kaçak akım rölesi sigortasız kullanılabilirmi?

aşağıdaki iç tesisatları yönetmeliğine göre kaçak akım rölesi otomatik sigorta ya da termik manyetik şalterle birlikte kullanılması gerekiyor. İşin doğrusu bunun böyle olması gerektiği sigorta ve kaçak akım rölesinin çalışma mantığından hareketle çok kolayca anlaşılabilir.

Örnek olarak bir tesisatın var ve 16A yüke göre tesisatını çekmişsin. Bu tesisatta prize birkaç yük bağlayarak 40-50A çekmeye başladığında kabloların aşırı ısınmasını, bağlantı noktalarında ısınma sorunları ve ilerde çıkabilecek sorunlar için buna dur diyecek tek cihaz otomatik sigorta ya da termik manyetik şalterdir. Kaçak akım rölesi fazdan giren ve nötrden dönen akımlar eşit olacağı için çalışmayacaktır.

http://www.emo.org.tr/ekler/280d4b870940ba5_ek.pdf?dergi=927
adlı siteden alıntı.

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 18. Maddesi’nde elektrik ana dağıtım noktalarına yangından
korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (300 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) kullanılması, tali dağıtım noktalarına ise hayat korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulması ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanması yer almaktadır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Özür dilerim Yaşlı Uzman beni yanlış anladınız herhangi bir kabahatim olduğuysa af buyurun niyetim terbiyesizlik yapmak değil ben buradaki ustalarıma ve büyüklerime sizde dahil hepsine saygı duyuyorum
 
kaçak akım rölesi kesinlikle sigorta yerine kullanılamaz. Çünkü bildiğim kadarıyla kaçak akım röleleri yaklaşık 30mA akımda devreyi kesiyor yani insanı öldürme riski olan akım değerine ulaşmadan.
 

Kaçak akım rölesi yükün çektiği akımla yükten (nötr'den) dönen akımı mukayese eder. Bunlar birbirine ters yönde olduğundan ve büyüklükleri eşit olduğundan açtırma sargısı üzerinde bir gerilim indüklenmez.
Faz'dan yük'e akan akımla nötr'den dönen akım farkı açma eşik değerine ulaştığında (30mA/300mA) açtırma sargısı üzerinde gerilim indüklenir ve devreyi açtırır. Kaçak akım rölesi üzerindeki akım değeri çalışma akım değeridir cihazın dizaynı ona göre yapılmıştır bu akım değerinin üzerindeki akım değerleri cihaz için risk yaratır.

Faz-Nötr Kısadevre durumunda kısadevre akımı ne kadar yüksek olursa olsun Faz ve nötr akımı eşit olduğundan kaçak akım rölesi açmaz yani kısadevrede koruma yapmaz sigorta ile koruma yapılmaz ise yanarak tahrip olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…