Kacak akım rölesi ve sıfırlama

rizabuba

Üye
Katılım
25 Ocak 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
57
Selamun aleykum. Benim dairemde sifirlama yapilmis sofben hattinda bile sifirlama var ben carpmalara karsi korunmak icin kacak akim rolesi taktim kacak akim durumunda atmayacagini biliyorum ama herhangi bi sebeple birini elektrik carptigi anda atar diye dusunuyorum notr kesilmesi durumunda toprakli bir cihaza dokunup carpilinca kar atacagi icin risk olmaz diye dusunuyorum sizce doğru mu ?
Veya daha guvenli olmasi icin kar a giren ana notr den kablo cekip butun prizlerin topraklamasina baglasam kacak aninda elektrik kardan gecmeden direk notr den akacagi icin kar atar mi ? Yardımci olursanz sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aleykum Selam abicim..basiniza gelen olayin benzerleri cokca var forumda..biraz arastirin aradiginiz cevabi bulacaksiniz..takildiginiz yer olursa yazin yine..kolay gelsin.
 
Kaçak akım rölesini nereye taktınız ? Eğer kendi dairenizdeki sigortalardan önce taktıysanız hemde tesisatınızda sıfırlama varsa kaçak akım rölenizin trak diye atması lazım ; bu noktada topraklamanız ya hiç yok ya da toprak kablonuz bir yerden devre dışı ya da kopuk . Eğer topraklamanın olmadığı bir tesisatta kaçak akım rölesi kullanırsanız arıza durumunda temas gerilimi cihaz üzerinde bekleyecek ( arıza durumunda sıfırlama ile sigorta atmazsa ) ; canlı teması ile birlikte canlı üzerinden akan akımla kaçak akım rölesi atacaktır. Yani her halükarda topraklamanın olmadığı tesisatta kaçak akım rölesinin çalışması için 30 mA i üzerinizden geçirme riskini almış oluyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Peki kara giren notr den kablo cekip topraklamalara bağlasam kacak oldugunda kar atar carpilma riski ortadan kalkar mi?
 
Diyelimki buzdolabınızda elektrik kaçağı var. Sıfırlama nedeni ile akım toptağa akamadığı için yine nötr hattına döner kaçak akım rölesi atmaz. Ne zaman siz buzdolabının şasesine dokundunuz ve sizin bedeninizden toprağa 30 miliamper aktı kaçak akım rölesi o zaman atar.

Ama !

Topraklamanız sağlıklı olsa idi siz çarpılmadan önce dolabın şasesindeki kaçak oluşumu KAR ı attıracaktı.

Evet son mesajınız doğrudur. Sıfırlamayı ayırıp toprak hattını bağlarsanız kaçak anında zaten KAR atacak. Siz çarpılmayacaksınız.
 
atar atmaz olur olmaz böyle sorularla bir yere varamazsınız yapılması gereken neyse yapmak veya yaptırmak zorundasınız. sorularının cevabı ve çözümü topraklama yapmak sıfırlamalardan kurtulmak işte o zaman sorulardan kurtulursunuz
 
Aleyküm selam,sıfırlama yapılan prizlere taktığınız cihazların topraklarında kaçak olursa faz nötr arasında akım akacağı için kaçak akım atmayacaktır!Bu nedenle topraklama hattınızı yaptırın ve kaçak akımı çalışacağı normal şartlarda çalıştırın!Burada daha önce açılan bir konuda fazla nötr arasında elektriği kapılan bir elektrikçinin vefat ettiği ve kaçak akımın atmadığını paylaşmıştı bir üyemiz!Bu doğru bir olaydır çünkü kaçak akım fazla nötr arasında geçen akımı takip eder ve fazla nötr arasında 30mA akım farkı oluşursa yani fazdan geçen akım 30mA değerinde toprak veya başka bir yoldan geçerse kaçak akım atar!Bu nedenle sizin kaçak akım gerekli korumayı yapmayacaktır ne yazık ki!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…