Cahal civelek yunus.Amatör olarak bu testi sanırım beceremedim
Bu derece hassas ölçümleri bendeki amatör aletlerle ölçünce de yanlış çıkıyor olabilir diye düşünüyorum.
Ya da hoparlörler 20 Hz verebilmek için can çekiştiği için böyle oluyor Yani hoparlör ötüyor da olabilir belki.
20 Hzi duyamadığım seviyeyi ayarladığımda hop girişinden voltajı ölçtüm ve 0.80v çıktı.
1.6V için deneme yaparsam iki kabinden çaprazlama 1m uzaklaştığımda ses normale dönüyor dediğim gibi.
Odadaki eşyalar vs de etkiliyor olabilir galiba.
Kabinin içine baktığımda suntanın kendisi görünmüyor hiçbir yerde. Görünen tek şey yalıtım malzemesi. Her yeri kapladım. Hatta bass bölgesindeki köşelere de artan yalıtım malzemesinden yuvarlak olanlarını birer kat daha yapıştırmıştım. Eklemediğim tek şey eski kabinlerdeki cam yününe benzeyen malzeme. Bunlar iki kabinde de yoklar ama ekleyeceğim onları da.
Sadece tek bir kabinin ön ve arka kapağına toplam 62 tane (yan plakalar hariç) vida attım hem sağlam olsun hem titremesin hemde hava kaçağı olmasın diye
Dikkatimi çeken bir şey var: Konuyu şimdiye kadar toplam 16K kişi görüntülenmiş
Duyamadığın seviyedeki voltaj bu denli düşük ise hoparlörlerin manyak güzel demektir.
Yani neredeyse mili wattlar seviyesinde duyulmaz oluyor. Ama bu seviyede hoparlörlerin titreşim seviyesi ne kadar gözlemen lazım.
Ayrıca 20Hz i duymaya çalışırsan kötek yersin. 18 yaşındakiler bile zor duyar 20Hz frekansı.
Elbette hoparlörlere 20Hz i duyabilmek için aşırı güç bindiriyorsan hoparlörler de gudurabilir. Ama düşük seviyede elinle yokladığında belli miktar titreşim varsa herşey yolunda demektir.
Bu test profesyonel uzmanlık seviyesine girer. Test için gerekli aygıtlar öyle ucuz çipindirik aletler de değildir.
Eğer 20Hz i üretmiş olduğun sinyal jeneratörü bu frekansı distorsiyonlu üretiyorsa hoparlörlere hakaret ediyorsun demektir. Cezası da ağırdır. Öyle kötek ile mötek ile yırtamazsın
Sonuç olarak hoparlörlerimiz son derece başarılı ve şipirdek olduğu ortadadır. Bu hoparlörleri gerçek anlamda ölçebilecek test ekipmanları ise 20-30 bin dolarlar gibi fiyatlardadır.
ŞU TEST ÖNEMLİDİR.
hoparlörlere 20Hz 0.5V seviyesinde sinyal ver. Bu frekansı 200 Hz e kadar yavaş yavaş yükselt. Duymaya başladığın frekanstan itibaren yaz.
40Hz i bile duymaya başlıyorsan hoparlörlerin manyaktır. Hiç gıbızlatma.
Tabii ki sinyan jeneratörünün kalitesi möhümdür. Çıkışını bir osilaskop ile gözlemen gereklidir.