Kartlı geçiş sistemleri Hakkında Bilgi

Katılım
1 Şub 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
42
Güvenliğin önem arzettiği Bina,İşyerleri,Alışveriş Merkezi,Askeri tesisler ve Buna benzer yerlerde binalara veya belirli mahallere giriş ve çıkışların kontrol altında tutulmasını sağlayan sistemlerdir.Güvenlik Sistemlerinde Kartlı geçiş sistemlerinin önemi büyüktür.

Kartlı geçiş sistemleri(Access Kontrol Sistemi) vasıtasıyla belirli bir mahale giriş ve çıkışlar kontrol altına alınabileceği gibi girişten sonra belirli bölümlere belirli şahısların girişine izin verilip verilmeyerek herkezin sadece kendi izinli olduğu alanda dolaşması sağlanabilir.Gizli bölümlere yetkisiz kişilerin girişlerinin önüne geçilebilir.

1-Kart Okuyucu: Kart Okuyucu(Reader) lar Proxmity kartları okuyan Cihazlardır.Eğer kart Okuyucuya okutulan kart Access Kontrol Sistemine tanıtılmış bir kart ise ve o karta yetki verilmiş ise kart okuyucu kartı okur ve Kontrol ettiği kapıyı,Turnikeyi ,bariyeri vb.Giriş cihazlarının açılmasını sağlar.Aşağıda kart Okuyuculara Birkaç örnek verilmiştir

2-Kartlı Geçiş Sistemi Paneli: Kart okuyucuları,Kapıyı ve Sisteme bağlı diyer aygıtları kontrol eden sistemin beyni konumundadır.Çok çeşitli tipleri mevcuttur. Genelde kart Okuyucu(reader) sayısına göre farklılık gösterir. Birçok ürün markası bulunmaktadır.Bir reader bağlanan kartlı geçiş sistemi paneli olabileceği gibi 16 kart okuyucu (reader) bağlanan panellerde mevcuttur.

3-Kartlı Geçiş Sistemi Kontrol yazılımı: Proximity Kartların tanıtıldığı veya biyometrik olarak kişinin belirli biyometrisinin tanımlandığı,Kişilere yetkilerin atandığı,Kimlerin hangi kapılardan geçtiği hangi kapıdan çıkış yaptığının takip edildiği sistemin yazılım kısmıdır.Kartlı geçiş kontrol sistemi yazılımı ile geçiş kontrolüne ait birçok raporlama alınabilir.Binanın içinde olan kişiler,Odalarında olan kişiler,Kimin hangi noktada olduğu,Çıkış yapan kişiler vb. Birçok Rapor alınabilmekte ve personel takip edilmektedir.

4-Emergency Buton: Acil durumlarda,Elektrikler kesildiğinde veya Elektrikli Kapı Kilitlerinde herhangibir arıza meydana geldiğinde insanların içerde mahsur kalmasını önlemek maksadıyla kapının yanında bulur ve camlıdır.Acil Durumda cam kırılıp butona basılarak bağlı olduğu kapının serbest kalması sağlanabilir.

5-Elektrikli Kilit: Kartlı geçiş sistemlerinde belirli bir bölgeye giriş çıkış kapılarının Access kontrol sistemi ile kontrol edilmesini sağlamak için kapılara normal kilit yerine takılan elektrikli kilit mekanizmalarıdır.İki Farklı çeşitte Kilit Bulunmaktadır.Kilitler,Elektrikli kilitler ve Manyetik kilitler olarak ikiye ayrılır.

6-Kilit sistemleri: Manyetik tutucular veya elektrikli kapı kilitleri kullanılabilmektedir. Manyetik tutucular, daha çok güvenlik sistemleri kuran firmalardan temin edilebilirken elektrikli kilitler herhangi bir nalburdan kolaylıkla sağlanabilmektedir. Hem manyetik tutucuların hem de elektrikli kapı kilitlerinin normalde açık (N/O) ve normalde kapalı (N/C) modelleri mevcuttur. Projenin durumuna göre seçim yapılmaktadır.

Kart okuyucular: Proximity (yaklaşım tipi), manyetik, barkodlu ve üzerine kredi yüklenebilen akıllı kart okuyucular vardır. Güvenlik amaçlı kullanımda daha çok proximity kartlar kullanılmaktadır. Ayrıca hiç karta gerek duymadan şifre girme yöntemi ile çalışan cihazlar da kullanılmaktadır. Bir merkezden yazılım vasıtası ile kontrol edilebildikleri gibi bağımsız çalışabilen modelleri de vardır.


Biyometrik okuyucular: Parmak izi okuyucular, el okuyucuları, iris okuyucular, yüz okuyucular gibi değişik çeşitleri olmasına rağmen daha çok parmak izi okuyucuları kullanılmaktadır. Parmak izi okuyucular hem fiyat olarak daha ucuz hem de kullanımı son derece kolaydır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, parmak okuyucunun sadece parmağın izini okuması değil sıcaklığını da hissetmesidir. Aksi durumda parmağın bir kağıda izi çıkartılarak kullanılabilir ve güvenlik sakıncası doğurabilir. İris okuyucular ise güvenliğin çok çok önemli olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Fiyatı çok pahalı ve kullanımı zordur. Biyometrik okuyucular konusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.

İşyerlerinde, fabrikalarda insanların Giriş ve Çıkış'larını kontrol altına alınması için Geçiş Kontrol Sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur.

Geçiş Kontrol Sistemleri işyerinizde kontrol edilmesi istenen bir bölümden geçmesine izin verdiğiniz özel ya da görevli kişilerin dışında hiç bir kimsenin geçiş yapmasını engeller.

Kart Sistem Geçiş Kontrol Sistemleri yapılan tüm giriş- çıkış hareketlerini bilgisayar ortamına kaydederek denetler ve raporlar.
İstenildiği anda kimlerin nezaman hangi kapıdan giriş-çıkış yaptığını rapor halinde çıktısını verir.

Taklit edilemeyen ISO PROXIMITY Kart Teknolojisi kullanılarak üretilen PFD2000 Kart Okuyucu Terminalle Personel Kartlarının bir anlık gösterilmesi yeterlidir. Kullanıcı açısından kullanımı kolay ve hızlıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kartlı geçiş sistemlerinde LIHCH kablo kullanabilir miyiz? Bu kabloyu kullanırsak ayrıca besleme kablosuna ihtiyaç olur mu?
 
olmaması lazım ama iyi bir bilene sormak da lazım
 
iletişim protokolü RS232, RS485 ya da Network kullananlar var.
network protokolünde bu kabloyu kullanamazsınız ama diğerlerinde sorun olcağını sanmam.
cat5 üzerinden bile enerji gönderilebiliyor bu arada.
 
arkadaşlar merhaba,

sizde pratikkart isimli kartlı geçiş cihazı var mı veya nerede bulabilirim ? şimdiden teşekkürler
 
selamlar, bu tarz sistemlerin tek tek kurulması kullanılması daha zahmetli olabiliyor. Bunun yerine mevcut sistemlerle entegre çalışacak kartlı geçiş sistemlerin tercih edilmesi kullanıcılara büyük kolaylık sağlayabilir. İncelemek isteyen olursa;
https://www.karel.com.tr/guvenlik/kartli-gecis-sistemi
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,684
Kullanıcılar
452,504
Son üye
davut111

Yeni konular

Geri
Üst