Kaçak elektrik,,

kazma sapı olamıcak odunu çalıştıran Elektrik dağıtım şirketinin haksız kazanç peşinde olduğunu gösterir zararını abonelerinden çıkartma derdinde çakal şirket.
 

Sayacın resimdeki şekilde bağlı olması sayacın eksik yazacağı iddiasını desteklemez. Yaptığım bir araştırmada ister tek fazlı olsun ister üç fazlı nötürün girilmesi yada hiç girilmemesi sonucu sayacın eksik yazma durumunu firmalara sorduğumuzda kesinlikle sayacın yazacağını hatta 3 fazlı akım trafolu topraklamanın bağlandığı sayaçlarda bile ölçümde hataya neden olmadığını görüyoruz. Sayaç şu şekilde eksik yazar. Resimdeki bağlantıda eksik yazma durumu olması mümkün değil fakat monofaze sayaçlarda şu şekilde kaçak yöntemi var sayaca giren faz ve nötürün yeri değişik ise yani fazın bağlandığı klemense nötür, nötürün klemensine de faz bağlıysa sayaç kaçak olur(giriş kısmı için). Nedeni ise şudur ; nötür klemensi köprülü olduğu için faz buraya bağlandığında sayaç ölçümü akımı faz üzerindeki devreden hesaplandığı için sayaç yazmaz. Fazın bağlandığı klemensin hemen üst tarafında minik bir akım trafosu vardır ters bağlantıda bunu baypass etmiş oluruz. Buna ek olarak harici nötür yada topraklamayı nötür olarak kullandığımızda sayaç yazmaz. Özetle şunu diyebiliriz yukarı resimdeki bağlantıda sayacın faz ucu ve nötür ucu doğru girilmiş fakat çıkışta nötür alınmamış ise de sayaç eksik yazıyor denilemez, çünkü bu şekilde sayaç yazar.

kaçak yöntemi verir gibi oldu (eşşeğin aklına karpuz kabuğu getirmek gibi oldu )fakat konunun anlaşılması için çizmek zorunda kaldım. Yaygın kaçak şekli bu şekildedir. Burada akım trafosu bypass edilir dolayısyla ölçüm alınamaz.
 
Son düzenleme:
Mühür sokulmemis,bu yönde tutanakta belirti yok.
 
kablo çıkartılmadı kendi çıkmış ve ikinci notr çıkmış olsa bile o sayacın çalışmasına mani olmaz işgüzar dağıtım şirketi ceza yazmak için bahane arıyor.
 
Mühürün sökülmesi cezai işlem gerektirir elbette ancak mühür sökülmemiş te olsa kablonun çıkartılması kaçak işlemi gerektiriyor maalesef.
İyi güzel söyluyorsun arkadasda, o tesısata gıden nötr kablosu cıkık ıken ampermetre 11.7 amper gösterıyorsa, tesısat nötrünü baska yerden sac dagıtım panosu nötr barasından da labilir. panoda her hangi bir arastırma yapmadım. Sonradan kurcalandı vs denmesın dıye. Ve o cıkık kabloyla sarfıyat olmus ve bedeli ödenmiş..
Mühür saglam ise, o kablo abone olunması esnasında da cıkık demekdı, ve muhur bozuk dıye bır bıldırımde yok, muhur bozuk olsa, her ay perıyodık sayac okumalarda dıkkat cekmesi gerekmezmi..
 
https://www.bedas.com.tr/tr/sayfalar/175/usulsuz_ve_kacak_elektrik
%30 Eksik ölçmeyi neye göre belirlemişler?

Ekleme:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24630&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Madde 45

Kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarının hesaplanmasında ve faturalanmasında esas alınacak süre

MADDE 45 –
(1) Kaçak elektrik enerjisi tükettiği tespit edilen tüketiciye yapılacak faturalandırmada, aşağıda yer alan süreler esas alınır;

a) 42 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesindeki tespitlerde; doğru bulgu ve belgelere dayandırılması kaydıyla kaçak elektrik enerjisi kullanılmaya başlandığı tarih ile kaçak tespitinin yapıldığı tarih arasındaki süre olup bu süre 12 ayı geçemez. Doğru bulgu ve belgelerin bulunmaması halinde bu süre 90 gün olarak alınır.

Madde 42 ise

MADDE 42 – (1) Gerçek veya tüzel kişinin kullanım yerine ilişkin olarak;

a) Perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşma olmaksızın dağıtım sistemine müdahale ederek elektrik enerjisi tüketmesi,
 
Son düzenleme:
Vallahı bende tam bilmiyorum, kahvehaneye, %30 dan 11.500 tl cıkarmıslar. Aylık 350 tl cıvarında fatura gelıyor en son duruma göre
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…