KAK

KAK , eğer kısa devrede de açan tip değil ise ( genelde,kullanılanlar böyle değildir ),kısa
devrede açmazlar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaçak akım faz nötr kısa devresinde evet açmaz fahri beyinde dediği gibi böle modelleri mevcuttur.genelde kaçak akımın peşinde sdigorta da kullanılır biz eğer yapdığımız panolarda yer yok ise kısa devre de açan tiplerini tercih ediyoruzkaçak akımlar nötr toprak kısa devresinde açarlar...
 
biri benim dairede biri diğer dairede olmak üzere iki tane kar var binada neden üzerinde akım değeri yazıyor ? legrand da 40 A yazarken diğerinde C40A yazıyor neden böyle ? Acaba bunlar kısa devrede atanlardanmı ?
 
Bizim binada toprak hattı yok maalesef yinede KAR kullansam evdeki B tipi sigortalara göre KAR miliamper seviyesinde açma yapabildigi için dolayısıyla açma seviyesi çok daha düşük, herhangibir kaçakta insana zarar verme etkisi daha az değilmidir?
Yani KAR kullanmak toprak hattı olmayan bir yerde daha mantıklı değil mi?
 

Evet bencede toprak hattı olmasada kullanılabilir sigortadan daha koruyucu olur. Ama tesisat asla topraklı kadar güvenli olmaz. Güvenlik için toprak şarttır.
 
Sn srdr X cevap için tşkler, kafamdaki şu soruda var, toprak hattı olmayan binada, sıfırlama yapıp KAR kullansak, böylece herhangi bir kaçakta elektrik akımı en az direncli yolu seçeceginden ya bizim üzerimizden yada direkt nötr e gideceğinden bir önceki bahsettiğim sorudan daha emniyetli bir sistem olmuş olmazmıdır?
Teşekkürler...
 
Hayır o olmaz kakr nin çalışma mantığına aykırı eğer sıfırlama yapılmış tesise kakr takarsanız devamlı açık kalır. Sistem çalışmaz. kakr nin açması için fazdan toprağa kaçak olması şart değildir. Nötr toprağa temas ettiğindede açar. Sıfırlama yapılmış tesistede toprak ve nötr temas halinde olduğu için sistem çalışmaz.
 
biri benim dairede biri diğer dairede olmak üzere iki tane kar var binada neden üzerinde akım değeri yazıyor ? legrand da 40 A yazarken diğerinde C40A yazıyor neden böyle ? Acaba bunlar kısa devrede atanlardanmı ?

KARölesinin üzerinde yazan bu değerler kontak akım dayanma değerleridir.
 
C40 A yazıyor ise,hem kaçak akım,hem sigorta görevi yapan tiptir.Arızanın hangisinden
kaynaklandığını anlamak zor olmakla beraber,ani açma oluyor ise,kaçak akımdan,bir süre
sonra açıyor ise ( kısa devre var ise,yine ani açabilir ) ,aşırı akımdan kaynaklanıyor dene-
bilir.
 


Topraklama yok ise herhangi bir kaçak durumun da kak atmadan bekler taki siz o kaçak olan cihazın dışına elinizi dokundurana kadar ve hatta devresini tamamlaması için başka bir yerinizinde toprakla veya betonla veya duvarla ne bilim işte biyerle irtibatlı olması lazımki o kak atsın. Güvenlimidir,korurmu ayrıca tartışılacak bir durum(kak arızalanabilir sizde nası olsa kak var diye rahat davranırsınız)
Bu gibi nedenlerden dolayı topraklama için ayrıca bir kablonun (faz nötr harici) bütün alıcılara kadar çekilmesi şarttır
İmkanlar elverişli deilse( ki şöyle bir eski tabir vardır Çobanın canı isterse teketen teleme yapar) tabiki hiç olmamasından olması daha iyidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…