10 kv olanların atlama aralığı daha kısadır. Bununla birliktede atlarken etrafına yaydığı ses ve manyetik pik daha az olur noktasal tesbiti zorlaştırır. Atlama yaparken ki darbe şiddeti cihaz içerisindeki kapasitörlerin kapasitesiylede doğru orantılıdır. Kapasitör değerleri küçük olan cihazla arama yaparken Gürültülü bir ortamda (yol kenarı gibi) işiniz zor.
sn kepetto;
meger kullanılırsa metraj veremez. Aynı zamanda Kablo ile toprak arasında bariz temas yoksa izolasyon arızası var kanaatide çıkartılamaz. Kimi OG kablosunda toplu iğne çapında delik oluşabiliyor. Buda izolasyon arızasına giriyor sorunlu yer çözülmezse ve kablo hattına enerji verilirse toprağa buradan ark yapıp arızayı daha büyük hale getiriyor.
spektrometre ve darbe jeneratörü kullanımındaki amaç arızalı metrajı bulmak izolasyon testini yapmak.
Bu işlemler arızalı su hattındaki su kaçağını bulmak için hatta kısa süreli kontrollü su vermeye benziyor.
Omaja bakılacak olursa sıradan bir ölçü aletide bunu yapabilir.
Tedaşın kullandığı cihazlarla metre bazında tesbit yapılıyor. Daha sonra yer dinleme cihazı ile tam yer tespiti yapılıyor.
Bizde kullanılan 1500m 36kv hattı kontrol ettirmiştik. Yer tespiti yapamadılar çünkü kabloda sorun yoktu akım trafoları arızalanmıştı. Ama bana ekranda kabloda bir bozukluk olmadığını gösterdiler.