Kablo Kesiti Hesaplarken COSQ (Güç Faktörü) Önemi

Evet bir tali pano toplam gücü için cosfi:0,8 alınır. Yüklerin özellikleri ve cosfi değerleri biliniyorsa ve bunlar özel cihazlar ise(cosfi'si çok düşük yada 1'e yakın) güçlerin ayrı ayrı toplanarak hesap yapılıp cosfi değerinin bulunması uygun olur.

60400w gücünde bir pano beslenecek ve talep faktörü %100 ( ameliyathane ve youn bakım odalarını besleyecek olan pano) uzunluk 55m kullanılan kablo 3x25+16mm2 FE 180.. bu kablo kesiti yeterli midir. ??
 
60400w gücünde bir pano beslenecek ve talep faktörü 0 ( ameliyathane ve youn bakım odalarını besleyecek olan pano) uzunluk 55m kullanılan kablo 3x25+16mm2 FE 180.. bu kablo kesiti yeterli midir. ??

3x35+16 mm2 kablo kullanmanız uygun olacaktır. 25'lik kesit cosfi faktörüde düşünüldüğünde ısınma kontrolü açısından sınır değerde kalmaktadır.
 
kablonun FE 180 olması ısınma faktörü açısından bir avantaj sağlamaz mı

Mühendis olarak sınır değerlerde çalışmayı sevmeyen ve bu konuda meslektaşlarını sürekli uyaran bir teknik elemanım. Gerilim,cosfi,güç değişimi v.b. bir çok değişkeni olan bir fonksiyonda sınır değer üzerinde seçim yapmak doğru değildir. Halogenfree kullanımın maksatı yangın anında yangının yayılmasını engellemek ve zararlı gazlar çıkmasını önlemek içindir.
***Kullandığınız kablonun kataloğundaki akım taşıma kapasitesi değerlerine bakınız.
 
Son düzenleme:
Mühendis olarak sınır değerlerde çalışmayı sevmeyen ve bu konuda meslektaşlarını sürekli uyaran bir teknik elemanım. Gerilim,cosfi,güç değişimi v.b. bir çok değişkeni olan bir fonksiyonda sınır değer üzerinde seçim yapmak doğru değildir. Halogenfree kullanımın maksatı yangın anında yangının yayılmasını engellemek ve zararlı gazlar çıkmasını önlemek içindir.
***Kullandığınız kablonun kataloğundaki akım taşıma kapasitesi değerlerine bakınız.
6mm2 lik tek fazlı bir iletim hattını korumak için kaçlık Sigorta takmalıyız maksimum.? kablo 2x6mm2.. katolag değerden baktım 2x6mm2 kablonun taşıyabileceği akım 63A. bu kabloya C63 sigorta kullanabilir miyiz
 
Sn Hemmühhemtek'in belirttiği gibi hesaplamada cosfi0,8 olarak alınır. Merkezi otomatik kompanzasyon ana pano barasına bağlı olduğundan yalnız ana besleme kablosunda cosfi değeri 1'e yakındır, yük tarafında cosfi değeri düşüktür yükün miktar ve özelliğine göre cosfi değiştiğinden hesaplamada 0,8 değeri kabul edilir. Ana besleme kablosunda da kompanzasyondaki bir arıza devre dışı kalma ihtimali düşünülerek cosfi:0,8 olarak alınmalıdır.

Sayın scorpioneyes öncelikle cevabınız çok faydalı oldu teşekkür ederim. Bu konu ile alakalı sormak istediğim bir soru var;

trafo 400 kVA orneginmax cekilecek akım 577A
max toplam talep gucum 347kW
cos fi 0,8 aldıgım vakit
ana panoda
626A akım
trafonun max. cekebileceği güç 577A
fakat ana panodaki secimde ben hesaplarken ondan daha buyuk bir deger gostermek durumunda kalıyorum şalter ve kablo seçimi yaparken bir çelişki yaratıyor. Birde 626A oldugundan dolayı 630A şalterde secemiyorum cok yakın bir deger 800A mi sececem ozaman teşekkürler
 
400kVA trafoya 630A termik manyetik şalter koyabilirsiniz.
Pt talep gücüm 347kw ve cosfi:0,8 demek S=P/cosfi yani S=347/0,8 demektir yani talep görünür gücünüz 433,75kVA.

433,75kVA talep görünür güç varken 400kVA trafo seçmek demek oluyor. Yükün trafo gücünü geçmemesi harmonik,dengesiz yüklenme v.s. nedenlerle trafonun %20'si boş olması gerekir. Trafo gücü belirlerken kompanzasyon yokmuş gibi düşünmelisiniz çünkü kompanzasyon arıza yapıp devreden çıktığında sıkıntı yaşanmaması gerekir. Yanlışın içinde doğru aranmaz !
 
konuyu açan arkadaşın sorusunun temel nedeni bu konuda bir yönetmelik, yazılı resmi evrak vs olmayışı.. dağıtım şirketleri 0,8 e göre proje kabul ederken 0,99'a göre de kabul ediyorlar. ama mühendislik mantığı diyor ki kompanzasyonun devrede olmama ihtimalinin düşünülmesi gerekli, kompanzasyon yapılsa bile yük tarafındaki cos q nin bilinmesi gerekli.
 
ii) (Değişik ek: RG 30.11.1995-22479)Yapının yada yapı kümesinin beslenmesi için bir transformatör kullanılmışsa, bu transformatörü çıkış uçları ile yapı bağlantı kutusu arasındaki gerilim düşümü % 5'i geçmemelidir.


Açıklama: Gerilim düşümü hesapları, gerekli görüldüğünde görünen güç göz önüne alınarak yapılmalıdır.


iii) Elektrik iç tesislerinde gerilim düşümlerini hesaplanmasında aşağıdaki formüller kullanılabilir:

FORMÜLLER KISMINI ALMADIM BAKARSINIZ.

Yukarıdaki formüllerde e: Gerilim düşümü (Volt)


(Bir fazlı hatlarda gidişi ve dönüş iletkenleri üzerindeki; üç fazlı hatlarda ise yalnızca faz iletkenini üzerinde gerilim düşümü hesaplanacaktır.)


L: Hat uzunluğu (metre)


I: Akım şiddeti (amper)


U: İşletme gerilimi (üç fazlı şebekelerde faz arası gerilimi) (volt)



Cosp: güç katsayısı (omik yüklenmede ve doğru akımda cosfi=1 alınır)


N: güç (Watt)


X:özgül iletkenlik katsayısı (m/ohm.mm2)-bakır için = 50 m/ohm.mm2 alınır)


S: iletken kesiti (mm2)


Yönetmelikte gerekli görüldüğünde söyleminden kasıt yükün büyük, cosfi'nin düşük dolayısıyla reaktif güçten düşen gerilimin fazla etkili olacağı durumlardır. Hesaplama görünür güç üzerinden yapılıp cosfi en kötü durum referans alınmalıdır.
 
Sayın YaşlıUzman sizin gibi düşünüyorum ama mesajınızda yazdıklarınızdan bu konuya karşı çıkanları ikna edebileceğimi sanmıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst