Kapasitif güç kondansatörler üzerinden harcanılan güç ise kapasitif değer neden sürekli aynı çıkıyor?

ethengüner arkadaşımızın uyarısı doğrudur.

Merhabalar arkadaşlar ben ceren
ben birşey anlamadım şimdi benin elimde bir ürün var ama bunun ömrü bittimi bitmedimi tam anlamıyla nasıl ögrenebilirim.Bu konularada ben yabancıyım ama başka arkadaşların bu konuda biraz bilgileri var .Yardımcı olursanız cok memnun olurum elimdeki malzemenin değeri şöyle
varplus M1 1996 model 10kA

ceren elindeki kondansatör 10 kVAR dır , 10kA değildir... 1996 model ise ömrü bitmiştir muhtemelen,kondansatörün sağlıklı çalışma ömrü ortalama 5 yıldır.
Yinede tam ölçüm için şebekeyebağladığında 13-15 Apmer civarı akım veriyorsa sağlamdır... Bunuda tabiiki ampermetre ile -pens ampermetre - ölçebilirsin...

sistemdeki yüklerin sabit ise eğer kondansatürün ömrünü kontaktürü devreye alırsın endüktüf yükte bir değişme varsa kondansatür sağlamdır yada kapasite ile ölçüm yaparak kondansatürün etiket değeri ile aynı değeri bulursan kondansatür sağlamdır eğer akım ölçmek istersen pens ampermetre ile akımları ölçersin

Arkadaşlar,

Yukarıdaki yazılarınızı dikkatlice okudum. Kafama şu cevap takıldı.

Kondansatörler şebekeden çekmiş olduğu aktif güce karşılık,şebekeye kapasitif reaktif güç verirlerin etrafında toplanılmış gözüküyor. Peki Endüktif yükler için ne söylenebilir?Onlarda şebekeden çekmiş olduğu aktif güce karşılık,şebekeye endüktif reaktif güç mü verirler?

burada reaktif güç ile ilgili olarak, kondansatörün reaktif güç ürettiği söylenmiş. Kondansatörün reaktif güç üretmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Kondansatörün alternatif akımdaki davranışı ile bobinin alternatif akımdaki davranışı birbirine terstir.

Elektrik enerjisi kondansatörde elektrik alan olarak depolanırken bobinde manyetik alan olarak depolanır. Kondansatörde enerji depolanırken, bobinde enerji boşalır. Bobinde depolanırken kondansatörde boşalır. Alternatif akımın 0-90 derecelik zamanda kondansatör enerji depolarken bobin depoladığı enerjiyi boşaltır. 90-180 derecelik zamanda ise bobin enerji depolar ve kondansatör boşalır ve her 90 derecelik zamanda bu böylece devam eder. Bu durumda reaktif yük için tüketme ve üretme kelimesi yanlıştır. Doğrusu enerji alış-verişidir.

Bobinin yapmış olduğu alış-veriş endüktif reaktif, kondansatörün yapmış olduğu alış-veriş kapasitif reaktif olarak adlandırılır. Bu iki özellikli yük bir birine parelel bağlanırsa enerji alış-verişleri ters olacağından, toplamda şebekeyle yapılacak reaktif yük alışverişi büyük olandan yana olacaktır. Toplam bobin gücü büyükse yükümüz indüktif reaktif özellik, toplam kondansatör gücü büyükse yükümüz kapasitif reaktif özellik gösterecektir.

Daha önce aktif ve rektif güç ile ilgili yapmış olduğum şu yorumu okuyunuz.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/37618-aktif-reaktif-guc.html#post213790

saygılar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…