Kablo Seçimi (60mt)

kimkidük

Üye
Katılım
5 May 2013
Mesajlar
211
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar merhaba. Köyde ki evimizden tamirhane de ki (2.24 kW – 3.0 Hp) 100LT lik kompresöre elektrik çekmek istiyoruz. Kompresör 220 V. 3Hp çekeceğimiz mesafe 60mt Bunun için hangi kabloyu seçmeliyiz? 15 20 cm yer altından bir koruyucu hortum içinden götürsek bir sakıncası olur mu?Kompresör motorunun etiketini ekte fotoğrafladım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
3 hp motor, 2.2 kw. eder, buda 10 ampere tekabul eder. Sizin motorun hp /amper bagıntısında bır uyusmazlık var gibi.
Kablo üretıcı lıstelerınde verılen akım degerlı ortalama 100 metreye göredır. 2.5 mm. de yeter fakat sınırda kalmaktadır. 3x4 mm. kablo ılerkı yuklemelrınız lamba, soba vs. ıcın daha uyundur. Derınlıkde, kazı guzergahının trafık durumuna göre değişir. Daha derın olması daha ıyıdır.
 

Cevabınız için teşekkürler. Trafik yok sayılır arsa içi sadece kendi traktörlerimiz ve arabalarımız geçiş yapacak. 3x2.5 ve ya 3x4 aldığımız takdirde yer altından geçirirken kablo kanalından falan geçirmemize gerek var mı? Yoksa direk kabloyu gömsek de olur mu?
 
Monofaze motorlarda akım farkı oluyor. 18.5 Amperi 2,5 luk kabloda kurtarır ancak (200 x L x N / K x S x U x U ) formulünden 2,5 luk kabloda 8-10 volt arası 4 lük kabloda 5-6 volt arası gerilim düşümü olur.

Dolayısı ile köy yerde zaten gerilimler düşükse gerilim düşümü özellikle kalkışlarda iyice sorun olabilir. Bence 5x2.5 NYY kablo alın Faz ve nötrü çift kablo kullanın toprak için tek 2.5 kullanın 3x4 e göre fiyatı çok farklı değildir ve daha kolay bulunur.

Yer altından NYY kablo döşenir aman güvenlik önlemlerine dikkat ediniz.
 
Yer altından NYY kablo döşenir aman güvenlik önlemlerine dikkat ediniz.
Dremıt Bey'in dediği gibi, NYY(sıyah) kablo dırek yeraltına döşenir ama, emnıyet tedbırlerın, derınlık vs. dıkkat etmek gerekır. NYM (beyaz) kablolar mutlaka korunmalı boru içine alınmalıdır.
 
Cok tesekkurler cevabınız icin. Yer alti NYY döşerken alacagimiz güvenlik önlemleri nelerdir? Boru icinden gecirmemize gerek var midir? Var ise ne tip boru içerisinde gecirmek gerekir?
 
Cok tesekkurler cevabınız icin. Yer alti NYY döşerken alacagimiz güvenlik önlemleri nelerdir? Boru icinden gecirmemize gerek var midir? Var ise ne tip boru içerisinde gecirmek gerekir?

1) NYY 3x4 mm2 kablo çekmelisiniz.
2) toprakta kablo çekilirken amaç herhangi bir kazı esnasında kabloya 3. şahıslar tarafından hasar verilmesi nedeni ile oluşabilecek zararların önlemi içindir.
3) doğrusu yaklaşık 30-40 cm gibi bir kazı, toprak dibine 5-10 cm kum, kablo, kablo üzerine yine kum ve şerit şeklindedir.
4) köy gibi bir yerde ise keza 30-40 cm kazı ve 450 newtonluk 60 lık korige boru içersinden kabloyu çekmeniz güvenlik önlemini artıracaktır.
 
Çok teşekkürler yardımlarınız için.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…