Fanlar neden radyatörün altına takılmış, üst kısma takılırsa belki biraz faydası olur.Tabi düşük devirde olmaları lazım..üst kısımdaki sıcak havayı odanın içine gönderir.benzer bir ürün piyasada var aslında ,yaygın değil ama.
radyatörün alt kısmına takılıyor ve zemindeki soğuk havayı çekip radyatörün içine veriyor..
bu tür çözümlerin sonu hüsrandır, evde ısı kaybı varsa ve su sıcaklığına müdahale edilemiyorsa
yapılacak tek şey kalın elbiseler giymektir!
ECA larda kafa sökülünce vana açık vaziyete geliyor diye hatırlıyorum ama bu işin piri sizsiniz. Belki vanasına göre değişiyor olabilir.Sizin söylediğiniz gibi de olabilir. O zaman vananın kademesini en yüksek seviyeye getirin sayın @acme_t.
Bu arada benim salonda 25 m2, salondaki petek 220cm*40cm*10cm kombi 55 dereceye ayarlı oda sıcaklığı 22,5 c.Yalıtımsız batı cephe, dış ortam -6 C. Sizin peteğiniz salona göre küçük kalıyor bence.
Termostatik vananın başını söktüm sökülünce açık konumda oluyormuş 5. Kademede bile olsa içindeki pime hafif bastığını sökünce anladım bakalım böyle deneyelim biraz da fark olacakmı
Selamun Aleyküm
Detaylı olarak incelenmesi gereken konulardan.
Bahsedildiği gibi fan eklemesi tüm sistemin ısıtma verimliliğini arttırır. Hava üflendiğinde basıncı düştüğünden (dolayısıyla sıcaklığı azaldığından -basınç eski haline döndüğünde sıcaklığı artar-) ve cilt ile temasında buharlaşmaya sebep olduğundan soğuttuğu hissi verebilir ama sonuçta ısınmayı arttırır.
Peteklerin arkasına alüminyum levha eklenmesi ile (özellikle dışa açık duvarlarda) ısının iç ortama akttarımı arttırılabilir ve ek olarak iç mantolama (gerekirse tabana yalıtım ve ya halı altı keçe) düşünülebilir.
Tüm evin dışarıya hava kaçağı vb az zannedilen kayıpları toplamda önemli bir zaafa sebep olabilir, gereği yapılmalıdır.
Muhtemelen petekler merkezi tesisatın farklı kolonlarına bağlıdır. Bu durumda ev içindeki herhangi bir yerin fazla ısınması ile o kısım peteğini kısmak ev içi diğer peteklere etki etmez, tüm tesisata (az yakıt yakması vesilesi ile) faydalı olur.
90-70 ,80-60 gibi sistem özellikleri olan su giriş çıkış sıcaklıkları; suyun peteğe girdiği yer (aslında kazan çıkışı) için belirleyicidir, petekte dokunulan kısma göre sıcaklık fark edebilir.
Bir kısım çözümler üretilmelidir ama bahsedildiği gibi tüm sistem incelenmelidir. Tesisat özelliği nedeniyle belki bazı daireler iyi ısınırken bazılarında sorun oluyordur. Sorunu ayrıntılı görüşmek gerekir. Isıtma kazanının uzak mesafesi yalıtımın eksikliğinden ve ya ıslanması gibi zaafa uğamasından dolayı su zaten yolda soğuyor olabilir. Suyun kızgın buhar olarak iletimi gibi alternatifler ile yoldan dolayı fazla soğuma sorunu aşılabilir.
Ve de kalori saati tipi bir uygulama ile her evin harcadığı enerjiye göre faturalandırma duymuştum. Basit olarak her evin kullandığı debinin ölçümü de düşünülebilir. Her ne kadar bina yapımındaki zaafların da dairelere bölüştürüldüğü sonucunu içerse de belki çözüm olabliir.
Başarılar dileriz..