Kabinden patlama sesleri.

tnctrkcell

Üye
Katılım
18 Eyl 2008
Mesajlar
104
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba. iki sorum olacak yardımcı olabilecek arkadşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

1) çarşı merkezde bir kabinde art arda üç patlama sesi geldi ve duman çıkmaya başladı(muhtemelen kesici patladı.) bu gibi durumlarda ne yapmak gerekiyor arızaya nasıl müdahale edilmeli?

2) kabinlere genleşme depolu trafo konur mu? yani ben daha önce hiç genleşme depolu trafosu buılunan kabin görmemiştim ama bugün kabinin birinde genleşme depolu trafo gördüm ne kadar doğru bu? ve bu genleşme depolu trafo ile hücreler arasında(yük ayırıcılı giriş çıkış, ölçü hücresi ve trafo koruma hücresi vardı.) bir duvar yoktu tel örgü ile trafo ve hücre bölümü biribinden ayrılmış. yani hücre bölümünden trafo bölümü görünüyor aynı şekilde trafo bölümünden hücre bölümü arada bir tel örgü var, bu doğru bir uygulamamı?

teşekkür ederim şimdiden.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn meslektaşım,
İlk sorunun yanıtı verilemez. Bu durumda ne yapılacağı olay yerine, arıza veya patlamanın vereceği hasara vb. etkilere göre değişiklik gösterir ancak sizin ilk yapmanız gereken şey ilgili hücre grubuna giren veya çıkan tüm kablolarda enerjinin kesilmesi. Kesinlikle buna emin olmadan çalışmaya başlamayınız. Daha sonra tüm enerjili olabilece kısımların mahalli topraklamasını yapın ve gerekeli şerit vs. emniyet tedbirlerini aldıktan sonra Bakım çalışmanıza başlayın. TRafomu kesicimi ne patladıysa gerekli yenilemeleri yapın ve sisteminiz devreye alın.

İkinci sorunuzun yanıtıda Elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinde açıkça anlatılmıştır. Anlattığınız şeylerin birçoğu olmaması gereken şeyler ancak malesef TEDAŞ ve TEİAŞ larda bu gibi durumlar mevcuttur.
Kazasız belasız İyi çalışmalar dilerim.
 
kabinlerin tel ile değil duvar ile bölünmesi gerekir uygulamada ben sizin bahsettiğiniz kabinlerden görmedim ama olabilrde resmi var mı acaba kabinin....
 
Fotoğrafı yok tekrar gittiğimde çekerim. Kabinde üç hücre var ve birde genleşme depolu trafo. Elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinde trafonun hücrelere, duvara en az mesafeleri yazıyor fakat trafo yeni bir trafo, kendinden kademeli,normalde kabinlerde genleşme depolu trafo olmaz yani ben görmedim daha önce ama özel bir hastanenin trafosu 2MVA özel getirttik diyorlar, montaj bitmiş onay bekliyorlar.. Dediğim gibi hücreler ile trafo arasında duvar yok, tel örgü var. Kabin bu şekilde gelmiş yani arada duvar yok ve kabin dar geliyor hücreler ile trafoya. ve trafo genleşme depolu olduğu için duvara en yakın mesafelerde tutmuyor.. ama özel trafo adam o kadar para verip almış yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,955
Mesajlar
922,082
Kullanıcılar
451,153
Son üye
akifsoysal9

Yeni konular

Geri
Üst