kaçak akım sorunu?

fabia

Üye
değerli arkadaşlar sorunumuz şu şekildedir.

havai hat OG şebekesinden beslenen bir trafo merkezimiz var.bu trafo merkezinin beslediği 4 adet 20 şer daireli apartmanlar var.yağışlı havalarda herhangi bir kaçak veya kısa devre olmamasına rağmen dairelerin çoğundaki
30mA'lik kaçak akım röleleri atmaktadır.röleyi tekrar kaldırıyorsunuz yarım saat veya 45 dakika sonra tekrar atıyor.enerji alınan OG hattı köy hattıdır.aynı sorun aynı og hattından beslenen diğer sitelerdede mevcuttur.her sitenin ayrı trafo merkezi var.

konuya ilişkin yorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

saygı ve sevgilerimle.

merhaba sayın meslektaş : senin yazdıgın sorun enerji kullanıcılarının dengesiz yüklenmesinden dolayı şebeke yıldız noktasının tam yerine dengeli oturtulamasından kaynaklanan bir soruna benziyor. toprak megerini alıp 40 metre ve 20 metre gerçek uzunlukta prob kablolarının uzunluklarını kontrol et ve eger nötr elektrodların(nötr topraklama levhasının)gömüldügü yeri biliyorsan toprak megeri elektrodlarını aksi yönde uzaga çek ve uygulamayı kuru bir günde yap.sanıyorum megerden okuyacağın deger
10 ohm üzerinde olacaktır.bu degeri 1 ohm altına çekmeyi başarabilirsen kaçak akım roleleri
bir daha bu sebebten atmaz.
saygılarımla..

binaların koruma topraklamasının değeri 0,11 ohm.nötr hattı ile koruma topraklaması hattı arasındaki potansiyel fark 1,4V geliyor.

işletme topraklamasının nereye gömüldüğüne dair bir bilgi elimde yok.ancak bildiğim tek şey koruma topraklaması ile işletme topraklaması arasında olması gereken minumum mesafenin 20m olduğu ve bu tesiste eğer arsa sınırları içinde gömülü ise işletme topraklaması ki büyük ihtimalle öyle işletme(nötr) topraklaması ile koruma topraklması arasındaki mesafe çok yakındır.
bilmiyorum bununda bir etkisi varmı?

Sn.arkadaşım,önceki konularda çözüm yollarından bahsetmiştim ama yine tekrar edeyim;Anlattığınız tesisde koruma topraklamasını özel kimyasallar kullanarak,dünyanın en iyi topraklaması yapsanız,hatta nötr topraklaması için de altın elektrod bile kullansanız.Bu topraklayıcıların toprak geçiş direncini azaltmış veya süper yapmış olursunuz.Koruma nötr arası ölçtüğünüz gerilim değerine bütün bunlar hiç etki etmez.Çare bütün topraklayıcıları,nötrü,bütün metal donatıyı bir potansiyel dengeleme barası üzerinde birleştirmek ve uygun değerde aşırı gerili ileticiyi sisteme takmaktır.
otomasyon
Çözüm:bütün topraklayıcılar,metal donatı,potansiyel dengeleme barası üzerinde birleştirilecek.Mümkün ise faz ve nötr hatları ile telefon hatları üzerine aşırı gerilim ileticiler de takılmalıdır.

topraklamayla ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum benimde çok başıma geldi yağmurlu havalarda havadaki elektromanyetik dalgalar 30mA'lik kaçaka akım rölelerini attırıyordu.bunun yerine 300mA'lik kaçak akım koyarsan bu sorun ortadan kalkar.bide bazı markalarda özelliikle siemenste bunun için bir seri var.ama pahalı.

yagmurlu havalarda topraklama iletkenin geçirgenliginin artıp kaçak akımın daha hassas olarak çalışıyor olması olabilir

30 mA yerine,300 mA tavsiye,yanlış tavsiyedir.Herhangibir gerçek arıza durumunda,adam
öldürürsünüz.Bu tip yerlerde," TEKRAR KAPAMALI " tip kaçak akım kullanılabilir.GEWİS ve
MERLİN GERİN de bu tip ürünler bulunmaktadır.sezerkaya arkadaşım,adam öldürmeden,o
kaçak akımı acele değiştirmenizde yarar var.Böyle yanlış akılları da kimseye söylemeyin.

topraklamayla ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum benimde çok başıma geldi yağmurlu havalarda havadaki elektromanyetik dalgalar 30mA'lik kaçaka akım rölelerini attırıyordu.bunun yerine 300mA'lik kaçak akım koyarsan bu sorun ortadan kalkar.bide bazı markalarda özelliikle siemenste bunun için bir seri var.ama pahalı.

300 mA k.a.r 'ler olası bir yangın tehlikesine karşı kabloları korumak önlem olarak kullanılırlar.İnsan hayatı için koruma sınırı 30 mA'lik k.a.r'ler ile sağlanmalıdır.

binaların koruma topraklamasının değeri 0,11 ohm.nötr hattı ile koruma topraklaması hattı arasındaki potansiyel fark 1,4V geliyor.

Arkadaşın problemine de gelince,kaçak akımların tutmadığı evlerin tesisatlarında sorun olabilir.Buat+priz bağlantı noktalarındaki hasar veya kopukluklardan meydana geldiğini düşünmekteyim ki aksi halde tüm evlerin k.a.r'leri atardı.Ölçüm sonucunuza göre koruma topraklamanız çok iyi değerde.İşletme topraklaması ölçümü yapabilmek için kazıkları nereye gömdüğünüz önemli değil,topraklama cihazının probunu nötr barasına bağlayarak işletme topraklamasını ölçebilirsiniz.2 ohm ve altındaki değerler istenmektedir.Kolay gelsin,saygılar..

30 mA yerine,300 mA tavsiye,yanlış tavsiyedir.Herhangibir gerçek arıza durumunda,adam
öldürürsünüz.Bu tip yerlerde," TEKRAR KAPAMALI " tip kaçak akım kullanılabilir.GEWİS ve
MERLİN GERİN de bu tip ürünler bulunmaktadır.sezerkaya arkadaşım,adam öldürmeden,o
kaçak akımı acele değiştirmenizde yarar var.Böyle yanlış akılları da kimseye söylemeyin.

uyarınız için teşekkür ederim ama dikkatli okursanız şimşekli havalarda atmayan bir seriden de söz ediyorum.kaçak akım ile yangın koruma rölesi arasındaki farkı biliyorum tabikide.neyin nerede kullanılması gerektiğini de.ayrıca 300mAlik kaçak akım rölesi bağlıyken isterseniz deneyin kaçak akım rölesi atar.

uyarınız için teşekkür ederim ama dikkatli okursanız şimşekli havalarda atmayan bir seriden de söz ediyorum.kaçak akım ile yangın koruma rölesi arasındaki farkı biliyorum tabikide.neyin nerede kullanılması gerektiğini de.ayrıca 300mAlik kaçak akım rölesi bağlıyken isterseniz deneyin kaçak akım rölesi atar.

sevgili arkadaşım o kaçak akım rölesini nasıl dnediğini merak ettim nötrle toprağı birleştirerekmi denedin yoksa faz a bizat dokunarakmı eğer ikinci şekilde denersen iki röle arasındaki farkı görürsün. nötr toprak birleşmesinde hepsi atar( sağlamsa tabi)

Forum istatistikleri

Konular
129,906
Kullanıcılar
452,790
Son üye
mustafa.kar
Geri