Devrenizde sol tarafta 21 V gerilim kaynağı ve ona seri bağlı 10 ohmluk bir direnç var, sağ tarafta ise 2 Amperlik akım kaynağı ve ona paralel 2 ohmluk direnç var. Yukarıda ise birbirine paralel 2 tane 10 ohmluk direnç var. ( Bu iki tane 10 ohmluk direnç yerine (eşdeğeri olarak) bir tane 5 ohmluk direnç koyabiliriz.)
Sizden tam olarak ne isteniyor?
Herhangi bir direnç üzerindeki gerilim düşümü mü? (Bunun cevabı sunuda var.)
Yoksa devreyi en sade hale getirmeniz ve eşdeğerini çizmeniz mi? (Bunu açıklayalım.)
Sağdaki 2 Amperlik akım kaynağı ve ona paralel 2 ohmluk direnç (gerilim kaynağına dönüştürülerek), 4 Voltluk gerilim kaynağı ve ona seri bağlı 2 ohmluk direnç şeklinde yazılabilir. (Ayrıntıları yine sunuda var.)
Burada dikkat etmeniz gereken nokta; gerilim kaynağının (+) ve (-) uçlarının hangisi olduğudur. Akım kaynağındaki ok (işareti) hangi yönü gösteriyorsa o taraf gerilim kaynağının (+) ucunu gösterir.
Şimdi devremizde solda 21 Volt gerilim kaynağı, ona seri 10 ohmluk direnç, onlara seri 5 ohmluk başka bir direnç, akım kaynağından dönüştürdüğümüz gerilim kaynağının seri 2 ohmluk direnci ve yeni gerilim kaynağımız var.
Şimdi dikkat ederseniz tüm elemanlar tek devre, yani seri kol oldu. Dolayısıyla hiç düşünmeden tüm dirençleri toplayabiliriz. ( 10+5+2=17 Ohm ) Devremizde iki gerilim kaynağı ve bir adet direnç kaldı.
Yine dikkat ederseniz, gerilim kaynaklarının yönleri birbirine ters.
Yani soldaki kaynak direnç üzerinden sağa doğru giden bir akım dolaştırmaya çalışırken, sağdaki kaynak aynı dirençten sola doğru bir akım dolaştırmaya çalışacaktır.
Bu durumda 2 seçenek var;
1- Gerilim kaynaklarını toplayıp, tek gerilim kaynağı haline getireceğiz. (YaşlıUzman bu çözümü yapmıştı.)
2- Sunuda anlatıldığı gibi gerilim kaynaklarını tek tek kısa devre edip, diğer (kısa devre edilmeyen) gerilim kaynağının direnç üzerinde meydana getirdiği gerilimleri vektörel olarak toplayıp bu direnç üzerindeki gerilim düşümünü bulacağız ve yine bu direnç üzerinden geçen akımları (yine vektörel olarak toplayıp) bulacağız.
Birinci yöntem daha kolay:
Büyük olan gerilim kaynağının gerilim değerinden (ters kutuplu olduğu için) küçük olan gerilim kaynağı değeri çıkarılır. Yani; 21-4=17 Volt.
Devreniz 17 voltluk bir gerilim kaynağına bağlı 17 Ohmluk bir dirençten ibarettir, dolayısıyla devre akımı da 17Volt/17Ohm= 1 Amperdir.
Başka soru?