Kablo Torklama Tablosu Varmı?

Katılım
17 Ara 2008
Mesajlar
20
Puanları
1
Kabloların (OG ve AG) hangi torkla sıkılacağı konusunda döküman bulamadım.
Bununla ilgili bilgisi veya teknik dökümanı olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Örneğin 120mm2 AG kablo kaç torkla(Nm) sıkılmalıdır, yada 95mm2 XLPE kablo? Zira OG de izalatörleri de kırmamak gerekir.
 
benim bildiğim kaplo bağlantılarında tork kulanılmaz. çünkü kaplo bağlantılarında iki tarafa da pul konur ayrıca somun tarafına yaylı rondele konur. raylı rondele düz olana kadar sıkılır.
bundan fazla zorlanmaz zorlarsan bi yerleri kırarsın.
 
Belirtiğiniz husus-maalesef-ülkemizde ciddi bir eksikliktir.Pek çok firma bu türden ürünlerin sıkma torkunu kataloglarına koymamaktadır.Siemens gibi bazı büyük firmalar kontaktör,termik gibi şalt cihazlarının ne kadar sıkılacağını kılavuzlarda belirtiyor.Ayrıca civata üreticileri de tork cetveli yayınlıyor.Belki oradan yararlanabilirsiniz.
Zamanında lâvabolar için sıkma standardı geliştirmeğe çalışmıştık.Bu iş için TSE'ye giden şef arkadaş 6 tane profesörün duvardaki dubelden lavaboya gelemediklerinden standart işinin yarım kaldığından yakınmıştı.
 
dikatini çekmek isterim
Elektrik kaplo bağlantılarında tor kulanılmaz çünkü yaylı rondele var
ben 45 senelik meslek hayatımda elektrik bağlantılarında tork kulanıldığını görmedim son olarak almanlarla beraber 2009 yılında 2 adet vinç montaj etik oradada tork kulanmadık.
 
Hernekadar böyle bir tablo olsa da uygulamada kaç kişi bu değerlere bakarak kabloyu sıkacatır bilemiyorum. Ama mutlak suretle olması gerektiğini düşünüyorum. Zira teknik personel olarak bizler işimizle ilgili her konuyu tekniğine göre yapmak zorundayız. Eğer ortada bir done yoksa da bunu oluşturmanın yollarını bulmak ve bir standart oluşturmak da bir anlamda bizim görevlerimizden biridir diye düşünüyorum.
 
Civatalarda tork mekanik parçaların birleştirmesinde birden fazla civata ile bağlandığı yerlerda bağlanan civataların eşit değerde sıkılması için kulanılıyor,
tork kulanılacak yerler projelerde kaçlık civata kulanılacağı ve kaç Nm sıkılacağı belirtiliyor.
Birde bazı hassas civata bağlantı yerlerde civata fazla sıkılmasın parça hasara uğramasın diye kaç Nm sıkılacağı belirtiliyor. örnek.
Kontaktörlerde bağlantılar için M.4 civata 2.3.Nm ve M.8 civata 9.Nm gibi
Ben Elektrik işinde kulanmadım ve kulananı da görmedim. mekanik kaplin montajında kulandım.
 

Abi üzülerek söylüyorum , 45 sene nasıl çalıstın torksuz hakikatten anlamıs değilim .
 
Abi üzülerek söylüyorum , 45 sene nasıl çalıstın torksuz hakikatten anlamıs değilim .

Ben Elektrik işinde yani elektrik bağlantılarında tork kulanmadım.
sen kulanıyorsan hangi projede hangi civataları kaç tor sıktığını açıklarsan kulandığın torkmetrenin markasını yazarsan bende öğrenmiş olurum .
tabi diğer arkadaşlarda öğrenir. bu konuda belge varsa bizimle paylaşısan memnun olurum.
 
Bende torku birtek busbar montajlarında ek noktalarında kullandım, onun dışındada biryerde kullananı duymadım
 
busbar baglantilarinda torklu anahtar kullaniliyor.sikildiktan sonra da vida baslari boyaniyor.Ozellikle pano ureticileri....

Yayli rondelanin acilmasina kadar somun sikilir, ama ne kadar, vidanin kirilma ihtimali var, buyuklugune gore..M12 civata ne kadar sikilmalidir.?Kablonun az sikilmasinda isinma problemi, daha sonra daha buyuk problemlere yol acabilir.Panellerde yanmalarin en buyuk sebebi baglantilarin arasira kontrol edilmemesi...Ben 20 yillik elektrikcilik hayatimda cok kez gordum.tek sebebi civatanin zamanla gevsemesi...

Ben de yabancilarla calistim.ve hepside once elle sikma sonra torklarini kontrol ediyorlar..Ustelik daha sonra kontroller gelip onlarda tekrar kontrol yapiyorlar...Ondan sonra devreye alma islemi basliyor...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…