kablo kesiti / sıcaklık ilişkisi

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,335
Puanları
56
Merhaba,
Aşağıda görmüş olduğunuz listede kablonun akım taşıma kapasitesi ve sıcaklık ile yüzdesel azalma miktarı verilmiş. Buradan kabloyu döşeyeceğimiz ortamın sıcaklığının önemini görüyoruz.
Yanyana 40 lık tava içerisinde kuvvet kablosu döşediğimizi farzedelim. Bunların yanına yeni bir hat ilave ediyoruz. Ancak ülkemizde çoğu ilde sıcaklık yaz aylarında 25 derecenin üzrinde. (41 kadar yolu var) kışın ise altında olmakta. Bu durumda kablo kesiti tercih ederken sıcaklığı kaç derece gibi düşünmeliyiz. Üstteki bilgiyi de şundan ötürü yazdım. İçeri 25 derece olabilir ama tava içerisi 40 derecedir mesela.
 

Ekli dosyalar

  • 20151102_145208.jpg
    20151102_145208.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 48
sınır şartlardaki sıcaklığa göre seçim yapmak lazımdır sanırım. yani kablo 50 derece sıcaklık görecekse , 50 derecede istenilen akımı taşıyabilen kablo seçilmeli.
 
sınır şartlardaki sıcaklığa göre seçim yapmak lazımdır sanırım. yani kablo 50 derece sıcaklık görecekse , 50 derecede istenilen akımı taşıyabilen kablo seçilmeli.
Daha once hic dusunmemistim bunu ama en mantikli cozum en yuksek oluşabilecek sicaklik gibi geliyor bana da
 
Yeraltı kanal içersinde veya kablo tavalarında kablo deşemesi yaparken, göz önune alınacak hususlardan birisi de kablolar arasında bırakılacak boşluk mesafesidir. Bu, genel olarak kablo capı kadar olarak benımsenmişdir. Çalışdıgım bir işletmede, kabloların sık döşenmesı ve ısınmalarına neden olan duruma çözüm olarak, tava kanallarını aşacak uzunlukda 5 cm kalınlıgında tahtalar koyup kablolardan bazılarını yukarı taşımak olmuşdu.
 
Kablo tavasına tahta koymak ne kadar uygundur? Olası bir yangın durumunda kabloların daha hızlı yayılmasına neden olur mu?
 
Şöyle acıklıyayaım Kemal bey, tahta derken dı, kme desem daha ıyı olacakdı.Dilmeleri, tava uzerınde tren yolu traversleri gibi veya yatay merdıven gibi 50*75 cm. aralıklalarla döşeyip mevcut söşenmiş olan ve ısınan kablolardan bazılarını buraya alarak tavada rahatlama meydana getırmekdı amacım. Bitirilmiş eskı tesisde aklıma başka sey gelmedi. İş güvenliği yönündende sizin gibi düşünmekte mantıklı tabiiki.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,311
Mesajlar
925,198
Kullanıcılar
451,754
Son üye
vedatsever5454

Yeni konular

Geri
Üst