kaçlık bara kullanmalıyım?

ycmy

Üye
Katılım
9 Ocak 2010
Mesajlar
275
Puanları
1
arkadaşlar bir siteyi jeneratörden besleyeceğim bunun için 3x240+120 kablo kullanacağım. her blok önüne bir bara panosu koyup bloğa enerjiyi baradan vermeyi düşünüyorum. yani baraya 2 adet 3x240+120 kablo giderecek ve d,ğer taraftan çıkacak. bara üzerinden de 95 lik kabloyla bloğa enrjiyi taşıyacağım. Burada kullancağım bara nasıl olmalı. ve bu baraları koyacağım pano ölçüsü ne olmalı. Ne kadar küçük olursa benim için o kadar iyi.

saygılarımla,
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bara seçimini akıma göre yaparsın.
giriş kablosu ile bara arası
bara ile çıkış kablo arası
ve bara ile 95 lik dağıtım kablo arası Termik manyetik şalter kullanman lazım.
jeneratör tarafında baraların daha fazla akım taşıyacağı için kesiti daha büyük olacaktır.
aynı şekilde son blok pano baraları küçük kesitte olmalıdır. netten bara akım taşıma cetvelini bulup ona göre hareket edebilirsin.
kolay gelsin.
 
parelel 3*240mm için 40/10 bara kullanabilirsin panoyada kabloyu sen baglayacagın için ne kadar ufaltırsan okadar ugraşcan demektir.
 

Basit bir şekilde bağlantı diagramını çizebilir misin? Benim aklıma pek yatmadı dediğiniz yöntem. Kare buat mantığında bir iş yapacaksınız galiba. Bu tür bir uygulamaya izin verilebileceğini sanmıyorum.
 

bu şekilde bağlantı yapılırsa giriş veya çıkış salterini açtığımızda ,bu panodan sonra gelen diğer panoların enerjisi kesilecektir. 3x240 ları direk baraya montajla,baradan TMŞ ile 3x95 besle.kaç adet bax pano kullanacaksın bilmiyorum ama 60x10 bara ile başla birkaç bax tan sonra 50x10,40x10 gibi kesit küçült
 
3x240+120mm2 NYY kablosunun baralara direk bağlanması olası arıza ve kısa devre durumlarında sistemin tamamı elektriksiz bırakır.
boxlarda giriş ve tüm çıkışlar için devre kesici kullanılması daha sağlıklıdır.
aslında tüm boxların besleme hatları bağımsız olması daha sağlıklı olacaktır. transfer panosundan sonra gerekirse bir pano daha kurarak tüm kolon hatlarının toplanması daha yararlı olur. kolay gelsin.
 
arkadaşlar her blokta dağıtım panosu olacak bunlarda da gerekli şalterler kullanılacak zaten yine de bara ya tmş konulmasına gerek var mı?
 
ycmy merhaba;
bloklara dağıtacağın kabloyu neden ortak seçiyorsun. her bloğun besleme hattını bağımsız yaparsan daha avantajlı olur. bahsettiğin bara panosunu kurmanada gerek kalmayabilir. blokların talep güçleri ne kadar bu arada ?
bloklar sadece jeneratör ilemi beslenecek Şebeke ile her hangi bir bağlantı olmayacak mı ?
 

jeneratör şebeke yedeği olarak çalışacak 1000 kva jeneratör var blokların talep gücü ortalama 80 kva diyebilirizher bloğun besleme hattını ayrı yapmak kablo maliyeti ve işçilik açısından sıkıntılı çünkü jeneratör ile sondaki blok arası mesafe 200 metre civarı. ben önde garaj var boydan boya garaj içinden 3x240 lık kablo götürüp her bloğun önüne bahsettiğim barayı koyup oradan bloğa vermeyi düşünüyyorum
 
sistemdeki tüm elektrik harcamalarını tek bir sayaç ile mi takip ediyorsunuz ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…