamız gerektiğini söyledi. Sözleşmemiz kapsamında böyle bir imalat yok fakat TSI, NFPA ya da herhangi bir standartta bir şey tariflenmişse, sözleşmemizde olmasa da yapıyoruz. Yaptığım araştırmalarda herhangi bir standartta trafo ya da jeneratör odalarında gazlı söndürme yapılmalıdır yazmıyor (ya da ben bulamadım). sadece binalarda yangın yönetmeliğinde "Uygun tipte otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır." ifadesi geçiyor. Gazlı söndürme yapılmasına dair bir zorunluluk var mı gerçekten? İtfaiyenin bu konulara müdahil olduğunu da bilmiyordum, bu duruma da bakılıyor mu?
 
Yönetmelik olarak genel bir tabir olabilir, belki zorunluluk olarak ta olmayabilir ama Sigorta şirketleri isteyebiliyor

trafo odalarına aerosol söndürme, fm200 tip gazlı söndürme yapılan gördüm ( ancak trafo odasındaki ortamın olumsuz durumda tüpün yeterliliğinin iyi hesaplanması hatta bir boy büyük takılması önemli zira yağın harlanma durumu var)

aerosol'ün bakımı zahmetli (yetkili firmaların yapması gerekli)
fm200 ise tüp basınç kontrolü yapılması ve eksikse yeniden doldurtulması gerekli

örnek kendi işletmemizden vereyim sigorta şirketi tüm fabrika da adresli yangın algılama olduğu halde, her katta 2 adet hidrant hattı ve tüm panolarda fm200 gazlı söndürme sistemi de olduğu hande pano odasına ek aeresol sistemi istedi bizde yaptırdık. İtfaiye kendi sisteme nasıl müdahalede bulunacaksa kendi tecrübesine göre veya temel yönetmeliğe göre rapor hazırlıyor kanaatindeyim ancak sigorta şirketleri para söz konusu olduğundan ek veya fazla tedbir aldırtabiliyor .

tecrübeli bir şirketten yardım almanızı öneririm
 
Öncelikle Yönetmelik'e göre bir binada sprinkler zorunlu ise her bölgesine yapılmak durumundadır. Bahsettiğiniz alan bina dışında olan ayrı bir yapı, yapıdan çıkan olası yangının ana binaya sirayet etmesi gibi bir durum var mı onu değerlendirmek gerekebilir.

Bunun dışında sprinkler sistemi tasarım standardının bazı mahaller için istisnası var. Örneğin içinde yanıcı olmayan ıslak hacimlerde sprinkler zorunlu değil.

Elektrik odası bir istisna değil. Yani elektrik odasına sprinkler yapmak zorunlu.
Yine yönetmelik derki suyun vereceği hasardan endişe ediliyorsa gazlı söndürme yapabilirsin sprinkler yerine.

Türkiye de genelde bu tercih ediliyor ve elektrik odasına gazlı söndürme yapılıyor. Türkiye açısından bir sorun yok.

Ama gazlı söndürme sistemi denen sistem tek kurşunu olan bir silah. Eğer başarısız olursa yangın sönmüyor ve kaynak su gibi uzun süreli değil.

Bundan ötürü Amerikan standartları gazlı söndürmeli elektrik odasında sprinkler tarif ediyor. İstenirse ilave olarak gaz yapın deniyor. Gaz zatn işe yararsa sprinkler çalışmamış bile olabilir. Daha erken çalışıyor gazlı söndürme sistemi.

Amerikan standartlarında 1000V ve üzeri elektrik odalarında gazlı söndürme tavsiye ediliyor.

Özetle Türkiye şartlarında yönetmeliğe göre yalnız gazlı söndürme sistemi yapmanız kanunen yeterli.

Bir başka konuda örneğin bina içinde bulunan elektrikli araçların bataryaları yandıkları zaman içindeki lityum için için yanmaya devam ediyor, kolay söndürülebilir ekipmanlar değil, su ve gazlı sistem ile sönmesi sağlanamıyor, özel kimyevi söndürücüler kullanılması gerekli bu konuda da işletmelerin bilinçlendirilmesi gerekli olduğunu düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Merhaba,
öncelikle açıklamalarınız için teşekkür ederim. Biraz benim mesleki takıntım haline geldiği için standartlar, ilk sorum nerede yazdığı ya da tariflendiği oluyor. Aslında sizin yorumunuzda da gözlerim şu standartın şu maddesi diye aradı ama göremedim.
Trafonun bulunduğu alan ayrı bir oda diyebiliriz. Diğer odalardan duvar ile ayrılıyor.
Dediğim gibi bir çok yönetmek ve standarta baktım fakat net bir ifade göredim. Türkiye şartlarında diye başladığınız cümleye katılıyorum. Binalarda yangın yönetmeliği buna imkan sağlıyor.
 
değerli arkadaşlar, konu ile ne kadar alakalı olur bilmiyorum ama yaşadığım bir olayı anlatmak isterim. yıllar önce hatchery de çalışırken, soda (sodyumbikarbonat) kullanırdık. en sıcak en kuru yer jeneratör dairesi olduğu için iki çuvalı oraya koydum. olmaz bazen oluyor sabaha karşı jeneratör dairesinde yangın çıktı. haber alır almaz itfaiyeyi aradım. ilahlar beni koruyormuş ve seviyormuş. itfaiye aracında su olmadığı için gelmediler. işin daha ilginç yanı yangın kendi kendine söndü. kapıyı açtığımızda, benim içeriye koyduğum iki çuval soda kötü yola düşmüştü ama yangın sönmüştü. karbondioksit olayını sonradan öğrendim. acaba böyle bir depolama trafo odalarında yangını söndürmede kullanılamaz mı?
 
Siz söyleyince şöyle bir baktım da, sodyum bikarbonat zaten yangın söndürmede kullanılıyormuş. Klasik kuru kimyevi tozlu yangın tüplerinin içerisinde, ana söndürme maddesinde sodyum bikarbonat, potasyum bikarbonat, mono amonyum fosfat, potasyum klorür gibi maddeler varmış. Ama tabi sizin yaşadığınız durum biraz farklı, bizi tüpü yangına doğru püskürtüyoruz, sizin durumunuzda ise kenarda çuval içerisinde dururken yangın sönmüş. Açıkçası ne kadar etki etmiştir bilemiyorum.
 
Trafolar için; yönetmelikte konuyu açan arkadaşın verdiği bilgi dışında hiçbir bilgi yok. Yönetmelik sadece yağlı trafo için uygun tipte (kime göre neye göre uygun tip?!) yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır denmiş, hermetik trafo için ne yapılacağına dair bilgi yok. Mevzunun ucu açık. Yangın algılama ve söndürme sistemi olması yararınıza olur ama illaki kuracaksınız diyen varsa zorunluluğun kaynağını da belirtmesi gerekir.​
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…