kaç kVA'lık UPS gerekir?

Katılım
15 Ağu 2016
Mesajlar
96
Puanları
1
Yaş
32
bakıyorum fiyat listelerine 1 kVa 2 kVa vs yazıyor. Örnek bir UPS kac bilgisayar baglanır ve kac kVa'lık gerekir? bunların buyuklugunu nasıl hesaplarız? Mesela bir evde hem Lcd plazmayı hemde bilgisayarı UPS'e baglamak istersem kaçlık almam gerekir ??
 
Bilgisayarınızın güç kaynağının watt'ı + Televizyonunuzun watt'ı + Var ise Yazıcı, modem ...VS watt'ı toplayıp çarpı 2 ile en düşük KVA yı hesaplayabilirsiniz.

Bir de Pil ömrü vardır ki kaç dakika dayanacağını bu belirler. Bunu da alacağınız güç kaynağının teknik özelliklerine bakarak seçersiniz. 1 Adet 12 volt 7 amper akü yada 2 adet 12 volt 9 amper akü gibi. Tabi ki fiyat için de akü bir belirleyicidir ancak belirli güçler için genelde standarttır.

Bir de OnLine OfLine meselesi vardır OnLine olanlar daha iyidir. Çünkü enerjiyi devamlı aküden verirler. Dolayısı ile şebekedeki dalgalanmaları da süzmüş olurlar.
 
VA (Volt Amper) ile W (Watt) dönüşümünde cihazların iç yapısına göre cos değerleri göz önüne alınarak hesap yapılır. (Eğer cihazda VA yazmıyor ise) Bu da Watt'ı 0,6 ile 0,8 arası bir değere bölmenizi gerektirir. (Çoğunluk ile) . Eğer her bir cihazın Cosünü'sünü biliyor iseniz (kataloğunda falan yazıyor ise) Tanjant'a çevirip trigonometrik hesap ile ihtiyaç olan VA yı bulabilirsiniz. Bu durumda biraz da kayıp, ısınma ... gibi faktörler için fazlalık vererek (%10-20 gibi) tam VA yı bulup şu güç kaynağını alayım dersiniz. Burada güç kaynağının markası / kalitesi de önemlidir. Çan çun mallarında kVA doğru olmayabiliyor...

Yada Wattların ların toplamını 2 ile çarpar bu bana VA yeter diyebilirsiniz. (En düşük)

Bahsettiklerimiz bilgisayar, Televizyon, telefon gibi cihazlar için geçerlidir. Buzdolabı, hidrafor yada sanayi makinesi gibi kalkışta aşırı yük çeken cihazlar için farklı....
 

Ups'lerin 1 Pc içindir","2 Pc içindir "şeklinde bunun üzerinde tam olarak genellikle de yazması gerekir, örneğin tunçmatik' lerde yazıyor bu genellikle."2 Pc için" olanında bir pc'yi çalıştıran watt değeri,bu lcd plazma watt değeri 1 pc ile ayniyse, örneğin 2 pc'yi çalıştıranı pc ve lcd plazmayı da birlikte çalıştırır. Ama kesintilerde sınırlı bir destek süresinin tam karşılığıdır bu çalıştırma durumunuz. VA; reaktif+aktif gücün toplamı şeklindedir,watt ise net güç toplamı şeklindedir,arasında güç faktörü (Cos fi) yüzünden oluşan bir farktır oluşan bu farklı durumu.Siz her zaman watt olarak bu cihazların toplamını göz önüne alıp ups içinde watt olarak verilen değeri (bu değeri tam da alamazsınız,çünkü ups bu watt değerinden biraz daha azını çalıştırır,tam bu değerde veya buna çok yakınsa bu ups'yi güç yetmezliği nedenli kesebilir) Demeraj akımı (Yol verme akımı) alanlar da güç yetmezliği nedeniyle ayni güçte seçilirse çalıştırmayabilir,2-2.5 kat yüksek watt değerli olanlarının seçilmesi burada gerekli de olabilir,firmadan firmaya çok değişik tipte üretilen bu ups'lerde.

650 VA-------360 watt (Net)
850 VA-----480 watt (Net) kendi kullanım kitapçıklarında da yazdığı gibi. Kolay gelsin.
 
neden çarpı 2
herhangi bir formuslasyonu var mı?

Merhaba. Sn. edremit kendisine göre yaklaşık olarak bunu formülize de etmiş,çok özel hesaplama durumuyla değil elbette,sadece yaklaşık bir hesapla yani. Örneğin 360 watt'lık ups'nin VA karşılığı 2*360=720 VA çıkıyor bu formüle göre,ama kitapçığında veya kutusunda 650 VA UPS LITE 650 şeklinde de yazıyor,bu örneğin.

Ancak siz 360 watt'ı sonuna kadar hiç kullanamıyorsunuz ki,ayni kapıya da çıkmış oluyor,bir sonuç olarak,yani watt.ı tam 360 değil de 325 watt zorunlu olarak kapanmaması için alıyorsunuz,örneğin bu toplam watt'ın seçiminde. (Güvenli seçimle) Bu son durumda da 2*325=650 VA çıkıyor,yani yaklaşık olarak bu formül çok da doğru,hiç yanlış değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…