Kesim sogutma sivisi kapali cevrim

gumush

Üye
Katılım
7 Mar 2009
Mesajlar
212
Puanları
6
Yaş
48
Merhaba ,
1-2 saatlik torna kullanim tecrubem oldu. Bu sure icinde degisik islemleri kuru ve sulu olarak yaptim. Benim deneyimim sulu kesimin parca yuzey kalitesine olumlu etkisi oldugu yonunde oldu. Bunun yani sira olusan sesleri ( zorlanma sesi olarak yorumluyorum ) azaltan ve kesim derinligini arttirmami saglayabilen faydali bir urun olarak degerlendirdim.

Simdi sorun surada peki simdi ne yapacagim.

sigma profiller,step_motor,spindle,usb_mach3,servo motor,invertör,hiwin

tarzi bir urun almam gerekiyor. Aliexpressde bunun plastik hortumlu olanida var.

power sprayer,Mist Sprayer , coolant oil pipe for engraving machine,Tool cooling tube, mist coolant system-in Other Machinery from Industry & Business on Aliexpress.com

bunun disinda bir kompressore ihtiyacim olacak elimde 8 bar basabilen stanley marka ama tanki ufak bir kompressor var. Tanki ufak oldugundan surekli motor devreye giriyor ve gurultulu olabiliyor. Alternatifi ne olabilir bilmiyorum.

Geriye sogutma sivisi ve duzenek kaliyor. Sogutma sivisi olarak Shell Dromus + Su seklinde yada direkt olarak PO Prucut-LD seklinde su ile karisim gerektirmeyen , az kokulu , dumansiz hazir bir kesme sivisi kullanilabilir.

Asil sorunum burada basliyor bunlarin disinda duzenek kismi zor. Bir tornam , frezem ve uzerinde calistigim CNC'm var. Asil olarak CNC'de kullanacagim ama diger urunlere pratik aktarabilsem iyi olurdu. Bu urunlerin altina tepsi seklinde bir mekanizma yapmak gerek tum sivi burada toplanip sonra kapali cevrim hazneye devam edebilmeli.

Bu konuda calismasi , tecrubesi olan var mi ?
 
Merhaba
Konu ile tam olarak ilgilenmiş değiliz ama hatırlatmış olalım;
Kompresör bu cihazlarla birlikte düşünülmüş ise sıvı basmada pompalar kullanılmaktadır.
Sıvı sadece soğutma değil özelliğine göre yağlama da yapar. İşlem cinsine göre sulu sıvılar yerine (dezavantajları ile)direk yağ da kullanılabilir.
Cnc router tipi bir makina mı bilmiyoruz ama tezgahın su çevrimine uygun yapılması yanında, hali hazırdaki tezgahlarda pratik olarak işlenen parçanın altına da tepsi benzeri bir ekipman konarak su çevrimi yapılabilir.
Su, yağ vb sıvıların faydaları incelenirken, makinaya vb techizata olumsuz etkileri de düşünülmeli ve gerekirse tasarımlar geliştirilmelidir.
Başarılar dileriz.
 
Cnc için malzeme satanların bir tarafları kalktı iyice.
Linkdeki gibi bir ürün sanayi sitelerindeki hırdavatçılarda 5-10 TL.
Gerekirse eklenebilir.


TEKNIKOUTLET TEKNIK MALZEME TEDARIKCINIZ


Ucuna sıradan bir valf , musluk satan ucuzcularda bile var 3-5 TL
Elektrikle kumanda edeyim dersen selenoid valf ler 30-40 TL .
Devri daim için geri dönüşü filtreledikten sonra pompa çeşidi çok.
Tek kademe 0.5kW pompadan tut çamaşır makinesi pompasına kadar .


Soğutmak için sıvı kullanmak yerine hava kullanabilirsin.
Talaş uzaklaştırmada daha iyidir.

Sessiz kompresör için buzdolabı klima gibi oyuncakların kompresörlerini kullanabilirsin .
1kW ve ya üstü olsun , 500-700TL gibi.
Depo küçükse her gün sula belki büyür , büyüğünü alma çaren yoksa dene.
 
Yuzey olara 22.5x180mm sigma yuzey profili kullanacagim. Bu durumda profilleri altinda yer alacak olan 45x45 sigma profillere cektirme seklinde baglayacagim. Profillerin genisligi 180mm , yan yana 5-6 tanesi gelecek ancak nasil baglarsam baglayayim sivi izolasyonu saglamam zor. O zaman alternatif tum sistemi bir havuzda calistirmak olacak. Ornegin frezenin tablasi bu sekilde tasarlanmis, kanallar bir birine bagli , sistemin bir kosesinde hortum baglantisi icin bir aparat bile var.
 
eğer havuz leğen tarzı internette bir tasarıma denk gelirseniz resimlerini buraya da koyabilirmisiniz ? ben de düşünmüştüm zamanında. makineye sonradan takılıp hortumla dökülen suyu tekrardan filtreliyerek tanka da aktarılırsa suyumuz devamlı kullanılır diye düşünmüştüm.
 
Aklima gelen siyahsac' gibi bir malzemeden kaynak ile olusturulan bir havuz , cnc yada torna bunun uzerine oturacak. Dezavantaji izolasyon kaygisi nedeniyle cihazin masa yada zemine sabitlenememesi olurdu.
Alternatif cihazin masa uzerinde degilde ayaklar uzerinde olmasi saglanirsa ( demir profil vs'de olabilir sigma profil olmak zorunda degil ) o zaman yine altina sivilari toplamak icin bir duzenek yapilabilir.
Sanirim ben ikinci alternatifi deneyecegim.

Sogutma sivilari ile ilgili guzel birde yazi buldum. Ilginizi ceker sanirim.

http://www.journalamme.org/papers_vol25_2/2541.pdf
 
Son düzenleme:
bence kesim yapılan tabla alanına monte edilebilen bir havuz yapmak daha mantıklı. su sızdırmazlığı da olursa
hem makinenin çalışan ray vidalı mil gibi aksamlarına su gelmemiş olur hemde istenildiğinde sökülür.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…