Sayin cemkose,
Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Smps sistemleri incelemistim ama dediginiz gibi tasarlayip uygulamaya gecirmek kolay is degil. Maxim entegrelerine de rastlamistim konuyu ogrenmeye calisirken. Sizin de tavsiyeniz uzerine Maxim sitesini detayli olarak inceleyeyim.
Tek bir üretici ile sınırlı kalmayın, farklı üreticilerin ürünlerine de bakabilirsiniz.
Şarj olayınca gelince, akü şarjı ve şarj kontrolörleri smpslerin farklı senaryolarla kontrol edilmesini gerektiriyor. Örneğin düzgün bir şarj için, akülerin şarj eğrileri ve karakteristiklerine uyularak şarj işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Akü şarjında smps öncelikle akım kontrol modunda çalıştırılarak, akü sabit akımla şarj edilir. Bu durumda smps çıkışında akım geribesleme olarak alınır, yani kontrol edilen büyüklük akımdır. Çıkış akımı sabit olmasına rağmen, akü karakteristiği gereği gerilim değişkendir. Kısacası gerilim değiştirilerek, akım sabit tutulmaya çalışılır. Akünün gerilimi belli bir seviyeye ulaşındığında, bu sefer sabit gerilim moduna geçilir. Akü sabit bir gerilim altında bir süre daha şarj edilir. Tüm işlemleri yapabilmek için şarj kontrol entegreleri mevcut ve mikrodenetleyici kullanarak da bu senaryolar gerçeklenebilir.
Aslında bu sistemleri incelendiğinizde, maksimum güç noktası izleme, akü şarjı ve daha başka işlemlerin farklı devreler tarafından gerçekleştirildiğini göreceksiniz. Ancak şarj hızı ve kalitesinin önemli olmadığı uygulamalarda dediğiniz gibi kabaca sabit gerilim modu kullanılabilir. Yanlız bu işlemler akünün ömrünü azaltır ve kaliteli bir şarj işlemi gerçekleştirilememiş olur. Bu işlemi yaparken akünün sıcaklığını kontrol ediniz ki aşırı akım çekilmesi ya da farklı bir arıza durumu olursa müdahale edilebilsin.
Gerilim düşmesi olayınca gelince, smps iyi regüle edilmişse, yük binse dahi gerilim az bir düşme eğilimi gösterip sonra hemen(ms süre içinde ya da daha kısa) olması gereken değere oturacaktır. Ancak açık çevrim çalışan bir güç kaynağı kullanırsanız yani duty cylce belli bir değere ayarlanıp, kapalı çevrim kontrol edilmiyorsa, yük arttırıldığı zaman çıkış gerilimi düşecektir.