- 2001 yılında aldığımız güneş panelinin (
Siemens sp36) fiyatı 750 alman markı idi ve o günkü kur ile 365 milyon lira vermiştik 1.Leventte AES diye bir firmadan almıştık (Faturası hala duruyor oradan biliyorum.) Küçük bir araştırma yaptım şu iki linkte fiyat buldum. Ama aralarında dağlar kadar fark var.
http://www.siemenssolar.co.uk/sp36.html
http://www.solar-tec.com/SiemensSolarModules.htm
2- Arabaların çakmak çikişi ile çalışan bir soğutucu almıştık sirkecideki toptancıdan o da o zaman 80$'dı, o günkü kur ile 92milyon lira idi. (En ucuzu buydu) (Markası igloo)
3- Arkadaş çalıştığı yerden iki adet kuru akü bulmuştu Göz kırpan ona para vermemiştik.
4- Okulda hocanın biri de icat çıkarmıştı tez sunumundan sonra "bu dolabın termostatı yok mu nasıl ayarlayacaz ? " diye. bir de termostat almıştık Yazıcıoğlu İş Hanından ama monte etmeden adamın eline verdik. O da 18 milyon lira idi.
Soğutucu direkt dc ile çakıştığı için regülatör kullanmamıştık. Aküyle gümeş panelini paralel bağlayıp soğutucuyu direkt beslemiştik. (Gayet basit bir uygulama idi.)
Ivır zıvırla beraber (sadece uygulama için) toplam 480 milyon lira harcamıştık.
Dediğim gibi maliyeti az tutmak için bir
Panel alıp iki de akü kullanmıştık. Sistemin adam gibi çalışıp kesintisiz enerji vermesi için panel ve akü sayısının artırılması gerekli.
Evlerde tamamen bunun uygulanabilmesi için çok fazla paraya ihtiyaç var. Çünkü ütü, çamaşır mak. bulaşık mak. saç kurutma mak. gibi ısıtıcılı yükler var; buzdolabı, çamaşır mak. bulaşık mak. gibi motorlu yükler var. üç-beş panelle bunları kararlı çalıştıabilmek imkansız!
Ama ancak şunu yapabiliriz: Evin aydınlatma tesisatının linyesini şebekeden ayırıp (tamamen değil, istediğimiz an geri bağlantı yapabilecek şekilde şalterle...) bunu bizim sistemle yakabiliriz.
Elektrik tesisatından az anlayan herkes bu bağlantıları yapabilir. Yeter ki malzeme olsun.
Panelin 6V ve 12V çıkış seçeneği var. Arkasındaki atlama teliyle (jumper) ayar yapılıyor. Panelin 36W çıkış gücü teorik. 8,5V/4,2A veya 17V/2,1A çıkış verileri var. İki kablo ile çıkış alınıyor ve isdediğin yere bağlıyorsun.